Last news in Fakti

12 Септември, 2020 17:05 6 865 18

След 80 г. откриха нацистки крайцер край Норвегия

  • крайцер-
  • норвегия-
  • втората световна война-
  • нацисти-
  • кораб

Бойният кораб е открит съвсем случайно

Нацистки крайцер от Втората световна война, потопен до крайбрежието на Норвегия през 1940 г., е открит случайно на дълбочина 490 метра по време на инспекция на подводен електрически кабел.

Това съобщиха инженери, които са открили останките от кораба, информира АФП.

"Понякога ние откриваме исторически останки. Но аз никога не съм откривал нещо толкова интересно", коментира Петер Хоберстад, главен инженер от норвежкия енергиен оператор Statnett.

Германският военноморски кораб "Карлсруе", който е с размер 174 метра, е участвал в инвазията на Норвегия по време на Втората световна война.

След като войниците дебаркират на 9 април 1940 г. корабът е ударен от норвежка артилерия и след това е торпелиран от британска подводница. Германският капитан нарежда корабът да бъде потопен край пристанището Кристиансан.

След 80 г. откриха нацистки крайцер край Норвегия

Преди три години сонари на Statnett засичат неидентифициран обект в близост до кабел с високо напрежение между Норвегия и Дания, но тогава инженерите от компанията нямаха време да разследват, поясняват от Statnett. Но на 30 юни след буря в района екип е изпратен за инспекция на отломките с апарат с дистанционно.

Корабът е открит на около 15 метра от подводния кабел.

Морският музей в Норвегия по-късно потвърждава, че без съмнение е открит корабът "Карлсруе". Корабът се намира на 13 морски мили от Кристиансан.

Построен в Кил в Северна Германия, крайцерът е пуснат на вода през 1927 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРМАНЦИТЕ СА

    37 26 Отговор
    НАЙ ГОЛЯМАТА МАФИЯ В ЕВРОПА САМО ТЕ ИМАТ ЗАВОДИ В ПО БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО СЛОВАКИЯ СЛОВЕНИЯ УНГАРИЯ РУМЪНИЯ ГЪРЦИЯ БЪЛГАРИЯ ТУРЦИЯ ХЪРВАТСКА ПОЛША ЧЕХИЯ ПОРТУГАЛИЯ ЛИТВА ЛАТВИЯ ЕСТОНИЯ И МАЛТА КЪДЕТО СА ИМ РОБИ ЖИВУЩИТЕ В ТЕЗИ СТРАНИ ГЕРМАНЦИТЕ СА ЕДНА ГОЛЯМА МАФИЯ ИЗПОЛЗВАТ НИ В ГЕРМАНИЯ ТЕХНИ РОБИ СМЕ ЗА 1600 ЕВРО ВСЕ ТОЛКОВА МНОГО ФИРМИ В ГЕРМАНИЯ ДАВАТ 1600 ЕВРО И НИ ЕВЪТ ЗДРАВО ЗАЩОТО ИМ ПЛАЩАМЕ 500 ЕВРО КВАРТИРИ И 500 ЕВРО ХРАНА И ВОДА ИЗДРЪЖКА ИЗМАМНИЦИ ПЪЛНИ ХИТЛЕРИСТИ МРЪСНИ ДОЛНИ ГАДНИ НИЩО ОТ НЕМЦИТЕ НЕ СТАВА СПРЯХА ДА ПЛАЩАТ ВМЕСТО 2000-2100 ЕВРО НЕТО ДА ПЛАЩАТ ТЕ ПЛАЩАТ 1600 И СИ ГИ ПРИБИРАТ ОБРАТНО ПАРИТЕ КАТО ИМ ПЛАТЯТ НАЕМЪТ 1600 НЕТО ЗАПЛАТА И ОП ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА СИ ГО ПРИБИРАТ ОБРАТНО ИЗМАМНИЦИ МРЪСНИ ХИТЛЕРИСТИ ДОЛНИ МАЛКО ИМ БЕШЕ ТОВА АТЕНТАТЪТ В БЕРЛИН ! ГЕРМАНЦИТЕ СА МРЪСНИ ДОЛНИ ИЗМАМНИЦИ ОБИРАТ НАД 50 ПРОЦЕНТА ОТ ПАРИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ ЧУЖДЕНЦИ У ТЯХ СКЪПА ХРАНА СКЪПИ КВАРТИРИ ГЕРМАНИЯ И НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ ! ПОДИГРАВКА !

    Коментиран от #7, #12, #14

  • 2 ДС Кремена Дрангова

    27 8 Отговор
    ДС-Ванче Каракачан веднага е подал оферта за купуването за 1-2 млрд. с изваждането! След това ще го поправяме 10-тина години с по 1-2 млрд. обществени поръчки за всяка година! През тези 10-тина години Джанбаз ще бъде командирован за обучение в Германия заедно с любовника му Контрера - за да имаме квалифицирани капитани за кораба! Ще ни обясни, че по полследни данни от ДС-14 отдел "Културно-исторически шпионаж", на този крайцер се е качвал Ванчо Михайлов през 1935 г. за да прецени дали ще може да плува в Охридското езеро! И за това трябва да го купиме, колкото и да ни струва, като свързан с българщината и изсторическата истина!

    Коментиран от #17

  • 3 waffen ss

    16 4 Отговор
    Да кажат истината и за нацистката база на Луната.
  • 4 Ххх

    9 1 Отговор
    Е, не е голям и забележителен като немският линкор Тирпиц, който е потопен от английската авиация през 1944 или 45 г. в норвежки фиорд. И затова е останал незабелязан на дъното близо до Норвегия.
  • 5 8375

    5 14 Отговор
    Цяла германия е на дъното. Там е мястото на губещите и слабите. Там е мястото и на съюзниците на изгубилите. Ние сме на същито дъно че и отвъд него.
  • 6 А ние българите какви сме....?!

    16 1 Отговор
    Първи коментар, никого няма да трогнеш с тези,, лъжи, кой ни кара да ти отиваме там, нима беднотията, на запад повечето които отиват да работят там са богати, бедните да го д.... по тази мога също много да пиша, съсетката колкото е буре, още по голямо буре станала, много е,, лошо.,, на запад за тези които спят на полето в бунгала та, дето нямат друга алтернатива, а относно крайцера, сега се радват, че са го намерили, защото не върши никаква работа вече...!

    Коментиран от #10

  • 7 Европеец

    26 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРМАНЦИТЕ СА":

    Пий си редовно хапчетата. 1600 евро ,ако са ти малко,отиди в Раша за 50 евро от Путин. Може би повече ще ти хареса.
  • 8 Шпек Салам Народен

    7 1 Отговор
    Тук един и същи малоумник си задава въпроси и си отговаря сам...За прикритие е сменил главните букви с малки такива.Явно му е скучно.
  • 9 Моята заплата

    23 3 Отговор
    в Германия е 4300 евро, за храна давам 300 евро и за апартамент 600 евро. Ако получавш 1600 евро, значи работиш за българин или турчин или грък. Пак много ти дават. Обикновено плащат по 1000 евро.

    Коментиран от #15

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "А ние българите какви сме....?!":

    в чужбина БЪЛГАРИН С БЪЛГАРИН уважават ли се не се заяждам по ЧОВЕШКИ питам

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Много е подробна тази тема

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не ми се обеснява...!
  • 12 Чрез българска фирма-посредник?

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРМАНЦИТЕ СА":

    Гледам обявите на такива фирми и не са ОК. Само че това обикновено се дължи на българската фирма. Затова питам.
  • 13 цербер

    1 1 Отговор
    след това е торпИлиран от британска подводница.
  • 14 ддд

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРМАНЦИТЕ СА":

    роб за 1600 евро? тука за колко си роб?
  • 15 Ето това исках да кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Моята заплата":

    Дори и по малко..германците са добре, а ние се опитваме да бъдем като тях, но манталитета ни си остава,, балкански,,.!
  • 16 бягат един от друг

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като дявола от тамян. ..това е истината

    Коментиран от #18

  • 17 ДС Виктор Еков

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДС Кремена Дрангова":

    Германците няма да ги приемат Джанбаз и Котрера за 2-3 годишно (с опция до 10-12-годишно поради паралелна ДС-партийно-патриотарска дейност) обучение за командир и зам-командир на крайцер, поради твърдото им принципно изискване кандидатите да са с неотнети шофьорски права поради алкохолизъм и/или употреба на наркотици! Отделно от това кандидатите трябва да имат поне 10 годишен военен стаж във флота, а Джанбаз и Контрера не са ходили войници поради неординарна сексуална ориентация и любовни отношения! Тия германци са много гадни - не вярват на клетвените декларации и ДС-патриотарски обещания, а само на фактите и свършеното!
  • 18 в чужбина

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "бягат един от друг":

    далеч от българи......който е патил ще ме разбере.....