Last news in Fakti

29 Септември, 2011 13:16 8 627 2

Преобърнаха процеса на стареене

  • стволови клетки
Преобърнаха процеса на стареене - 1
Снимка: Public Library of Science

Способността на стволовите клетки да се превръщат във всеки друг вид клетки в човешкото тяло вече е широкоизвестна дори сред неспециалистите. Учените възлагат отромни надежди на свойството им да заместват вече остарелите и умиращи клетки. Бедата е, че с напредването на възрастта на тялото самите стволови клетки започват да остаряват и губят ефективността си.

Екип от учени от Института за изследване на стареенето в Бък в сътрудничество с Технологичния институт в Джорджия обаче твърди, че е намерил решение на този проблем. Те са успели да обърнат процеса на стареене в стволовите клетки на възрастен човек.

Когато обикновените клетки остаряват, окончанията на техните хромозоми (наричани теломери) започват да се скъсяват. Много теории твърдят, че остаряването се дължи именно на смаляването на теломерите. При стволовите клетки обаче такъв процес не се наблюдава, което навежда на мисълта, че има друга причина за тяхното остаряване.

За да установят каква е тя, учените сравнили ДНК от прясно изолирани стволови клетки от млади донори и техни стволови клетки, подложени на ускорен процес по състаряване в лаборатория. Оказало се, че повечето от пораженията по ДНК-та на "възрастните" клетки се държат на дейността на части от генома, наречени ретротранспосони. За разлика от младите стволови клетки, които ограничавали функционалността им и се справяли с пораженията от тях, старите не успявали.

Чрез потискане на "натрупването на отровни копия" на ретротранспосоните обаче изследователите съумели да спрат процеса на стареене. Нещо повече - учените твърдят, че дори са успели да го включат на заден ход и да върнат стволовите клетки в по-ранен етап от развитието им.

В момента екипите от двата института проучват доколко подходящи са "обновените" клетки за лечение на дегенеративни разстройства като артрита, остеопорозата и метаболичните синдроми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Атанасов

    1 3 Отговор
    А дано де :)
    не ми се мре скоро
    Може да стане вековни знае ли се :)))
  • 2 Бам Бам

    4 1 Отговор
    Че това не е новост. Поне не в България. Как мислите,че примата на бг - естрадата се е запазила вечно млада макар и на прекронна възраст? И само тя ли е?