Last news in Fakti

24 Декември, 2012 12:52 1 357 1

347 хил. лв. са постъпили по сметката на "Българската Коледа"

  • българската коледа

Ден преди големия заключителен концерт на благотворителната кампания "Българската Коледа" по сметката на инициативата са постъпили близо 347 хиляди лева, съобщи БНР.

Десетото, юбилейно издание на "Българската Коледа" за първи път е посветено на конкретна кауза - да се подобри достъпът до навременна, интензивна и качествена рехабилитация за децата с неврологични заболявания.

По данни на НЗОК през отиващата си 2012 под 700 деца са използвали клиничната пътека за рехабилитация, при положение, че от церебрална парализа страдат поне 8000.

Кампанията не може да реши проблема, но може да го посочи и да начертае пътя за решаването му, смята председателят на експертния съвет към "Българската Коледа" проф. Владимир Пилософ:

Въпросът действително е сложен. Той е и медицински, и социален. Медицинският въпрос донякъде е решен. Общо взето специалистите в тази област много добре знаят какво трябва да се прави при едно подобно дете. Друг е въпросът, че не рядко нашите колеги трябва да решават един проблем, без отсреща да имат наистина пълноценната апаратура, пълноценните условия, в които те да извършват своята дейност.

Другата част от проблема е социален. Ние няма как във всяко градче да направим такъв център. Тук вече идва и социалният въпрос и мисля, че социалното министерство трябва да се намесва в такива случай. Каква помощ да се дава на родителите за транспорт, защото това е финансов проблем. Може ли временно или не в центъра майката да намери работа или да се отстрани в някакъв битов проблем около семейството. Всеки конкретен случай трябва да бъде решаван в зависимост от конкретните обстоятелства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mentra

    0 0 Отговор
    ПЪРВАНОВ КУПИ АПАРАТУРА КОЯТО Я НЯМА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ,АМА ДРУГ ПЪТ.ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ МИНАЛАТА КОЛЕДА И СЕГА ЩЕ БЪДЕ СЪЩОТО......................справка ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА.