Last news in Fakti

14 Септември, 2020 15:21 4 855 9

Туршията и киселото мляко борят COVID-19

  • кисело мляко-
  • туршия-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • храна-
  • полезно

В държавите, които консумират подобни храни, ситуацията с коронавируса не е толкова лоша

Туршията и киселото мляко борят COVID-19 - 1
Снимки: Shutterstock

Хранителните навици на всяка държава и култура влияят на процента смъртност от коронавирус, пише руският в. “Известия”, позовавайки се на световни изследвания. По-висок брой починали регистрират държави, чиито жители са на средиземноморска диета, макар тя да се смята за много полезна за сърдечносъдовата система и други органи.

Въздействието на храната върху COVID-19 не е пряко, а влияе върху имунитета, който от своя страна определя тежестта, с която протича заболяването. Но имунитет се формира с години, така че бързо да го укрепиш, започвайки нов начин на хранене, е невъзможно.

Международен екип учени начело с проф. Жан Буске опита да определи от какво зависят нивата смъртност от вируса, за да открие начини да я понижи. Опирайки се на данни от университета “Джон Хопкинс”, изследователите констатират, че в Европа най-нисък брой починали има в Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Финландия. Там тя не превишава 4%.

При това заразените с вируса на глава от населението германци са много повече от тези в Белгия, Франция, Италия и Великобритания, където обаче процентът смъртност е по-висок.

Специалистите обясняват този факт и с хранителните продукти, които хората в различните страни консумират. “Храни със силно антиоксидантно действие и активност срещу АСЕ2 – белтъка, през който вирусът влиза в клетките, доминират в страни с по-ниска смъртност”, твърдят авторите на изследването. Такива са сиренето, млякото, прясното и ферментиралото кисело зеле. В Турция с до 2,5 % смъртност от вируса също употребяват много зеле и кисело мляко.

Туршията и киселото мляко борят COVID-19

Млечните и киселомлечните продукти с намалена масленост влизат в състава на много диети и са доказали своята полза. Те помагат срещу натрупване на пикочна киселина, нормализират липидния и въглехидратния обмен, източници са на калций и витамин D, пояснява диетоложката Наталия Пугачова от Сеченовския университет в Москва.

Колежката ѝ д-р Ирина Поторко също смята, че включване в менюто на растения от семейство зелеви, включително ряпа, броколи, цвекло, хрян, както и киселото мляко, усилва имунния отклик на организма и той се бори по-успешно със заразата.

Според Жан Буске, който е професор по пулмология в университета в Монпелие, Франция, и бивш експерт от СЗО, връзката между регионалното разпространение на вируса и особеностите на местната кухня не бива да се подценява, макар че диетата не е единственият фактор, който влияе на смъртността от вируса.

“Аз промених начина си на хранене, ям прясно зеле три пъти в седмицата, а ферментирало – вeднъж. На закуска хапвам мариновани зеленчуци, пия кефир, йогурт”, казва пред британския в. “Сън” лекарят, който сътрудничи и на берлинския Хумболтов университет.

Той хвали и традиционното корейско ястие кимчи – ферментирали зеленчуци, основно китайско зеле, но с много подправки – лют червен пипер, рибен сос, морски дарове, джинджифил, сок от чесън и лук, домати.

Туршията и киселото мляко борят COVID-19

По време на ферментация антиоксидантната активност се повишава. Естествено ферментиралите храни свалят нивата на рецептора АСЕ2, който коронавирусът използва, за да навлезе в човешкия организъм.

“Да се градят достоверни теории за SARS-CoV-2 е трудно, тъй като това е нова инфекция - казва руската диeтоложка Юлия Чехонина. – Пряко влияние на храненето върху болестта не може да има. Нито един, дори най-полезният продукт, не е противовирусна панацея.

Но храната въздейства на имунитета, от който зависи възприемчивостта ни към тази инфекция.”

И припомня, че заболеваемостта преди всичко е свързана с количеството вируси, които прихващаме от контактите, а отделните хора устояват различно на едно и също количество.

Чехонина и колегите ѝ предупреждават, че за укрепване на имунитета трябва да се придържаш към определени храни с години, а не седмица или месец. Именно затова значение имат продължителните хранителни навици.

Неправилното хранене води до затлъстяване, а то – до други болести като сърдечносъдови проблеми, диабет, рак. Подобни състояния определено оказват влияние върху тежестта, с която протича коронавирусната инфекция. Специалистите препоръчват да не се злоупотребява с храни с повишено съдържание на захар, мазнини, химически стабилизатори, консерванти.

Още през април-май стана ясно, че хора с морбидно затлъстяване (при което индексът на телесна маса е по-висок от 35-40) по-често умират от COVID-19. “Може да се предполага, че рационалното хранене, богато на витамини и антиоксиданти, способства за поддържане на здравословно тегло и формиране на адекватен имунитет, затова вероятно е фактор срещу усложнения от вируса и смърт”, казва Наталия Пугачова.

За да проверят тази хипотеза, учените анализирали информация от европейска база данни за потребление на храни. Установено било, че от всички варианти на ферментирала храна зеленчуците са оказали най-съществено влияние върху смъртността от вируса и намаляват риска от нея с 35,4 на сто.

“Съвременният живот доведе до употреба на по-малки количества ферментирали храни, а в резултат микробиомът рязко се измени. Възможно е това да е способствало за разпространението на COVID и особено за фаталните му случаи”, казва д-р Буске. Така че – стягайте бурканите със зимнина.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    10 2 Отговор
    Да бе то, ако ставаше така бабите по селата щяха да са академици. Разните му корпорации нямаше да търсят ваксини, а щяха да бъркат вече каците с трушии и кисело зеле.
  • 2 Стария казанджия

    19 0 Отговор
    Туршия с ракия и таратор с мастика - ставаш на мотика. А мотиките вирус не ги лови.
  • 3 Обективен

    8 1 Отговор
    Глупости и фантазии... Че в Испания и Италия, не ядат ли ферментира ли храни, сирене моцарела и зеле?... Причината за еисоката смъртност е че там живеят много възрастни хора, съответно податливи към вируси....
  • 4 Лора

    2 1 Отговор
    Тази туршия я обожавам, бих изяла една бъчва от нея...!
  • 5 бомж

    1 0 Отговор
    И самогон тоже.
  • 6 криви факти

    7 1 Отговор
    Туршията (п.р. е турска) и за това в Турция хич няма корона вирус. Пълни глупости пишете

    Коментиран от #7

  • 7 доктор Ох Боли

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "криви факти":

    По принцип само киселото зеле,по- нашия си начин , както и истинското кисело мляко( с пробиотици, имат някакъв ефект върху имунитета. По скоро тия храни благоприятстват здравето на червата,а оттам и подобрения имунитет. И това е забелязано още преди 50 години.Има стари български книжки от наши професори, където е описано всичко по темата. Така че тия ,,нови" учени нищо не са открили. Това се знае отдавна.
  • 8 Повярвах

    0 3 Отговор
    Сигурно Домуса, Кралев и другите мноого туршия и к млеко са яли, а останалите, дето ме успяха да се преборят - за тях нямаше ли?
  • 9 Рошко

    3 1 Отговор
    Очаквам вече стоки със запазена марка, ковид - 19.аман, не ежедневно а на всеки час вече я споменавате тая корона, то на будалите им го натъпксхте в главите вече и с маски спят, ама май на вас мисирките предварително ви са инжектирали в мозъците