Last news in Fakti

1 Април, 2019 12:57 13 188 29

Самотата може да убива, по-страшна е от...

  • здраве-
  • самота-
  • смърт-
  • вредно-
  • здравословно-
  • проучване-
  • полезно

Самотата има опустошителен ефект върху психическото и физическото ни здраве

Самотата може да убива, по-страшна е от... - 1
Снимка: Shutterstock

Чувството за самота безспорно е едно от най-съкрушителните за всеки човек. Може би дори това е нещото, което ни кара да страдаме най-много. Оказва се, че самотата наистина може да ни убие. И то ето по какъв ужасен и тих начин се случва това.

Едва ли има човек, който да не е страдал от липсата на половинка в един или друг момент от живота си. И вместо да се залъгвате с клишета от сорта на „По-добре сам, отколкото зле придружен” или „Сега ще си поживея. Време за връзки имам”, то обърнете сериозно внимание на това дали сте самотна или не.

Тук трябва да бъдете много внимателни, тъй като изследване, направено в американския университет Бригъм Йънг твърди, че самотата е по-опасна за здравето от това да пушите по една кутия цигари на ден.

Самотата и изолация от обществото могат да бъдат много по-опасни, отколкото хората могат да си помислят. Според проучването над 42,6% от хората над 25 години се оценяват като страдащи от хронична самота.

Водещият автор на изследването Джулиан Холт-Лунстад обяснява, че "резултатът от ефектите от самотата могат да се сравнят с ефектите от затлъстяването ". Тя добавя, че хората трябва да започнат да взимат по-сериозно социалните си взаимоотношения. "Да бъдеш сам е по-опасно и от това да пушиш по 15 цигари на ден. По-вредно е и от консумация на алкохол, липсата на физическа дейност и дори от затлъстяването".

Проучването установи също, че социалните ангажименти намаляват с 50% риска от преждевременна смърт.

Джулиан Холт-Лунстад вярва, че част от причината, поради която самотата и изолацията не са били в светлината на прожекторите, е, че това е неясен термин. Тя обаче разяснява, че животът с противоположния пол е най-лесният начин да се опитате да се справите с изолацията и самотата.

"Бъдете около други хора - най-добре от противоположния пол. Присъствието им може да промени нивата на кортизол, който е хормон на стреса. Социалните връзки защитават хората и помагат при мотивацията, нужна за спортуване и физически упражнения, както и за здравословното хранене", казва изследователката.

Когато става дума за преодоляване на епидемията от самота и изолация, приятелите също имат ключова роля.

Друг от начините, по които хората могат да се справят с хроничната самота, е да се опитат да се занимават с хоби или проект, който им дава цел. Може да пробвате и с домашен любимец, ако така и не успеете да намерите мечтаната половинка.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    37 1 Отговор
    А когато не си сам. Но реално си сам?

    Коментиран от #19

  • 2 Глупости

    18 4 Отговор
    Самотата в къв смисъл без гадже ли? Разбирам да имаш приятели на вън и в къщи да си сам без жена и да играеш видео игри и да ходиш на работа и да си живееш щастливо. Но обаче да си сам без гадже това сигурно ви тормози жените. Не е лошо да си сам. Най лошото е на никой да не му пука за теб и да си супер сам. Самотен. Но пак казвам мъжете могат да са сами Джъстин си видео игри клецам ескорт и се разхождаме из града сами. Ко толкова има. Жените са тези които не могат да са сами. Все искат внимание но на никой не му пука и те са сами и се самоубиват.

    Коментиран от #10, #13

  • 3 Лорчето

    12 8 Отговор
    Самотата е зле, но когато си мома или ерген, аз за това, че самотата е по зле от 15 цигари на ден не съм съгласна...! Цигарите убиват...! Аз предпочитам да съм пълничка, но умничка, а не някоя куха лейка която ума и е постоянно от кръста надолу...!!!!

    Коментиран от #15

  • 4 Мосак фонсека

    17 2 Отговор
    Кажете го на пена дет чака принца с мйерцидйеса и самулйетя ,стърже са с вибратора по цяла нощ,и чака ли чака.
  • 5 Джендърджи Стамат и хубав Тянко

    14 1 Отговор
    Мдааа, самотата е състояние на духа и резултат от убежденията. Отшелниците- монаси, факири, бойци, композитори, художници и всички, които са решили да се усъвършенстват, обикновено не ходят на площада да се запознават с хората, а БЯГАТ, КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-ДАЛЕЧ от тълпата, за да се вслушат в себе си и реализират идеите си. Самотата е ПОКОЙ - НАГРАДА, която трябва да заслужиш! Затова като седна на масата и ударим чашите си мерим самотата с приказки, юмруци и целувки! Ако можехме да си сменяме телата, нямаше да сме самотни ама къфто се родиш такъв си отиваш, това да си живееш в тялото е доста самотно - питайте джендърите, те се опитват да си разнообразят живота с оправдания ))))

    Коментиран от #7

  • 6 арджентата

    15 1 Отговор
    " По-добре сам, отколкото с неподходяща компания!" Всичко е въпрос на психическа нагласа и самоконтрол!

