Last news in Fakti

17 Септември, 2012 16:01 1 432 2

Салмонела в детските кухни във Варна

  • салмонела-
  • пилешко-
  • месо-
  • детски-
  • кухни-
  • варна

Заразено пилешко месо е най-вероятният причина за наличието на салмонела в детските кухни във Варна.

След получен сигнал за съмнение от взрив от хранително заболяване, Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна провери и трите детски кухни (ДК №1, 2 и 5 ) и разливочните към тях. По пътя на обратната проследимост на храните е проверен и складът за търговия на едро, от където се доставят хранителните продукти и суровини, както и сладкарски цех, от който се зареждат кухните. Инспектори към ОДБХ – Варна са взели 120 проби за микробиологичен анализ,  включително и смивове от контактни повърхности с храни, кухненска посуда и ръце на персонала в обектите. Партидите храни, от които са взети проби са възбранени от инспекторите на отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ – Варна, до излизане на лабораторните резултати.

Считано от днес 17 септември 2012 година детските кухни отново са отворени, след изпълнено предписание за спиране на приемането на бели меса като суровина в трите детски кухни и извършване на дезинфекция на контактните повърхности и инвентар. Осъществява се постоянен контрол от служители на ОДБХ - Варна в трите кухни, като към настоящия момент е препоръчано да се приготвя постна храна за децата.
Първоначалните резултати показват, че най-вероятно приносителят на салмонелата е пилешко месо, доставено като суровина в детските кухни.

Българска агенция по безопасност на храните проверява и склада и производителя, за да се разбере от къде идва заразата и дали не става въпрос за вторично замърсяване на суровината. До дни се очаква излизането на останалите лабораторни резултати, както и потвърждаването им от Национален референтен център по безопасност на храните към Българска агенция по безопасност на храните.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kamen

    0 0 Отговор
    Ей начи и децата искат да заразят ...
  • 2 анонимен

    0 0 Отговор
    Направи ми впечатление че последните 2 месеца доста често се готвеше пуешко месо, което до този период рядко присъстваше в менюто.Храната приготвена с това пуешко месо беше отвратителна.Самото месо имаше характерна миризма на старо.Може би залежали количества от това месо се пласират по детските кухни.