Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 16:52 10 853 32

Експерт разкри как климатикът е най-икономичен

  • климатик-
  • отопление-
  • икономичен-
  • цени-
  • ток-
  • зима

Според него, при сегашните цени, за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде ползването на климатик

Експерт разкри как климатикът е най-икономичен - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти от Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират всички потребители да бъдат внимателни не само при избор на климатик, но и кого викаме за монтажа и поддръжката на уредите.

Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани фирми за работа с флорни и парникови газове, които предлагат нискокачествени продукти и услуги.

След избора де факто потребителят е обвързан с доставчика докато уредът съществува и е в експлоатация, коментира пред Радио София Петър Хетемов, член на БАОВК.

Изпълнителите от сивия сектор не оставят нужната документация, включително и счетоводна, а в случай на нужда, не отговарят на телефоните, ако въобще са оставили номера за връзка.

Може да се наложи да се търсят правата чрез Комисията за защита на потребителите, но при наличие на гаранционна карта и документ за покупка, допълни Хетемов.

Според него - при сегашните цени - за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде ползването на климатик.

Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вариант на отопление към друг. Подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори, тип сплит системи, които се инсталират най-бързо, но в същото време са с високи параметри.

Европейският съюз налага ежегодно на производителите да вдигат енергийните класове и параметрите на уредите, така че дори по-бюджетните уреди вече са с висок клас по отношение на енергоефективността.

Петър Хетемов подчерта, че един уред се ползва за едно помещение. Той посъветва, ако се излиза от дома, уредът да не се изключва, а да се намалява до 18 градуса, а при връщане да се засилва до 24. По този начин помещението не изстива и консумацията на ел. ток не е толкова висока.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цената на тока

    31 4 Отговор
    като се вдигне заради потреблението, какво ще правим?

    Коментиран от #30

  • 2 Айдуците

    32 1 Отговор
    ще вдигнат цената на тока зимата
  • 3 Гост

    18 23 Отговор
    Експертът може ли да обясни, как при вложен 1 квт ток изкарваш 4 квт топлина? Да не сте изобретили перпетуум мобиле? Много ми е смешно, когато продавачите бъркат КОП с КПД

    Коментиран от #6, #20

  • 4 Да, да

    22 3 Отговор
    Голям експерт! Това го знае всяко хлапе.
  • 5 98687098

    28 6 Отговор
    ХЕХЕХХЕХЕХЕ,климатика не е икономичен спрямо заплатите .Този експерт да стои на 550 лв на 3-4 месеца да я получава и да плаща сметки ,ще вие до небето и няма го интересува от свободни пазари и диверцификация!!!

    Коментиран от #8

  • 6 съвет

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Прочети за цикъла на Карно.

    Коментиран от #12

  • 7 Това не ви го казват

    3 30 Отговор
    Климатикът топли до -5 максимум после духа студено щото се обледенява и размразява

    Коментиран от #14, #22

  • 8 Ти ако....

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "98687098":

    Стоиш на тази заплата,значи от теб нищо не става.Но като ти гледам правописа стигам до извода,че е така.

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    55 4 Отговор
    от 15 години се топля на климатици и мога да кажа,че най-икономичен е когато е изключен и то от контакта

    Коментиран от #29

  • 10 Соваж бейби

    21 3 Отговор
    Каквито и глупости да си прикзват каквито и магуй да му правиш върти ток,който не е на аванта .Освен ако не ако не си намерил системата как да прецакаш системата с елкромера ,закачил си се на комшииския или уличният стълб ,избори много.Най икономичен е в магазина на рафта за продан ,и колко е вреден е друга тема.Малкия се скъсва от кашлица и в колата не само в къщи при работа с климатик .

    Коментиран от #16

  • 11 34567898765

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Ти ако....":

    Че къде плащат повече е умнико,явно въобще не работиш ти е .Даже съм сигурен ,че дори от българския език не ползваш повече от 3000 думи в речевото си общуване и писуване.Бабуин такъв.

    Коментиран от #18

  • 12 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "съвет":

    Знам цикъла на Карно, умник. Ти прочети какво е перпетуум мобиле и защо коп не е кпд. Няма начин на белият свят, с който да изкараш повече енергия, отколкото си вложил. Запомни го, че иначе бая ще те подмятат шарлатаните от витрините

    Коментиран от #25

  • 13 Някой

    14 3 Отговор
    Машинка под две хиляди лева си е добра,ама тия които са топлещи и икономични почват от две хиляди нагоре и COP-4.5 нагоре!

