Last news in Fakti

24 Октомври, 2012 10:34 1 760 0

Кунчев: При хепатит А е важна не само личната, а и обществената хигиена

  • хепатит а-
  • ангел кунчев

При хепатит А е важна не само личната хигиена, а и обществената хигиена. Ако вие си миете редовно ръцете, но влезете в капанче, което е силно замърсено, то вие пак може да се разболеете от хепатита, заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

При хепатит А, болестта на мръсните ръце са много подчертани сезонността и цикличността, каза д-р Кунчев. Хепатитът започва в края на септември и през пролетта може още да е активен. Хепатит А е много издържлив, особено зимата. Според доктора няма как да бъде обявена епидемия, защото няма математически модел, по който да се изчисли това.

От миналата година България влиза в период на голяма заболеваемост от тази болест. Тя е много разпространена по нашите географски ширини. В момента най-разпространен е хепатит А в Ихтиман, София област, София град, Видин, Монтана и Враца, посочи д-р Кунчев.

Гаранция за това да не се разболеете не може да има на 100%, но може да имате такава, ако си миете ръцете винаги преди хранене, винаги след излизане от тоалетна и след прибиране отвън. Д-р Ангел Кунчев поясни обаче, че хепатит А не се предава толкова лесно, не като другите вируси по въдушно-капков път. В градския транспорт например трябва да е много мръсно и да не е било дезинфекцирано, за да се разболеем. Хепатит А много лесно се поддава на дезинфектанти.

Д-р Кунчев посочи първите признаци на болестта. Първите 2-3 дни човек няма как да разбере, но започва едно безапетитие, тежест в стомаха и след около 4-5 дни започва пожълтяването. Лесно се разпознава жълтеницата, каза Ангел Кунчев. Инкубационният период е доста дълъг, около месец. Най-разпространена е болестта при децата, между възрастите 15-20-25 години. На 30 години вече човек си е изградил антитела срещу този вирус, каза още д-р Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА