7 Септември, 2022 10:58 7 695 35

Семейството на Тодор Живков се събира в Правец за 111 г. от рождението му

  • тодор живков-
  • тато-
  • честване-
  • празник-
  • годишнина-
  • семейство-
  • правец

Честванията ще започнат днес следобед

Семейството на Тодор Живков се събира в Правец за 111 г. от рождението му - 1
Снимка: БГНЕС

Серия от възпоменателни събития подготвя община Правец по случай 111-ата годишнина от рождението на Тодор Живков, която ще се отбележи на 7 септември, информира „Ретро“. След като общинарите сътвориха нечуван гаф и пропуснаха да почетат паметта на бившия Първи през миналия месец, когато се навършиха 24 години от смъртта му, сега са решили да има двойно по-наситена програма.

Празниците в чест на Тато ще започнат на 7 септември от 17:00 часа, когато официалните гости, както и всички желаещи, ще могат да поднесат венци и цветя на паметника на БКП величието в центъра на Правец. Час по-късно програмата ще продължи в неговата къща музей, където ще бъде открита изложба, а след това ще има и концертна програма с няколко изпълнители.

Очаква се днес в родния град на Живков да пристигнат и неговите наследници – внуците му Жени Живкова и Тодор Славков. Те не бяха забелязани на годишнината от смъртта му през август, а поменът съвпадна с летните им морски ваканции.


Лично Жени Живкова пък се занимавала с мероприятията по случай 80 години от рождението на нейната майка Людмила. Те се навършиха на 26 юли 2022 г., но по желание на дизайнерката честването щяло да бъде слято с тези за дядо ѝ. Така на 7 септември в Правец ще бъдат почетени едновременно Тодор и Людмила Живкови, макар рожденото място на червената принцеса да е Говедарци. В момента обаче в самоковското селце текат ремонтни дейности на къщата, в която е проплакала щерката на Тато и Мара Малеева, и тя все още не е готова да посреща посетители и туристи.

В същото време родният дом на Тато в Правец е изключително добре поддържан и стопанисван. Комплексът е част от Историческия музей в града, като включва два обекта – музейна част с колекция от подаръци към държавата и родната къща на Живков. Сградите са отворени за посещение целогодишно, като има голям интерес към обектите както от българи, така и от чужденци. Голямата експозиционна сграда е построена през 70-те години. Там Тодор Живков е приемал гостите си от България и чужбина. Сградата е превърната в музей през 2002 г., като всички експонати са пренесени тук от резиденция „Бояна“. Само на няколко метра от голямата сграда се намира родната къща на Живков, която е построена от баба му и дядо му в типичен балкански стил. Стаите се наричат кащи, има специално помещение за работа с вретено, обща спалня със сламени одъри, кухня и стая с огнище. Къщата е реставрирана през 1972 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП

    15 8 Отговор
    И ние сме там.

    Коментиран от #3

  • 2 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    31 7 Отговор
    И ние ще честваме....Тато ни даде цяла държава....
  • 3 Ха Ха

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "БСП":

    всички са от там..........не сЪ прай!
  • 4 чудесно

    24 24 Отговор
    направо да ги арестуват на място
  • 5 Крокодил

    13 3 Отговор
    Знае ли някой дека му къщата за тъщата
  • 6 Това новината на деня ли е

    23 12 Отговор
    И това трябва ли да вълнува обществото, че родата е се събира на ядене и пиене?!
  • 7 Хасковски каунь

    55 20 Отговор
    Велик държавен ръководител! Вечна му памет! Това което той постигна , нашите демократи окрадохе и унищожиха. Образование, здравеопазване отбрана , социална политика.....

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Летописец

    49 16 Отговор
    След 33 години кражби , новите евроатлантици още не могат да откраднат всичко , създадено по времето на Тодор Живков !
  • 9 Соваж бейби

    45 12 Отговор

    До коментар #7 от "Хасковски каунь":

    Чак велик не мога да кажа поне от това което знам и съм чувала.Но в България беше чисто ,нямаше клошари,нямаше клиники за наркозависими деца,ходихме с униформа на училиле имаше тук таме деца бунтари ама ги учиха на добро поведение .Нямаше безработица и неплатени заплати.Много ми е болно за Бузлуджа как можаха да освинят чинията защо не се подържаше за туристи,новото поколение съсипахме и части от историята си бе срамота паметници се рушат .

    Коментиран от #32, #35

  • 10 Помнещ

    15 22 Отговор
    Как беше зяпнал 1989г когато го смениха от председателския пост на БКП. Беше договорил с Горбачов да го оставят на поста, а те го подмениха с Петър Младенов. Соросите стъпиха в България благодарение на тоя!

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    34 13 Отговор

    До коментар #10 от "Помнещ":

    Спомням си и Каналето със Слави Трифонов и Камен Воденичаров много им знаеха устите ,същия този Слави сега и политик Боже мили ...Това заслужават всички сегашни европейски лидери помитане и връщане към старото с по модерен стил .Извода е един без Русия не можем в Европа,без САЩ обаче можем, не ни е нужна след като работи срещу европейските хора и икономиката на Европа.

    Коментиран от #12

  • 12 Помнещ

    7 22 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Чаушеску поне беше мъж изкара секуритате да избие малко колабороционисти, а тоя миш седеше зяпнал!

