Last news in Fakti

27 Април, 2022 17:31 9 803 10

Какви заболявания лекуват различните минерални бани в България

  • минерална вода-
  • минерален извор-
  • минерални бани-
  • българия-
  • спа

България е изключително богата на лековити минерални извори, ето защо е важно да се насочим към правилния според болежките си

Какви заболявания лекуват различните минерални бани в България - 1
Снимка: Shutterstock

През годините България е доказала защо съвсем заслужено си е спечелила мястото в тройката на най-богатите откъм минерална вода територии в света. Някои от минералните извори и бани у нас са наистина уникални.

Дали имаме проблем с метаболизма и затлъстяването, дали имаме кожни проблеми, или проблеми с опорно-двигателната система като лоши счупвания или дископатия, или пък имаме проблеми със сърцето или пък с нервите – всички тези заболявания могат да бъдат положително повлияни от минералните води в нашата страна, само трябва да знаем при кой проблем къде да отидем.

Ето къде можем да отидем, за да се справим с различните болежки:

Водите в Банкя са подходящи за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград e пpoфилиpaн зa лeчeниe нa бeлoдpoбни и cтaвни зaбoлявaния, нa нeвpoлoгични и гинeĸoлoгични пpoблeми (в тoвa чиcлo и cтepилитeт), нa бъбpeчни, чepнoдpoбни, cтoмaшнo-чpeвни и мнoгo дpyги зaбoлявaния. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Курортът Девин се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря е популярен СПА курорт, където е поставено началото на балнео-лечението в България. Там има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо-минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревният тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

В Сапарева баня се лeĸyвaт зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa и гpъбнaчния cтълб, пocттpaвмaтични cъcтoяния, opтoпeдични, дeгeнepaтивнo-cтaвни, ĸoжни и гинeĸoлoгични зaбoлявaния.

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    8 8 Отговор
    Никакви всичко е плацебо да живееят балъците
  • 2 Гледайте ризовица

    8 1 Отговор
    Вижте за какво става въпрос. 1 експерт казва че каза ще се увеличи поне с 30% а тя го прекъсва и се интересува от европейските ценности. Мен не ме интересуват европейските ценности А каква ми е цената на горивото за хляба и всичко останало. Просто не може да бъде никакъв водещ Ризова А е един манипулатор.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 баба Гицка

    5 0 Отговор
    А в Житарово и баните? (квартал Ветрен - Бургас) Само с кал ли е? Много помага.
  • 5 ККК

    5 0 Отговор
    Нещо за Овча Могила да напишете, или за пръв път чувате за тези минерални бани?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Свако Цако

    5 0 Отговор
    А за Вършец що нищо не пише? Мястото с минерална вода и най- добрия въздух в България? Ненапразно цар Фердинанд си е направил там вила!
  • 8 копи пейст

    5 0 Отговор
    Минералните води – огромното пропиляно богатство на София
    от Ангел Милев | 27.04.2012 08:34
    Минералните води на София са една от причините за възникването на града, посочват специалисти. Тези ресурси са били познати и използвани от траките още преди повече от 2 хил. години. Впоследствие през 29 г. преди Христа римляните завладели тракийското селище и го превърнали в проспериращ римски град.
    Това каза по време на конференция за имоти наскоро инж. Ваня Николова, главен експерт "Геология и минерални води" в "Софпроект – общ градоустройствен план".
    По думите й в подземното пространство на София се съхраняват осем вида термални води, което я прави единствената столица в Европа с подобно природно богатство.
    Общият прогнозен потенциал от минерални води в града е от порядъка на 480-500 л в секунда при температури в някои случаи достигащи 90°C.
  • 9 'съпунисване на центъро'

    0 0 Отговор
    Аз предлагам да се построят безплатни бани на центъра на София да си къпем просяците, че след Ковид се увеличиха...Повече от една година смешната медия ни показва как 20 секунди да си съпонисваме ръцете да не хванем Ковид, а реално вече нямаме пари за съпун и вода...
  • 10 глоги

    0 0 Отговор
    на кръвното НАлягане. КРЪВТА НЕ ЛЯГА.