Жените, които ядат много ягоди и боровинки с годините запазват умствената си дейност по-добре отколкото тези, които ядат по-малко горски плодове, богати на флавоноиди.
Този извод е направен на базата на наблюдения върху повече от 16 000 жени, които редовно попълвали въпросници за своите хранителни навици от 1976 до 1001 г. , съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.
Изследването показва, че тези, които ядат повече горски плодове, запазват умствения си капацитет средно с 2.5 години по-дълго от останалите. Това е първото доказателство, че червените горски плодове могат да забавят намаляването с възрастта на умствените способности, каза д-р Елизабет Дивор от Медицинския факултет в Харвард.
Тези резултати и изводи са много полезни, тъй като дават леснодостъпен начин за грижа срещу мозъчното остаряване. Броят на американците над 65 години се е увеличил с 15% между 2000 и 2010 г. Лекари съветват също, че яденето на червени горски плодове е полезно на всяка възраст.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА