Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 15:36, обновена 21 Юни, 2022 12:46 80 614 6

10 тревожни признака, че кръвната ви захар е скочила

  • кръвна захар-
  • признаци-
  • съвети-
  • здраве-
  • повишени нива-
  • симптоми-
  • глюкоза-
  • захар-
  • диабет

Повишаването на кръвната захар може да се дължи на различни промени в организма

10 тревожни признака, че кръвната ви захар е скочила - 1
Снимки: shutterstock

Захарта в кръвта или глюкозата е основният източник на енергия за повечето от клетките в нашето тяло. Перфектните нива на глюкоза в кръвта допринасят за нашата жизненост, защото осигуряват точното количество енергия, от което се нуждае организмът, за да изпълнява различни функции. Когато тези нива бъдат нарушени обаче, ситуацията се променя драстично и може сериозно да застраши нашето здраве.

10 тревожни признака, че кръвната ви захар е скочила
Снимки: shutterstock

Повишената кръвна захар се нарича хипергликемия. Това състояние може да доведе до инфаркт, мозъчен удар, заболяване на бъбреците, замъглено зрение, а в някои случай дори и до загуба на зрение. Всички тези сериозни заболявания могат да бъдат предотвратени, ако редовно измервате и следите кръвната си захар.

Макар повишаването на глюкозата в кръвта най-често да се свързва с диабет, не трябва да забравяте, че то е само симптом и не означава непременно, че имате диабет. Високата кръвна захар може да се дължи на различни промени в организма, като повечето от тях са свързани с преработването на въглехидратите. Нивата ѝ могат да скочат и заради външни фактори като стрес, липса на движение, дехидратация, прием на повече захар с храната, дълго боледуване и др.

Хипергликемията е състояние, което има свои признаци и проявления. Ако бъдете по-наблюдателни бихте могли да ги откриете и сами, преди да е станало късно.

Вижте кои са най-честите признаци, по които можете да познаете, че нивата на кръвната ви захар са скочили:

10 тревожни признака, че кръвната ви захар е скочила
Снимки: shutterstock

1. Постоянен глад
Когато сте достигнали високи нива на кръвна захар, тялото трудно функционира в нормалния си диапазон. Постоянният глад е признак, че тялото ви не може да усвои правилно глюкозата, поради което се увеличава и производство на инсулин. Понякога може да започнете да изпитвате неистово чувство за глад, дори само минути, след като сте яли. Този симптом е много сериозен показател и е препоръчително да се консултирате с лекар при неговото наличие.

2. Изтощение и постоянна умора
Противно на всеобщото схващане, според което консумирането на повече захар ни прави по-енергични, медицински изследвания показват, че захарта, която не стига до клетките, се натрупва в кръвта. Това определено нарушава нормалното функциониране на организма ни като цяло и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, както и до постоянна умора и обща отпадналост.

3. Често уриниране
Честото уриниране като цяло може да е причинено от приема на повече течности, но се превръща в симптом, когато забележите, че дори без да сте пили вода ви се ходи до тоалетна. Това е ответна реакция на организма, който се опитва да се отърве от свръхдозата захар.

4. Силна жажда
Заради повишеното количество на захар в кръвта тялото ни се нуждае от повече течности, с чиято помощ да разтвори излишъка. Ето защо организмът ни отделя по-големи количества течности, а това води до дехидратация и чувство на силна жажда.

5. Чести инфекции
Когато нивото на глюкоза се повиши, имунната система отслабва и не може да се справя с вирусите и бактериите, които ни нападат. В резултат на това организмът ни е по-предразположен и уязвим към всички видове инфекции и наранявания по кожата и по лигавиците.

6. Кожни проблеми
Един от основните признаци на диабета е сухата кожа и сърбежа. В някои случаи се появява по-тъмна кожа около шията и по долната част на ръцете. Заради нарушения си воден баланс тялото започва да се дехидратира. В стремежа си да събере повече вода за разтваряне на глюкозата, организмът започва да си я набавя от други места, като кожата например. Ако забележите, че усещате силна жажда, а кожата ви очевидно се нуждае от хидратиране, то това може да е признак за висока захар.

7. Увеличаване или загуба на теглото без причина
Когато клетките в тялото не получават нормалните количества глюкоза, те започват да изгарят запасите от въглехидрати и мазнини, за да си набавят нужната енергия. Това може да доведе до внезапно и необяснимо намаляване на теглото. За съжаление обаче, същото важи и за обратното — при висока кръвна захар може да увеличите теглото. Възможно е дори да започнете да задържате вода, което също ще доведе до напълняване.

8. Разсеяност
Високите нива на кръвна захар определено влияят и на мозъчната дейност и възпрепятстват нормалните функции на мозъка. Затруднената концентрация, отслабената памет и разсеяността са част от симптомите, които трябва да Ви подскажат да проверите кръвната си захар.

9. Замъглено зрение
Зрението е важен фактор за определяне на здравословното състояние. Когато в организма има пренасищане на нутриенти, обикновено това се отразява на зрението. Образуват се петна, които пречат на окото да вижда добре. Освен това, високите нива на кръвна захар разрушават най-малките кръвоносни съдове в очите. Ето защо болните от диабет страдат от проблеми с очите. Ако усетите подобни симптоми най-добре се консултирайте с лекар и проверете кръвната си захар.

10. Бавно и продължително зарастване на наранявания
Един от начините да разпознаете високата кръвна захар е чрез по-бавното зарастване на нараняванията и раните. Причината за това е фактът, че артериите и вените са пълни с толкова много глюкоза, която не позволява на белите кръвни клетки да се прилепят към вътрешната страна на увредената тъкан. Заради това заздравяването и лечението на рани става по-бавно и трудно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    27 3 Отговор
    Много полезна статия, блгодаря !
  • 2 кучето шаро

    9 13 Отговор
    Преди малко пиках и сега пак ми се пика ...
  • 3 biska

    3 1 Отговор
    kakvo znachi 139 na krvnata zaxar

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 biska

    17 4 Отговор
    какво знаЧи 139 захар висока или ниска
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.