Last news in Fakti

17 Май, 2022 13:58 1 136 2

Как да се справим със стреса и депресията лесно у дома?

  • стрес-
  • терапия-
  • аромати-
  • ароматерапия-
  • етерични масла

Ароматерапията е силен, но подценяван метод, за борба с тежките емоции

Как да се справим със стреса и депресията лесно у дома? - 1
Снимки: Shutterstock

Понякога се налага да се сдържаме, за да не крещим на детето, когато прави дори и неволни бели, и да не изпадаме в истерия заради дреболии. Натрупаното напрежение от постоянния стресове, притесненията, преумората, безсънието, най-често си го изкарваме на най-близките си хора. След това неминуемо съжаляваме, но няма как да върнем стореното, пише zdrave.to.

Но можете да предотвратите това. Има етерични масла, които ще ви помогнат да се отпуснете и успокоите нервната си система, да спите спокойно. Всъщност, според проучванията ароматерапията е ефективен метод за контрол на стреса и може да се използва за овладяване на безпокойството и тревогата. Етеричните масла съдържат лечебни съставки, които ще ви помогнат да се отпуснете и ще ви дадат сила. Те се използват и за козметични процедури и грижа за тялото.

Под влияние на летливите масла от етерични масла в организма производството на основните медиатори на клетъчния имунитет, Т-клетките, се увеличава 6 пъти, поради което се стига до стимулиране на естествената защита и укрепване на нервната система.

Етеричните масла за различните проблеми

Как да се справим със стреса и депресията лесно у дома?

Депресията може да бъде значително овладяна с помощта на етерични масла от цитрусовата група - лимон, лимонена трева, грейпфрут, портокал.

Главоболие, умора, безсъние, тревожност успешно се третират с масла от палисандрово дърво, цитрусови плодове, иланг-иланг, босилек, хвойна, мента, здравец, кипарис, роза, лавандула, пачули.

Тъгата и унинието ще отстъпят пред маслата от бергамот, здравец, лайка, жасмин, неролия, лавандула, сандалово дърво, портокал, иланг-иланг.

Подобряване на настроението, облекчаване на главоболието, умората, помощ при безсъние ще получите от лавандула, сандалово дърво, здравец.

Лавандула, сандалово дърво, роза, хмел, здравец, маточина, нероли, жасмин, риган, лайка, бергамот, валериана и пачули ще ви осигурят общо успокоение.

Тамян, хвойна, ванилия, градински чай, илан-иланг ще ви дадат дълбока релаксация.

Ако имате нужда от повишено внимание (например при шофиране), използвайте тези масла, но внимавайте с количеството. Маслото от градински чай може да предизвика кошмари, когато се комбинира със силни напитки.

Лавандула, жасмин, лимон ще повишат концентрацията на вниманието и паметта.

За подобряване на паметта е показана смес от розмаринови масла (4 части), босилек и мащерка (по 3 части всяка), загрявайте и изпарявайте не повече от 10 капки.

При апатия (летаргия) смес от масла ще помогне: 4 части джинджифил, 3 части евкалипт и мента, добавете във вана или ароматна лампа - до 10 капки.

За добър сън е полезна смес от бергамот, иланг-иланг (1: 1), до 10 капки в ароматна лампа, 2 часа преди лягане.

При чувство на страх, безпокойство - бергамот, лайка, градински чай, лавандула, мащерка, тамян, роза, пачули, сандалово дърво, ветивер ще помогнат.

При раздразнителност е полезна смес от лавандула (4 части), мандарина, роза (по 3 части всяка), използвайте до 10 капки във вана или горелка.

Начин на приложение:

Използвайте до 10 капки от всяко от тези масла във ваната (2-3 пъти седмично) или ароматна лампа (ежедневно).

Ароматерапията е полезно и приятно средство за различни стресови ситуации, но ако проблемите ескалират, можете да се обърнете за помощ към психолог, който ще приложи и други методи за работа със стреса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енгелс

    4 0 Отговор
    Никакви масла не помагат. При капитализма е така!

    Коментиран от #2

  • 2 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Енгелс":

    Градината копане и .....здрав сън
    Иии половинката в живота....