Last news in Fakti

25 Юни, 2022 23:30 2 222 7

Как стресът и страхът отслабват имунната система

  • стрес-
  • страх-
  • здраве-
  • имунна система-
  • болести-
  • коронавирус

Стресът наистина разболява

Как стресът и страхът отслабват имунната система - 1
Снимка: Shutterstock

При стрес или страх определени сектори на мозъка дават команда за „отстъпление“ на белите кръвни телца – това отслабва имунната система и улеснява вирусите като SARS-CoV-2. Берлинският кардиолог и изследовател Волфрам Полер заедно с екип учени е успял чрез опити с мишки да установи, че от определени сектори на мозъка зависи начинът, по който циркулират левкоцитите в тялото – а от това пък зависи доколко организмът е податлив на вирусни инфекции.

Стресът наистина разболява

„Най-забележителното за мен беше да установя какво голямо влияние имат няколкостотин неврона в хипоталамуса върху милионите левкоцити из цялото тяло“, казва Полер. Невроните предизвикват комплексна последователност от различни взаимодействия между трите ендокринни жлези – хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези. Тази т.нар. стресова ос контролира много от реакциите на организма при стрес.

Полер и неговите колеги са направили тестове с мишки, част от които постоянно са били излагани на стрес. Животните били затваряни в цилиндър, пренасяни в нова клетка или пък изложени на миризмата от урина на техни естествени врагове. Учените видели, че определени левкоцити при мишките се оттегляли в костния мозък и – просто казано – повече не изпълнявали задълженията си. Това правело засегнатите животни особено податливи на зараза със SARS-CoV-2 или инфлуенца. Животните не само по-бързо се разболявали тежко, но и по-често умирали.

Левкоцити, гранулоцити и лимфоцити

Левкоцитите се наричат и бели кръвни телца. Те се изграждат в костния мозък и имат различни функции в имунната система. Към левкоцитите спадат и гранулоцитите, които са елемент от неспецифичната имунна защита. В случай на нараняване те могат да се преборят с навлизащи в тялото бактерии и паразити, макар и да не са специализирани срещу определен болестотворен организъм. Лимфоцитите, тъкмо обратно, са високоспециализирани. Сред тях са Т- и Б-клетките, които съвсем целенасочено атакуват определени антигени, т.е. протеини на вируса и ги обезвреждат. В случая със SARS-CoV-2 това са например и добре известните шипови протеини.

Стресът отпраща лимфоцитите към костния мозък

Тези лимфоцити, както са установили Полер и неговият екип, в стресови ситуации се „оттеглят“. Обичайно те се намират в т.нар. лимфоидни органи: далака, тимуса или лимфните възли. При стресираните мишки те се отдръпвали в костния мозък. Засега Полер не може да каже със сигурност дали същият механизъм важи и при хората. Но стресовата ос, която се активира при мишките, съществува и при хората. Поради това учените предполагат, че стресът и страхът могат да направят и човешката имунна система по-податлива на вирусни заболявания.

Концентрацията на гранулоцити расте

Колкото и да е неблагоприятно оттеглянето на лимфоцитите в стресови ситуации при наличието на инфекция, в тялото се случва и още нещо – или поне в телата на мишките, изследвани от Полер и неговите колеги: те наблюдавали увеличение на гранулоцитите, непосредствено след като мишките били подложени на стрес. Тази първа неспецифична защита на имунната система в ситуация на голям страх, която би могла да предизвика бягство или борба, се активира и това е доста смислено: „Така тялото се подготвя за евентуално нараняване“, казва Полер.

Намалява ли стресът ефекта от имунизацията?

Поради това учените замислят следващо изследване, този път с хора. Те обаче няма да бъдат излагани на стрес или уплах, а точно обратното – мерки за намаляване на стреса ще имат за цел да постигнат особено балансирано състояние на духа. След това те биха могли да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Полер има предположение на базата на събраните данни от изследването с мишките: „Ако в условия на стрес специфичният имунен отговор при зараза със SARS-CoV-2 е по-слаб, то вероятно и при имунизация срещу вируса ще се получи по-слаб имунен отговор, ако човекът е в стрес. А при имунизацията се цели постигането именно на силен имунен отговор“.

Изграждането на специфични антитела и Т-клетки би се потиснало под влиянието на стреса, с което заплахата от нова зараза и заболяване биха се увеличили. Но данни, които категорично да потвърждават тази хипотеза, засега все още няма, посочва Полер. Все пак относително сигурно може да се каже: не вреди, ако стресът е по-малко.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо секса

    28 0 Отговор
    Докато четете статията, мислете си за Мутафчийски и неговите внушения:
    ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ
    НЯМА ДА НИ СТИГНАТ ЧЕРНИТЕ ЧУВАЛИ
    ТРУПОВЕТЕ ЩЕ ГИ НАСТАНЯВАМЕ ПО ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ

    И не се чудете, че по смъртност от ковид сме на челно място!
    Само не разбирам, защо тоя не е в затвора..
  • 2 Ганьо

    29 0 Отговор
    Когато работиш много и пак не можеш да свържеш двата края ще има и стрес много болести и безсъние
  • 3 Не се

    11 0 Отговор
    стресирам и не се страхувам, защото знам къде отиваме всички. Неизбежно е, така че СПОКО.
  • 4 Соваж бейби

    9 1 Отговор
    Направо да бяха писали Наблюдения с хора и Поведението на хората .Обществото се дели на класи, а класите са означават с качество.
    Качествените хора се издигат нагоре, а онези, които остават долу, са... дъното на обществото,
    както му викаме утайката на кафето в чашата примерно .Какво е поведението на богат човек който не мисли за пари и не работи поне не като хамалин и не се впечатлява от сметката за ток ,до него сложат един на същите години човечец който не спи по цяла вечер да мисли как ще си плати сметките за ток и куп още задължения ?Защо си губят времето с хамстери ,един клошар на улицата който не се къпал от доста време колко вида кожни заболявания ше има и още толкова от недохранване и студ ?
  • 5 Мунчо

    2 1 Отговор
    ...и накрая всички ще умрем,ха ха ха ха ха ха ха ха......
  • 6 Типична псевдо наука

    2 1 Отговор
    В България има силна склонност да се обяснява всичко "на нервна почва" или със "слънчеви изригвания". Резултатът е че много хора не отиват на лекар, не се открива реалното им заболяване, и сме първи по смъртност във всичко. Неглижирането на болести че били "просто стрес" води до това.
  • 7 Ком

    2 0 Отговор
    Точно за това трябва да бъдат съдени Борисов, Мутафчииски и Ангелов. За всяване на масова, паника, страх и стрес.