Last news in Fakti

22 Юни, 2021 16:33 5 621 10

Мястото, на което ви боли главата, разкрива много за здравето ви

  • главоболие-
  • болка-
  • диагноза

Това е лесен начин да определите причината за главоболието си

Мястото, на което ви боли главата, разкрива много за здравето ви - 1
Снимка: Shutterstock

Определете вашия тип главоболие. Най-често човек страда от главоболие от напрежение или болка, причинени от особеностите на начина на живот. По принцип такива болки не причиняват много вреда, освен силен дискомфорт. Ако, обаче, често изпитвате главоболие или болката е изключително силна и не реагира на болкоуспокояващи, или пък се появяват нови симптоми, задължително се консултирайте с лекар, за да ви определи правилната диагноза, пише actualno.com.

Най-често срещаното главоболие е при напрежение.

Появява се главно след силен стрес, като често е от няколко часа до дни. Болката в случая е зад очите и в областта на челото, но понякога се появява и към гърба. Подобна болка може да бъде тъпа, а също и повтаряща се, ако не бъде намерен източника. Освен болката, има и гадене, особено с тревожност или депресия. По принцип този тип болка се повлиява добре от болкоуспокояващи и почивка.

Главоболие при предозиране на лекарства

Тази болка се провокира от злоупотреба с аналгетици. За да спрете този вид болка, просто трябва да спрете да използвате лекарството. Този процес ще отнеме известно време, но в резултат болката ще спре. Махмурлук Болката при махмурлук е пулсираща, придружена с гадене и лошо общо състояние. Не забравяйте да пиете много течности и бъдете търпеливи.

Мигрена

Мигрената е пулсиращо главоболие, придружено от силно гадене и понякога повръщане. Възможно е също да има проблеми със зрението. Някои мигрени причиняват изтръпване или слабост. Необходимо е да се консултирате с лекар, за да ви изпише точното лекарство, както и други методи на терапия.

Клъстерни главоболия

Това е често срещано главоболие, което е локализирано около очите или засяга само едната страна на главата. Клъстерното главоболие е 4 пъти по-често срещано при мъжете, особено в юношеска и средна възраст, и може да бъде постоянно. При клъстерни болки е изключително важно да посетите лекар за съвет и лечение.

Главоболие, причинено от напрежение другаде в тялото

То може да е заради запушени синуси, настинки, глад, напрежение на очите, напрежение на врата или гърба, артрит и проблеми със зъбите. Във всеки случай трябва да се консултирате с личен лекар, тъй като ще се изисква лечение на тялото като цяло, а не само стоп на главоболието. Освен това, болката може да е следствие от постоянното носене на определени неща, например очила за плуване, както и някои видове прически (стегната опашка), за да премахнете болката, трябва да се откажете от неудобните аксесоари или да промените начина на стайлинг. Болката в главата изисква по-сериозно отношение, тъй като може и да е сигнал за сериозен здравословен проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    боли ме гз, гз ме боли, повече няма да пия, защото
  • 2 пак ли

    11 0 Отговор
    уникално куха статия !
    в стил факти!

    Коментиран от #4

  • 3 Ами ако

    2 0 Отговор
    ме боли оная работа, ама в долната третина от лявата страна? Диагноза нещо? Аз не за мене де, за едно аверче питам.
  • 4 Blackthorn

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "пак ли":

    Абсолютно! Наскоро имах болки в тилната част на главата. Преминаха, но ми е интересно да знам от какво за били - нито дума по въпроса!

    Коментиран от #6

  • 5 Тикуик

    1 0 Отговор
    Ако ви боли глава, значи имате главоболие.
  • 6 БОЛКА

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Blackthorn":

    В ТИЛНАТА ЧАСТ НА ГЛАВАТА СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА КАТО ПОВИШАВАНЕ НА КРЪВНОТО
    НАЛЯГАНЕ. НЕ РАЗТРИВАЙ ТИЛА.
  • 7 Мръсния Фикри

    1 1 Отговор
    Всичко където боли, разкрива колко ще се живее... много е хубууу, навсякъде да те боли....!
  • 8 Д-р Ох Боли

    0 0 Отговор
    Боли ма главата, на която мястото и е долу! Това разкрива много за здравето ми и тъпата статия на ,,факти"!
  • 9 Цицина

    0 0 Отговор
    Обикновено главата ви боли на мястото, където сте се шибнали в някой ръб.
  • 10 Честито...!

    1 1 Отговор
    За какво, нямам младо гаже, да се цумбрукам с него и да го използвам до 100%,защото е малък, прост и неопитен, странно е някой болен, че повечето са болни и млади и стари, да се радва на чужди болести и немотия, да се интересува някаква простакеса от твоето здравословно състояние по гаден начин, използвайки уж своето,, положение,, в обществото, това ако не е най голямата болест, с голям кеф на такива,, бих се изхрачила в грозните лица, 7 години тормоз от психично болна....!