Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 11:29 3 358 2

Откриха най-старата английска монета в Канада

  • канада-
  • англия-
  • великобритания-
  • артефакти-
  • история-
  • археология-
  • монета

Монетата датира от ранния 15-и век, когато Англия е била под управлението на Хенри VI

Откриха най-старата английска монета в Канада - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

В Канада беше намерена английска монета, която в момента е най-старият подобен артефакт, открит в страната, съобщи CBC News.

Златната момента на стойност четвърт ноубела бе открита на южния бряг на Нюфаундленд от местния археолог любител Едуард Хайнс през лятото на 2022 г. Мъжът веднага го предал на Археологическата служба. Монетата е сечена между 1422 и 1427 г., когато Англия е управлявана от крал Хенри VI. Производството на такива монети е спряно около 1470 година.

Най-старата английска монета в историята на Канада датира от 1490 г. и е открита през 2021 г. Според изследователите артефактът може да промени общоприетото мнение за европейците, посещаващи Северна Америка. Досега се смяташе, че първият мореплавател, достигнал Нюфаундленд след отвъдморските походи на викингите през 11 век, е Джон Кабът през 1497 г. Остава загадка как златната монета е могла да се озове на брега. „Сега е трудно да се обясни защо е попаднала там или кой я е изпуснал. Това не е нещо, което може да попадне в джоба на обикновен рибар “, каза археологът Джейми Брейк.

Пол Бери, член на музея на Банката на Канада, отбеляза, че ноублите от времето на Хенри VI най-вероятно вече са били излезли от обращение по времето, когато монетата е изпусната по бреговете на Нюфаундленд.

Точното местоположение на находката все още се пази в тайна, тъй като там все още няма официални разкопки и откриването на подобен артефакт може да привлече иманяри. Уникалната монета скоро ще бъде представена на публичен показ в Сейнт Джонс, Нюфаундленд и Лабрадор, пише БГНЕС.

Ноубълът е английска златна монета, която за пръв път е била направена през 1344 година в памет на морската победа срещу французите при Сльойс през 1340 година. На лицевата част е изобразен портрет на краля до кръста с меч и щит върха плаващ кораб, а на гърба инициалите на краля. През 1344 г. монетата тежала 9,97 грама.

По-рано беше съобщено, че в САЩ рядка монета от 1913 г. бе продадена на търг за $4,2 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    6 0 Отговор
    хахах , но там има търгове за такива неща, а тук няма...... а какво има.... има иманярство...арести мафия, която изнася исторически ценности , за да се продават къде....на Запад...и кой печели от това ? големите пари печелят западните аукционни къщи а тук какво остава? остават риска и жълтите стотинкии!

    честита ви евро интеграция и европейски ценности мили евроатлантици....ооо..упс... то те си живеят където искат и са си добре....например хампарцумян.. ... негативите са за нас мили хора.... не за елита.

    Коментиран от #2

  • 2 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    И само да поясня, че не съм коментирал КОНКРЕТНАТА МОНЕТА въоще! Преди някой да ми се изтърси и да пише, че монетата си е намерена там и т.н. прочел съм статията.