Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 06:00, обновена 21 Ноември, 2023 04:15 17 072 12

Кой има имен ден днес, 21 ноември

  • ден на християнското семейство-
  • вълча богородица-
  • имен ден

Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж. Тук отново се преплитат православният канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на години.

В миналото Въведение Богородично се е чествало в много ограничен кръг - само с родителите и децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това се събирали около богата трапеза, която оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и с очакването на празниците около Рождество Христово. Ако времето е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото - сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 21 ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

Имен ден празнуват: Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 7 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на ПРАЗНУВАЩИТЕ ХОРА ЧИД
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 8 Отговор
    ДА бъдеме ХОРА ЧОВЕЧНИ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БРАТЯ СЕСТРИ ХРИСТИЯНИ ХРИСТИЯНСКОТОСЕМЕЙСТВО е СТОЖЕР
  • 3 Вълчо Мечков Лисичков

    10 9 Отговор
    От четири сабаале съм я подкарал..
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 6 Отговор
    бъдете ХОРА пазете ДОБРОТАТА то ДОБРОТО го ИМА
  • 5 среднощен

    15 7 Отговор
    "...На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж...";

    ЕС ратифицира ИК без да зачита волята не само на България, но и на други страни членки... Целта е ясна - разбиване на семейството! Налагане на крайно либералните "ценности" и развращаване на обществото! Честит празник - Бог да пази България!

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мъдрият

    12 4 Отговор
    Честити празници, на всички православни християни!

    Днес се честват два празника: Въведение Богородично и Денят на християнското семейство и на православната християнска младеж!

    Този път статията тук не е добра - пак се набляга на разни народни вярания и суеверия, а не на същността на тези светли празници! Затова аз ще разкажа накратко за тях:
  • 9 Мъдрият

    9 4 Отговор
    Въвеждане на Пресвета Богородица в храма

    Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

    Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

    Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът.

    Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

    Това събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божий, от млади години да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, и да участват в Богослуженията и Тайнствата на Светата Православна църква, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помислим и винаги да вървят твърдо и неотклонно по своя път към Бога!
  • 10 Мъдрият

    11 4 Отговор
    Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж

    Именно затова този ден премъдро е избран от нашата Българска Православна църква:

    С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл - ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали."


    Желая на всички православни християни: винаги да вървим към Бога, да живеем Богоугодно, спазвайки Божиите заповеди и водейки православен християнски живот, и по Божията милост - да спасим душите си! Амин!
  • 11 руслямец

    1 10 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    слагай фереджето
  • 12 Женени с деца

    3 0 Отговор
    Честит празник и на нашето семейство ! След толкова проблеми, пречки и сълзи, хора , които ни завиждаха и ни плюха , за да не успеем, ние все пак се събрахме в едно цяло. Оказа се ,че щастието било толкова близо и толкова простичко ,а ние все го пропускахме. Сакралното число 21 е много важно число за нашето семейство. То е събрало в себе си целия свят, наричат го ":Световен мир". Пожелаваме си за напред в нашата фамилия да цари мир, любов и хармония!