Last news in Fakti

4 Декември, 2012 17:47 1 458 0

Плевнелиев даде началото на благотворителна кампания „Българската Коледа”

  • българската коледа-
  • плевнелиев

“Българската коледа” и нейната кауза, децата и тяхното здраве продължава за десета поредна година. Това каза днес президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София“, където обяви началото на десетото издание на благотворителната инициатива.

Президентът Плевнелиев подчерта, че целта на "Българската Коледа” е не само да събере пари, а да намира решения на проблемите. Със събраните средства по време на кампанията 2011-2012 г. са подпомогнати 358 деца и е закупена медицинска апаратура за 14 лечебни заведения в страната.

Приоритетна кауза на “Българската Коледа” тази година е рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, подчерта президентът. От подпомогнатите тази година деца повече от 60% са с неврологични заболявания и с нарушения в развитието. Това поражда сериозна необходимост от дискутиране на въпросите, които засягат тяхното лечение и рехабилитация, заяви държавният глава. Според президента, за да бъде овладяно заболяването и едно дете да има шансове за пълноценен и активен живот, са необходими ранно диагностициране и активна, ежедневна, висококвалифицирана и високотехнологична рехабилитация. Затова със събраните средства чрез настоящата кампания “Българската Коледа”  ще бъде закупена приоритетно съвременна медицинска апаратура за надграждането на съществуващи успешни центрове в страната. Това обаче не означава, че „Българската Коледа“ ще изостави децата, които подпомага със скъпоструващи медикаменти или лечение, уточни президентът.

Държавният глава увери, че ще бъдат разгледани всички постъпили заявления от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, и Комисията ще вземе решение за необходимото и възможно подпомагане, съобразно събраните средства.

Росен Плевнелиев обяви, че сред целите на десетото издание на инициативата са да подпомогне университетските болници и болниците за рехабилитация в страната. На този етап особено внимание ще бъде обърнато на:
УМБАЛ (Университетска болница) “Свети Георги”, гр. Пловдив;
УМБАЛ “Георги Странски”, гр. Плевен;
“Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс”, филиал Момин проход;
Специализирана болница за рехабилитация, гр. Котел;
Център за рехабилитация “Вяра, Надежда и Любов”, гр. Бургас;
Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с Детска церебрална парализа “Света София”, гр. София.

Лечението на деца с ревматоиден артрит, които през тази година са били подпомогнати от “Българската Коледа” със скъпоструващи лекарства, от 1 януари 2013 г. ще бъде поето от Националната здравноосигурителна каса, информира още държавният глава и добави, че предстои промяна в Клиничната пътека за децата с детска церебрална парализа (ДЦП), която ще даде възможност за по-ефективно използване на полагащите се платени рехабилитационни процедури, заплащани от НЗОК. Президентът изрази благодарност към Министерството на здравеопазването и НЗОК за бързата реакция, подкрепа и промяна по отношение лечението на деца с  ревматоиден артрит.

Тазгодишната кампания тръгва с ново лого. Негов автор е Маргарита Дончева. То е избрано сред общо 10 предложения, подготвени от Националната художествена академия.

На откриването на кампанията присъстваха министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, кметът на София Йорданка Фандъкова, управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, директорът на Специализирана болница "Света София", медици и родители.

Дарителската сметка на кампанията „Българската Коледа” е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210; банков код BIС: UBBSBGSF; ОББ, клон “Централен”. Титуляр на сметката е БНТ.

Дарения могат да бъдат направени чрез SMS на кратък номер 1117 за абонати на Mtel, Vivacom и Globul. Стойността на 1 SMS за абонати по договор с Mtel и Vivacom e 1 лв., а за абонати по договор с Globul и потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. Можете да дарите 1 лев с гласово обаждане  на номер 09001117 за фиксирани абонати на Mtel иVivacom, като стойността на едно обаждане е 1 лев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА