Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 22:30 49 131 28

Не допускайте тези грешки при готвенето на месо

  • месо-
  • готвене-
  • съвети-
  • готвене на месо-
  • грешки

Коя техника на готвене е най-подходяща зависи от това от кое животно идва месото

Не допускайте тези грешки при готвенето на месо - 1
Снимка: shutterstock

Прибрали сте се от работа и с желание сте се заели с приготвянето на вечерята. Избрали сте най-хубавото парче пилешко или свинско от магазина, сготвили сте го и сте убедени, че е невероятно вкусно. Когато обаче отхапете първата хапка, ви очаква неприятна изненада. Месото няма вкус, жилаво е, сухо е или пък е пресолено. Грешките, които правим при приготвянето на месо ни разкрива сайта Edna.bg.

Грешка 1: Прекалено много бързате

Важно е, когато започнем да готвим месо, то да бъде със стайна температура. Отделете време, ако ще използвате замразен продукт, той да достигне плавно до желаната температура. Също така е важно внимателно да избършете месото с хартиена кърпа, за да получите суха повърхност преди готвене. Ако ще мариновате месото, отделете достатъчно време и за този етап. Нужно е известно време, за да поеме вкусовете и да се увеличи ефекта от маринатата. 30 минути са минимум, но е за предпочитане по-дълго, ако имате възможност.

Грешка 2: Неправилен избор и количество на подправки

Подправянето обикновено е въпрос на вкус, но основно правило в съвременната хранителна култура е, че колкото по-високо е качеството на месото, толкова по-малко подправки се използват в готвенето. Не забравяйте, че солта и черният пипер се слагат задължително накрая.

Не допускайте тези грешки при готвенето на месо
Снимка: shutterstock

Грешка 3: Масло или олио?

Краткият отговор на този въпрос е: и двете. Започнете да запичате месото в малко олио и след това добавете малко масло в края на готвенето на вкус. Олиото може да издържи на много по-високи температури от маслото и не изгаря толкова лесно в тигана.

Грешка 4: Слагате твърде много месо в тигана

Не се заблуждавайте, че става по-бързо само защото слагате възможно най-много продукти в тигана. По този начин рискувате резултатът да бъде лош. Основното правило е, че трябва да има достатъчно място в тигана, така че месото да не се смачква и да добие равномерен загар.

Не допускайте тези грешки при готвенето на месо
Снимка: shutterstock

Грешка 5: Грешка при избора на техника на готвене

Коя техника на готвене е най-подходяща зависи от това от кое животно идва месото. За барбекю и скара се използват главно филета от крехкото месо от средата или гърба на животното. За супи и чорби - предно месо с по-здрава съединителна тъкан, което изисква по-дълго време за готвене. Печене в фурната е подходящо за по-големи парчета месо от задни части, а също и предно месо, което е добре да се готви на ниска температура и дълго време.

Не допускайте тези грешки при готвенето на месо
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стйела сирветеорката

    34 22 Отговор
    Аз избирам най- апетитното ТЕЛЕШКО , Милено !
  • 2 Якудза

    32 16 Отговор
    Месо се реди повече да си пусне соса бря!
  • 3 Петриела свинята

    12 25 Отговор
    Помийка с листа, екстра...!
  • 4 Риндьо

    16 12 Отговор
    Мен ми се услажда средно месо най-вече ,задното и предното меса ми накъртват
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грух

    56 12 Отговор
    На планина като ходиме, понякога пляскаме пържолите директно на жарта. Това е.

    Коментиран от #7

  • 7 ти палиш

    9 17 Отговор

    До коментар #6 от "Грух":

    огън на територията на национален парк?
  • 8 шеф Ли Дзин

    27 3 Отговор
    Основната грешка е, като ви шибнат някое умряло месо в магазина.
    Втората грешка е така да пръска при готвене, както е на последната снимка. После тиганът може да ви удари по главата.

    Коментиран от #25

  • 9 54г45ъ54

    86 5 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Избрали сте най-хубавото парче пилешко или свинско от магазина"
    Стело ма, какво ще рече "най-хубаво месо"? От испанското свинско 68-година ли или от ирландското телешко с хормоните и медикаметите в него? Може би от полското пилешко със салмонелозата или от френското агнешко, набор на френската революция?
    Изобщо, като пишете рецепти и давате съвети, съобразявайте се малко с реалността.

