Заразено пилешко месо е най-вероятният причина за наличието на салмонела в детските кухни във Варна.
След получен сигнал за съмнение от взрив от хранително заболяване, Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна провери и трите детски кухни (ДК №1, 2 и 5 ) и разливочните към тях. По пътя на обратната проследимост на храните е проверен и складът за търговия на едро, от където се доставят хранителните продукти и суровини, както и сладкарски цех, от който се зареждат кухните. Инспектори към ОДБХ – Варна са взели 120 проби за микробиологичен анализ, включително и смивове от контактни повърхности с храни, кухненска посуда и ръце на персонала в обектите. Партидите храни, от които са взети проби са възбранени от инспекторите на отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ – Варна, до излизане на лабораторните резултати.
Считано от днес 17 септември 2012 година детските кухни отново са отворени, след изпълнено предписание за спиране на приемането на бели меса като суровина в трите детски кухни и извършване на дезинфекция на контактните повърхности и инвентар. Осъществява се постоянен контрол от служители на ОДБХ - Варна в трите кухни, като към настоящия момент е препоръчано да се приготвя постна храна за децата.
Първоначалните резултати показват, че най-вероятно приносителят на салмонелата е пилешко месо, доставено като суровина в детските кухни.
Българска агенция по безопасност на храните проверява и склада и производителя, за да се разбере от къде идва заразата и дали не става въпрос за вторично замърсяване на суровината. До дни се очаква излизането на останалите лабораторни резултати, както и потвърждаването им от Национален референтен център по безопасност на храните към Българска агенция по безопасност на храните.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Kamen
22:36 17.09.2012
2 анонимен
13:10 18.09.2012