15 Юли, 2012 08:41, обновена 15 Юли, 2024 06:42 13 058 12

Започват Горещниците

  • прогноза за времето-
  • горещници-
  • жега

Днес е забранена всякаква полска и домашна работа

Започват Горещниците - 1
Снимка: Shutterstock

Горещници ( известни още като Горешляци, Чуреци, Блъсъци, Германовци) — период от три дни през месец юли (15, 16 и 17 юли) в българския народен календар, празнуван в чест на огъня и главно за предпазване от огън. Източноправославната църква почитала през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и св. Марина (17 юли).

Обичаят е разпространен основно в Северна и Западна България, както и в югозападните български етнични територии.

Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна — Люта, Чурута (Чюрука) и Опалена Мария.

В този период се забранява всякаква полска и домашна работа, тъй като се смята, че иначе огън ще изгори къщата или имота (стоката).

Вярва се, че нивата (и особено ожънатите снопи) се запалвали от само себе си, тъй като огън слизал от небето. Забранява се изнасянето на огън извън къщата.

Най-строго се пазят първият и последният горещник. Вярването, че огънят слиза сам от небето (обикновено под формата на светкавица), обуславя и локалните имена Блъсъци и Германовци (тъй като се вярва, че св. Герман е един от повелителите на гърма).

В Софийско (с. Желява и др.) по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

В по-старо време на първия ден вечерта се изгася огънят във всички огнища в селището, на втория не се пали никакъв огън, а на третия (Св. Марина) всред селото се пали нов огън (жив огън, божи огън), от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища. Това е свързано с вярването, че на този ден от небето сам пада огън и че Света Марина е повелителка на огъня.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 владо

    6 13 Отговор
    ще се мре днес
  • 2 Megane

    38 2 Отговор
    абе ще оцелеем - през колко по-лоши неща сме минали, че една жега ли ще ни измъчи?! ;) Българите сме издържлив народ (че и малко мазохисти си падаме ...)
  • 3 фея

    44 1 Отговор
    Че те горещините не са спирали - какво да почват?
  • 4 cтрелок

    17 7 Отговор
    не е верно, да е топло през лятото не е нормално и половете са повече от два, така ми казаха по сички медии

    Коментиран от #9

  • 5 Горещ

    31 2 Отговор
    Те тази година започнаха в началото на юни и изобщо не са спирали, температурите са все над обичайните. Сега какво? Затопляне на затоплянето ли?
  • 6 Ще се мре

    5 6 Отговор
    яко ще се мре
  • 7 Ще се мре два пъти

    21 0 Отговор
    По стар стил и по нов. Горѐщниците са три дни в края на месец юли (28 – 30 юли в григорианския или 15 – 17 юли в юлианския календар) в българския народен календар.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Точно така е

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ще се мре два пъти":

    Някъде в средата на лятото са.
  • 9 Има ли разлика

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "cтрелок":

    Топло, или убийствено горещо?
  • 10 Всъщност

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ще се мре два пъти":

    Да добавя : Горещниците на споменатите дати 15,16,17 са по стария календар , а по новия годишните пикове се падат в края на юли .
  • 11 Аса

    7 4 Отговор
    Горещниците не са християнски празник. Бяха на 29 и 30 юли и няма основание да бъдат изместване както Коледа.
  • 12 АЙДЕ ВСИЧКИ СПАСЯВАЙТЕ 🇧🇬ОТ🔥АД

    12 6 Отговор
    Еей почти цяла Ългария гори🔥 НЕМОЖЕ да се справим с този огнен ад нашите управляващи тръгнали да спасяват усрайна що пари от нас се се изля за тези войнолюбци САЩ ние горим без война ако падне някоя 🚀 сигурно това ще бъде края на БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 българи тръгнали сме към пълно униожаеане на българската земя🇧🇬