    Коментиран от #26

  • 10 Ясна

    18 14 Отговор
    За пръв път чувам,че олиото има по-висока точка на горене от маслото (истинско разбира се) .А иначе 50 на 50 масла и олио и супер за пържене

    Коментиран от #15, #18

  • 11 Вегетарианец

    9 29 Отговор
    Долу месото
  • 12 Готвача

    41 1 Отговор
    Приготвянето на месото е важно, но най-важното е да намерим хубаво месо, а не такова от търговските вериги, което не става за нищо. Хубавото месо, както и да го приготвиш ще е добре, докато лошото месо и с най-изтънчената и добра рецепта си остава лошо. Пърженето не е добра идея. Ако искате бързо да го приготвите си вземете контактен грил и го печете на него. Става бързо, вкусно и е много по-здравословно. От предния ден направете марината и нека месото стои в нея поне 12 ч. Така ще е по-крехко и ще е поело подправките в дълбочина. Ако ще го варите в тенджера под налягане на съвсем бавен огън става разкошно. После с картофи или ориз запичате във фурна и ще си оближете пръстите. Ако е голяма мръвката слагате в тава поръсвате с подправки, изливате една бира 500 мл. в тавата и печете. Половин час преди да е готово махате фолиото и от време навреме поливате със соса в тавата месото докато се запече и хване коричка. Много мога да разправям. Някой ако се интересува от приготвяне на меса да пита.
  • 13 волен сидеров

    6 21 Отговор
    СПРЕТЕ МЕСОТО АКО НЕ ,ПАК ЩЕ ГО СПРЕТЕ ПО КЪСНО-СВИКВАЙТЕ ОТ СЕГА

    Коментиран от #14

  • 14 В какъв смисъл

    32 2 Отговор

    До коментар #13 от "волен сидеров":

    по-късно ще го спрем? То, рано или късно в един момент, човек всичко спира и умира един ден.
  • 15 Просто

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ясна":

    Ами има!
  • 16 АнатемаНаСашоНерезаИнаСулЮПаситто

    20 4 Отговор
    Аз избирам СашоНереза от СДС-то, защото е лоест, тлъст и сочен и тиганът няма да загори.

    Коментиран от #20

  • 17 Г-жо Трайкова

    8 2 Отговор
    Май е твърде късно за ограмотяването Ви, но се пише "във фурната " или, ако случайно сте по веща в кухнята, си стойте там!
  • 18 Бясна

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ясна":

    Фифти - Фифти е олио мас свинска, а маслото загаря!
  • 19 antoni

    6 2 Отговор
    Ако имате лошия късмет да минете покрай цех за мисо и да видите какво идва в цеха и какво се прави с него, ще искате само кокали да гльозгате.
    Мършата е единственото месо там което става за ядене. Останалото продто не е месо а нещо си което прилича и има вкус на месо и пушек.
  • 20 Посетител

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "АнатемаНаСашоНерезаИнаСулЮПаситто":

    Принципно одобрявам избора ти, но как ще го побереш в тигана?! Освен, ако не вземеш назаем тигана на Ути Б.! И пак ще се озориш!
  • 21 Кръчмаря

    1 1 Отговор
    Хайде наздраве на всички и приятен апетит
  • 22 Кръчмаря

    4 1 Отговор
    Хайде наздраве на всички и приятен апетит
  • 23 Кръчмаря

    1 0 Отговор
    Хайде наздраве на всички и приятен апетит
  • 24 Кръчмаря

    1 1 Отговор
    Хайде наздраве на всички и приятен апетит
  • 25 1000

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "шеф Ли Дзин":

    шефе, така се приготвя телешки стейк. Висока температура за запичане по 3 минути на страна, после намяляваш температурата и довършваш - или в тигана или във фурната. И най-важното - да не го препечеш.
  • 26 шоколанда

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "54г45ъ54":

    Много си прав. Веднъж от Билла взех свинско, добре изглеждащо испанско месо. Въпреки дългосрочната марината и нужни подправки си остана гьон.

    Коментиран от #28

  • 27 1122

    1 4 Отговор
    към №26 това дето си го взел от била е било на дъртия нерез пра дядо му.
  • 28 Готвач да 26

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "шоколанда":

    Може да е станало гьон точно заради маринадата, ако е имало сол в нея.