    Коментиран от #11

  • 7 арджентата

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джендърджи Стамат и хубав Тянко":

    Страхотен коментар! :) От мен 1000 " + "...
  • 8 Точно така

    7 1 Отговор
    Суперточни са ви коментарите, няма грешка. Ама как да се налее истината в упоритата главица на С. Андреева.
  • 9 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 2 Отговор
    Искам да съм сам и много багат а не само сам и беден😂😂😂
  • 10 Предпазлив

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Глупости":

    "Бъдете около други хора..." - ами то ЗАВИСИ КАКВИ ХОРА!.. Някои те зареждат с настроение, други ти изсмукват енергията и после сума ти време си като пребит!.. Подбирайте си компанията внимателно!
  • 11 СТАВРИ

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "арджентата":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ...........МОИ ПОЗНАТИ И НАБОРИ (ЖЕНЕНИ МЪЖЕ) ПОВЕЧЕТО ПОЧИНАХА,А ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА СТАРИ ЕРГЕНИ,СИ ГЛЕДАТ ЖИВОТА И НЕ ИМ ПУКА.....ЖИВИ И ЗДРАВИ СА.....

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В 10-ката

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Глупости":

    Брат ти току-що разби всички представи за живот в размисли на тая куца британка, изричайки тези твърдения.
    Даже и един негърски к*р няма да и е достатъчен вече...
    Браво!!
  • 14 Batushka

    7 6 Отговор
    Жените са опасни за вашето здраве! хахахах
  • 15 Лорче

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лорчето":

    Нали каза че няма да досаждаш бе
  • 16 Лорчето

    1 4 Отговор
    Е самотно ,грозничко и за сметка на това много досадно :)))

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иванова

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Бягай бързо и далеч.Веднага.
  • 20 арджентата

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "СТАВРИ":

    Всеки със съдбата си. Да са живи и здрави те и всички доброжелателни хора! :)
  • 21 Шоо

    13 1 Отговор
    Сам и самотен са различни неща.
  • 22 Манаф чиев

    1 6 Отговор
    Аз предпочитам да съм сам......в тоалетната.
  • 23 Koko

    1 6 Отговор
    Абе груго си е да имаш нещо за боцкане хайде сега! Тия самотните са ръчкаджи това е ясно!
  • 24 нервен

    4 4 Отговор
    🤘Аз пък убивам самотата със секс наркотици и рокендрол 🤘
  • 25 Koze

    3 3 Отговор
    Аз пък затварям буркани със стари карачи,и пържа мекици....
  • 26 Бебето... 33

    1 0 Отговор
    Самотата е вид орисия върху нечия човешка съдба.
    Например ако човек по рождение е орисан да бъде самотен, няма спасение, но ако е орисан на самота в последствие поради еди какви си причини, това означава, че има спасение.
  • 27 Съвременна мъдрост

    0 0 Отговор
    Самотните хора са АУТ САЙДЕРИ защото така са удобни за други хора.
    Когато хора настройват хора срещу човек, съвсем умишлено създават веселие под формата на заблудата и така да им се получи голямото желание, някой никога да не може да се социализира и да не живее смислен живот когато и както да е. За тях е важно нароченият човек да бъде неудобен за всички и да не може да се възстанови като душа и т. н.!
    Изобщо хубаво да не види никога!!!
  • 28 олицетворението на темата

    0 0 Отговор
    Нямате никаква представа какво е самота. Знаете само тъпите стереотипи които са ви втълпили. Самотата никога...ще повторя... НИКОГА няма как да е личен избор. Самотата я творят многознайковци като вас,за който е поредната темичка за бля бля бля,за веселие и губене на време в нета. Аз съм,този от темата,и мога да разкажа неща,от които ще си помислите: Не,не,не,тоя е луд,не може да има такъв човек,такъв живот. Но ще ви го спестя,щото не съм садист. Няма самота когато си имаш семейство,близки,приятели,работа в колектив...Човек имащ тези неща,и твърдящ..."О,колко съм самотен" е просто идиот,не самотник. Пийте си бирата,и не се занимавайте с материя която не ви е ясна. Забавлявайте се,други плащат това забавление със самота и сълзи-неизменния закон за равновесието в природата. Но вие сте умни,нали? Толкова умни,че никога не сте се сетили,че всеки път когато се усмихнете,някъде някой друг страда,за да се изпълни константния закон за равновесие. Айде със здраве. Колкото по-малко знаете за тъмната страна на живота,толкова по-весело ще си живеете.
  • 29 пак същия

    0 0 Отговор
    А този университет,задал темата,дето се намира на територия събрала цялата паплач и сган от цял свят,с всички религии,обичаи,езици и прочее...Да не би да са очаквали,че може да има нещо нормално в тоя цирк на лицемерие,алчност и наглост,наречен САЩ? Тя те направиха дори БОГ част от безумията си,за да спечелят пари и рейтинг от "Иисус Христос супер звезда" И това изследване идва от тия ненормалници,за които няма нищо свято,което да не са поругали. А вие ги коментирате. Мерси. Чао