Last news in Fakti

11 Октомври, 2012 12:59 7 253 2

Стволовите клетки правят чудеса

  • д-р роджър дейнти-
  • future healt-
  • стволови клетки

Пробив в лечението на детска церебрална парализа чрез стволови клетки

Учени от Европа и САЩ са в очакване на първите официални резултати от въздействието на трансплантирани стволови клетки при болни от церебрална парализа, диабет, инфаркт и други социално значими заболявания.

Това обяви пред Факти.бг в София проф. д-р Роджър Дейнти, директор на биологичната лаборатория на британската тъканна банка Future Healt.

В 5 сфери на медицината успешно се прилага лечение със стволови клетки.

Прогнозите в аванс са обнадеждаващи – от близо 400 деца в САЩ с церебрална парализа, след трансплантация на стволови клетки, около 95% от тях са били или изцяло излекувани, или са със значително подобрено състояние, коментира проф. Дейнти.

Тези резултати са били постигнати в университетите Дюк в САЩ и в Мелбърн, Австралия. Предстои тяхното публикуване в края на годината, обяви д-р Дейнти. Той уточни, че при пациентите се наблюдава значително подобряване на техните умения и движения, не трябва да се забравя и подобряването на качеството им на живот. Тук става дума за използването на собствени стволови клетки.

Изключително висок процент успешно възстановяване е регистриран и при хора с инфаркт на миокарда. Изследванията при университета на Бристол във Великобритания са показали забележителни успехи след инжектиране в сърдечния мускул на стволови клетки. Това лечение замества двойни и тройни байпаси, както и тежка сърдечна операция, обяви д-р Дейнти.

Изследователите отчитат и диабетици, които след трансплантирани стволови клетки, са излезли от инсулинова зависимост за повече от 5 години. Пробивът е направен при инсулин тип А в университета Илинойс.

В детската болница в Хюстън, САЩ, успешно лекуват деца с увреден слух.

Големи са надеждите при лечението на хемофилията. Особено забележителен е резултатът при йорданския тийнейджър Лаит Абу Арееш, който от години страда от анемия на Фанкони. Това е опасно заболяване, което засяга едно дете на 350 000 раждания. При тази анемия гръбначният костен мозък се разпада на практика.

Благодарение на пъпната връв от сестра на Арееш, младежът има нов шанс за живот. Д-р Дейнти обяви, че в началото на годината към него се обърнал лекуващият лекар с молба да се изследва дали стволовите клетки на сестрата на Арееш са съвместими. За щастие резултатите бяха положителни, разказа д-р Дейнти. Но лекарите от болница „Крал Хюсеин“ в Йордания изчакаха два месеца, за да се подобри състоянието на младежа. На 10 май беше осъществена трансплантация от неговата сестра.

На 24 юни Лаит напусна болницата. След месец получихме първите резултатите от неговите лекари, които ни дадоха надежда за оздравяването на Лаит, защото тялото му е започнало да произвежда червени и бели кръвни телца и тромбоцити. Преди седмица се свързах с неговия лекуващ хематолог, който ме информира, че младежът е напълно излекуван. Лаит вече е нормален младеж-ходи на училище, излиза с приятели, играе футбол, каза д-р Дейнти. Според него лечението на Лаит, показва, че съхраняването на стволови клетки може да бъде от жизнено значение не само за детето, но и за негови братя и сестри.

Би Би Си дори се нае да направи документален филм за оздравяването на младежа, разкри специалистът.

През последните месеци екипът д-р Дейнтли се е съсредоточил върху разработването на механизъм за съхранението на стволови клетки от млечните зъби на деца.

В България около 1500 семейства предпочитат да дадат за съхранение стволови клетки. Това са около 2% от ражданията или 10 пъти по-малко в сравнение с Европа, обяви управителят на Медицински център „Афродита“ Величка Пеева.

Разнообразното приложение на стволовите клетки представя пътека за изследвания за още по-значими приложения. През 2010 г. Future Health спечели престижната Награда на Кралицата за предприемачество. Това е първата организация от този вид, на която се присъжда. Това е не само признание за впечатляващия растеж на компанията, но и за складирането на стволови клетки като високо оценявана и полезна дейност във Великобритания.

Стволовите клетки са “основните” клетки, които имат способността да възстановят функциите на кръвната, имунната, сърдечната система и органите в човешкото тяло. Чрез тях съвременната медицина лекува успешно повече от 80 заболявания.

Стволовите клетки от пъпната връв са уникални поради силната си способност да създават други типове клетки.

Те са 8-10 пъти по-продуктивни от стволовите клетки на костния мозък, защото стволовите клетки от пъпната връв “не са имунологично зрели” и именно заради това могат да се трансформират в различни видове кръвни клетки – еритроцити, левкоцити, тромбоцити и други.

Future Health е първата частна фамилна банка за съхранение на тъкани и стволови клетки от пъпна връв в Европа. Тя притежава пълна акредитация (Human Tissue Authority - HTA 22 503) в съответствие с Европейските директиви и има право да извършва поръчки, тестове, изследвания, обработка, съхранение, дистрибуция, внос и износ на човешки тъкани и клетки.

Future Health е акредитирана катп Банка за човешки тъкани от британската Агенция по лекарствата и здравеопазване. Притежава сертификат за GMP за качество на медицински и биологични продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де бре

    0 0 Отговор
    Платена рекалама...пардон статия...
  • 2 BAvory

    0 0 Отговор
    Супер, радвам се че съм съхранила в тази банка стволови клетки на детето си!