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 кьопоолу

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хасковски каунь":

    Тези, които заграбиха държавата са неговите наследници комунистите, тези същите, които го свалиха с преврат после си поделиха България, разпределиха си бизнеса в България, разпределиха си и хората в България създавайки партиите....а всъщност всички са комунисти.... какви демократи и демокрация бълнуваш....търси демократите в Полша, Словения, Унгария, Румъния....там НИКОЙ не празнува диктаторски режим
  • 15 Като малки

    2 2 Отговор
    Децата си играят на войници. Някои правят така "та та та та та....", но по-добрите правят "тррррррррррффф трррррррфффф трррррфффф....".Тия с " та та та" не стават за нищо.
  • 16 БОГ ДА ГО ПРОСТИ ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА

    26 18 Отговор
    БГ И НАРОДЪТ И БЯХА ВЕЛИКИ ПРИ НЕГО ДЪРЖАВАТА СТРАХОТНО СИЛНА НАЙ ДОБРАТА БЪЛГАРИЯ ЗА ВЕЧНО ВРЕМЕНА ПОГУБИХА Я СЛЕД НЕГО ОЩЕ ПЛЮСКАТ НЕГОВОТО НАСЛЕДСТВО НЕ ГИЕ СРАМ

    Коментиран от #17, #22, #30

  • 17 Хаххахаха

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "БОГ ДА ГО ПРОСТИ ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА":

    Концлагер , мерси. Затова сега българите не знаят деката. Страшното на комунизма е това, коетл идва след него.
  • 18 Никола Гешев

    13 7 Отговор
    Тулупа от Банкя ще присъства на банкета, като обслужващ персонал на наследниците на правешкият копанар.
  • 19 Соваж бейби

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "Помнещ":

    Помня и аз нашия беше на години и беше предаден от най близките хора около него,нямаше как да направи каковото и да е,често заспиваше на обществени места годинките.Имаше и позитиви но и негативи за това не смея да кажа велик например Белене,присвоени пари .....
  • 20 Ехаааа

    22 15 Отговор
    И какво търси знамето на ЕС до него? Всички си спомняме как държеше българите като затворници в България,а комунистите обикаляха на воля в уж лошия Запад. Българина в Родината си не беше свободен,за да работиш в друг град ти трябваше жителство...пълна диктатура,а за лагерите на смъртта,за хилядите погубени човешки живота....
  • 21 Комунистически дебили

    19 18 Отговор
    При Тодор Живков държавата е фалирала 3 пъти.
    България беше един (конц)лагер, от който не можеше да се излезне.
    Живот изпълнен с дефицити, с опашки за най-елементарни стоки, всеобща бедност на ниско ниво.
    За кола се чакаше по 10 години, за апартамент - цял живот.
    Уравнивиловка - на всички по равно, но малко.
    Който много се обажда - в затвора.
  • 22 Боже Боже

    16 4 Отговор

    До коментар #16 от "БОГ ДА ГО ПРОСТИ ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА":

    Какъв Бог споменаваш при комунисти,те не зачитаха Бог
  • 23 Благой от СОФстрой

    15 7 Отговор
    Селяците продължават да си тачат селяко!
  • 24 завод

    20 1 Отговор
    Бай Тошо ни разсмиваше често. Тая година завод за полупроводници,а догодина за цели проводници. Няма друга като целувката му с Брежнев.
  • 25 Антон

    24 9 Отговор
    Положително в Т. Живков:
    - признава, че социализмът е едно недоносче;
    Отрицателно в Т. Живков:
    - един от най-некадърните български управители, докарал България до 3 фалита;
    - поискал да станем 16-та република на СССР;
    - Подкрепил военна интервенция по време на Пражката пролет;
    - взема решение за Възродителния процес;
    - друго.
  • 26 Роза

    12 5 Отговор
    Не може да се каже,че е бил велик.Наистина,тогава животът беше по-спокоен и хората имаха работа.Но нито Живков можеше да е вечен,нито социализмът!Тогава политическата обстановка е била една, а сега е друга!Нищо не може да се върне назад,както никой човек не може да стане отново млад и силен!
  • 27 По него време

    20 6 Отговор
    Хората си крадяха чистачките. Смятайте каква мизерия е било. А тоалетната хартия беше от вестник работническо дело. Природата унищожавана от тежка промишленост, човешки права нула. А ако недоволстваш или имаш мнение, лагер и до там, еднопосочен билет.
  • 28 Голем смех

    14 2 Отговор
    Бил съм в ,,родната къща,, на байТошо. Голяма, двуетажна. Подпитах един дядо, който минаваше по улицата, такава ли е била в действителност. Не беше много словоохотлив, но се захили и само каза, а бе колиба си беше....
  • 29 Даа

    9 2 Отговор
    Няма ли край това котило, бе?
  • 30 Бря, Бря

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "БОГ ДА ГО ПРОСТИ ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА":

    Така квичиш, че ако можеше с половин метър букви щеше да пишеш. Партийно секретарче ли беше по неговото време?
  • 31 Ако байТошо беше отворил

    11 3 Отговор
    границите, я щяха да останат хиляда души, я не.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ганю

    4 3 Отговор
    добър политик постигнал най много през новата история на България
    а за възродителния процес примера е сащ
    бащата хасан ала сънът джон хасанов така се създава единна нация ала това не го разбирате
    а не малцинства
    големи сте политици няма що
  • 34 333

    1 2 Отговор
    Голям Българин е Другаря Тодор Живков, нека всички Българи се молим, да се появи нов такъв лидер в тая държава!
  • 35 333

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Тези който се имат за наследниците на Другаря Живков, БСП, те са тези който трябва да възтановят Бузлуджа, как не ги е срам, толкова средсва им минаха през ръцете толкова не могат да отделят пари за това чудо на света.....