    Коментиран от #23

  • 14 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Това не ви го казват":

    Климатика си има режим на саморазмразяване, когато се обледи. Обръща цикъла и почва да си топли питата, като изолира вътрешното тяло. После пак си топли.
  • 15 баш експерт на експертите

    24 1 Отговор
    климатикът е най-икономичен когато стои изключен

    Коментиран от #21

  • 16 Гост

    10 14 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Да оставиш климатик цяла нощ да те топли си е опасно. Ти спиш, а електроуредът е включен и работи без надзор. В електротехникумите първо учат учениците да не оставят включени уреди без надзор, но обикновеният потребител е невеж и лесен за манипулиране от опитните продавачи. Освен това, да ти духа нещо цяла нощ над главата - благодаря, но отказвам.

    Коментиран от #19

  • 17 Хахо

    3 4 Отговор
    До Гост И от къде я взема тая топлина климатика като прави дефрост-от помещението;
  • 18 Съжалявам..

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "34567898765":

    Нищо не ти разбрах от драсканиците и не знам какво да ти отговоря с моя"беден" речник.
  • 19 Соваж бейби

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Само за охлаждане го ползваме лятото ,по няколко часа върти и го спирам .Мъжо друг проблем има когато спи и комар да бръмчи се събужда камоли климатик,това зловещо лято без да знем виж как сме правили това което казваш .Бях му предложила да се изнесе в двора на шезлонга или тапи в ушите не иска ,и малкия с кашлицата и да искаме не става .Всичко е страшно ,повече ме страх от котела за парно и душ газовото ,това гърми по всяко време ако е писано.Най практично е Макрон както каза с дебели пуловери и якета в къщи ще отмине зимата то ирония малко ама хм...
  • 20 Мишел

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Използва се обратният цикъл на Карно.
    Пиши в Гугъл "принцип на работа на климатика", ще намериш и материали, в които е обяснено като за хора с основно образование.😁
  • 21 Мишел

    18 0 Отговор

    До коментар #15 от "баш експерт на експертите":

    То всичко е най икономично, когато е изключено.😃
  • 22 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Това не ви го казват":

    Зависи от климатика. Аз живея в планински район, на -20 няма проблем. Чети, информирай се преди да пишеше глупости. Всичко зависи от машината и бюджета.
  • 23 Факти

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Не е точно така .
  • 24 Потребител

    7 5 Отговор
    Като гледам как е тръгнало, май по-скоро климатиците ще се ползват за охлаждане, не за отопление. Как да е иначе при 26 градуса навън и с прогноза това да не спре скоро? Иначе за през зимата 24 градуса за в стаята са прекалени, както е описано по-горе. 20-21 са достатъчни. Като наближа си го включвам дистанционно през телефона.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    По принцип сте прав,, но в случая грешите. При не толкова ниски температури климатикът преохлажда околния външен въздух, като получената топлинка я вкарва в стаята...Подобна е работата на домашния хладилник...Главният проблем е, че климатикът предоставя благоприятна среда за размножаване на бактерии, гъбички и много други микроорганизми. Високата влажност в изпарителя им дава такава възможност. Всички необходими условия са налични: влажност, тъмнина и топлина. Когато целият този разсадник започне да мирише лошо, замърсяването на климатика е отишло вече твърде далече и опасните причинители на болести, предизвикващи раздразнение на дихателните пътища, очите и слъзните канали, вече са запълнили вътрешността на климатика.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Редник Г-ъз-иб-ар-ов

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По принцип си прав - ако имаш скапан (куча марка) климатик и не се грижиш за него. Драма с климатиците НЯМА. В противен случай цяла Япония да е изчезнала като нация. С японски климатици на 110 волта съм от 20-тина години. Откакто Ветко Арабаджиев (АКБ Форест) ни приватизира ТЕЦ-а (да се разбира ОТКРАДНА, както беше и всяка приватизация) и го наряза за скрап.
  • 28 Ааа не

    2 2 Отговор
    Климатика е най икономичен когато не работи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 перник

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цената на тока":

    е как какво... както стана и с горивата - ще си траем и плащаме
  • 31 Гост

    4 1 Отговор
    Чета коментарите и се чудя някой сметнал ли е колко въглища и дърва отиват за един сезон, 1 тон въглища е близо 1000лв един кубик дърва 180лв , един климатик харчи около 50лв на месец, направете си сметката
  • 32 Именно

    1 0 Отговор
    Войната в Украйна така рязко промени физичните закони, че изведнъж стана най-ефикасно да използваме климатици ;)