Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 19:33 5 644 5

Най-опасните вулкани в света

  • вулкан-
  • изригване-
  • катастрофа-
  • опустошение-
  • унищожени

Изригването на който и да е от тези 5 вулкана може да доведе до катастрофални последици

Най-опасните вулкани в света - 1
Снимка: Shutterstock

Вулканите винаги са впечатлявали със своето величие, както и с опасността, която носят за човечеството, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои са 5-те най-опасни активни вулкани в света:

Котопакси

Котопакси се намира в централната част на планинската верига Кордилери в централен Еквадор. Той е един от най-високите вулкани в света, достигащ 5897 метра. Котопакси е един от най-активните вулкани на Земята, като е изригнал над 50 пъти от 16-ти век до днес. Последното му изригване е през 1904 г., макар че през 2005 г. също е имал опити. Тъй като вулканът е близо до силно населен район, изригването му би довело да същинско опустошение.

Попокатепетъл

Попокатепетъл е вторият най-висок вулкан в Северна Америка, разположен само на 70 километра югоизточно от Мексико Сити. През 1994 г. от вулкана излиза гъст дим, който кара околните градове да се евакуират. През 2000 г. е регистрирано едно от най-мощните изригвания на вулкана до момента. Учените прогнозират, че в крайна сметка ще има много по-силно изригване, но все още не зная кога.

Везувий

Везувай е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Известен е с големите си изригвания, едно от които унищожава град Помпей през 79 г. сл. Хр. Само за няколко века е имал 8 големи изригвания, последното, от които е през 1944 г. Тъй като Везувий е близо до много населени райони на Италия, като град Неапол, италианското правителство прави всичко възможно, за да се подготви за бъдещи изригвания.

Майон

Mайон е най-известният от активните вулкани, намиращ се на остров Лусон във Филипините. Известен е със формата си на почти перфектен конус. Вулканът изригва често, като най-големи щети нанася през 1814 г., когато убива повече от 1200 души. Последно Майон изригва през януари 2018 г., което води до евакуация на повече от 56000 души.

Планината Мерапи

Планината Мерапи или „планина на огъня“ е един от най-активните вулкани в Индонезия, който изригва от векове. Той се намира близо до центъра на остров Ява. Най-големият риск при този вулкан е пирокластичният поток, който при изригването си от 1994 г. убива 64 души. В края на 2010 г. има няколко изригвания с пирокластични потоци, които отнемат живота на много хора, а десетки хиляди са евакуирани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Не то да не думне някой от супер вулканите , че тогава….
  • 2 Фатмак

    2 0 Отговор
    Аз бих сложил в списъка Исландския вулкан Хекла който заради въздушните течения би оставил цяла Европа без реколта, ако издигне.
  • 3 Трябваше и БГ да има

    2 0 Отговор
    Един действащ вулкан, най големия....да има,, наказание,, за тези само забравили те се....!

    Коментиран от #4

  • 4 ВИТОША

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трябваше и БГ да има":

    Е ПАЛЕОВУЛКАН🌋ВСИЧКИ ГО ЧАКАМЕ ДА ИЗРИГНЕ👌И МЕЧТАТА НА СОФИЯНЦИ ДА СА ЦЕЛОГОДИШНО НА БРЕГА НА ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ СЕ СБЪДНЕ😀

    Коментиран от #5

  • 5 На нудиския ли...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ВИТОША":

    Малей, блазе им...!