Прибрали сте се от работа и с желание сте се заели с приготвянето на вечерята. Избрали сте най-хубавото парче пилешко или свинско от магазина, сготвили сте го и сте убедени, че е невероятно вкусно. Когато обаче отхапете първата хапка, ви очаква неприятна изненада. Месото няма вкус, жилаво е, сухо е или пък е пресолено. Грешките, които правим при приготвянето на месо ни разкрива сайта Edna.bg.
Грешка 1: Прекалено много бързате
Важно е, когато започнем да готвим месо, то да бъде със стайна температура. Отделете време, ако ще използвате замразен продукт, той да достигне плавно до желаната температура. Също така е важно внимателно да избършете месото с хартиена кърпа, за да получите суха повърхност преди готвене. Ако ще мариновате месото, отделете достатъчно време и за този етап. Нужно е известно време, за да поеме вкусовете и да се увеличи ефекта от маринатата. 30 минути са минимум, но е за предпочитане по-дълго, ако имате възможност.
Грешка 2: Неправилен избор и количество на подправки
Подправянето обикновено е въпрос на вкус, но основно правило в съвременната хранителна култура е, че колкото по-високо е качеството на месото, толкова по-малко подправки се използват в готвенето. Не забравяйте, че солта и черният пипер се слагат задължително накрая.
Грешка 3: Масло или олио?
Краткият отговор на този въпрос е: и двете. Започнете да запичате месото в малко олио и след това добавете малко масло в края на готвенето на вкус. Олиото може да издържи на много по-високи температури от маслото и не изгаря толкова лесно в тигана.
Грешка 4: Слагате твърде много месо в тигана
Не се заблуждавайте, че става по-бързо само защото слагате възможно най-много продукти в тигана. По този начин рискувате резултатът да бъде лош. Основното правило е, че трябва да има достатъчно място в тигана, така че месото да не се смачква и да добие равномерен загар.
Грешка 5: Грешка при избора на техника на готвене
Коя техника на готвене е най-подходяща зависи от това от кое животно идва месото. За барбекю и скара се използват главно филета от крехкото месо от средата или гърба на животното. За супи и чорби - предно месо с по-здрава съединителна тъкан, което изисква по-дълго време за готвене. Печене в фурната е подходящо за по-големи парчета месо от задни части, а също и предно месо, което е добре да се готви на ниска температура и дълго време.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Стйела сирветеорката
22:34 03.11.2020
2 Якудза
22:57 03.11.2020
3 Петриела свинята
22:58 03.11.2020
4 Риндьо
23:07 03.11.2020
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Грух
Коментиран от #7
00:41 04.11.2020
7 ти палиш
До коментар #6 от "Грух":
огън на територията на национален парк?01:52 04.11.2020
8 шеф Ли Дзин
Втората грешка е така да пръска при готвене, както е на последната снимка. После тиганът може да ви удари по главата.
Коментиран от #25
03:57 04.11.2020
9 54г45ъ54
Стело ма, какво ще рече "най-хубаво месо"? От испанското свинско 68-година ли или от ирландското телешко с хормоните и медикаметите в него? Може би от полското пилешко със салмонелозата или от френското агнешко, набор на френската революция?
Изобщо, като пишете рецепти и давате съвети, съобразявайте се малко с реалността.
Коментиран от #26
06:08 04.11.2020
10 Ясна
Коментиран от #15, #18
06:43 04.11.2020
11 Вегетарианец
09:54 04.11.2020
12 Готвача
10:45 04.11.2020
13 волен сидеров
Коментиран от #14
10:46 04.11.2020
14 В какъв смисъл
До коментар #13 от "волен сидеров":
по-късно ще го спрем? То, рано или късно в един момент, човек всичко спира и умира един ден.11:01 04.11.2020
15 Просто
До коментар #10 от "Ясна":
Ами има!11:49 04.11.2020
16 АнатемаНаСашоНерезаИнаСулЮПаситто
Коментиран от #20
12:09 04.11.2020
17 Г-жо Трайкова
12:29 04.11.2020
18 Бясна
До коментар #10 от "Ясна":
Фифти - Фифти е олио мас свинска, а маслото загаря!12:31 04.11.2020
19 antoni
Мършата е единственото месо там което става за ядене. Останалото продто не е месо а нещо си което прилича и има вкус на месо и пушек.
13:21 04.11.2020
20 Посетител
До коментар #16 от "АнатемаНаСашоНерезаИнаСулЮПаситто":
Принципно одобрявам избора ти, но как ще го побереш в тигана?! Освен, ако не вземеш назаем тигана на Ути Б.! И пак ще се озориш!15:16 04.11.2020
21 Кръчмаря
15:57 04.11.2020
22 Кръчмаря
15:58 04.11.2020
23 Кръчмаря
15:59 04.11.2020
24 Кръчмаря
15:59 04.11.2020
25 1000
До коментар #8 от "шеф Ли Дзин":
шефе, така се приготвя телешки стейк. Висока температура за запичане по 3 минути на страна, после намяляваш температурата и довършваш - или в тигана или във фурната. И най-важното - да не го препечеш.16:22 04.11.2020
26 шоколанда
До коментар #9 от "54г45ъ54":
Много си прав. Веднъж от Билла взех свинско, добре изглеждащо испанско месо. Въпреки дългосрочната марината и нужни подправки си остана гьон.Коментиран от #28
17:54 04.11.2020
27 1122
20:33 04.11.2020
28 Готвач да 26
До коментар #26 от "шоколанда":
Може да е станало гьон точно заради маринадата, ако е имало сол в нея.21:30 04.11.2020