29 Ноември, 2022 17:15 3 483 21

Учени съживиха вирус на почти 50 000 години

  • учени-
  • древен вирус-
  • ледена почва-
  • русия

Вирусът е открит заедно с още шест други в сибирската ледена почва

Учени съживиха вирус на почти 50 000 години - 1
Снимка: Shutterstock

Древен вирус беше съживен, след като е бил замразен в продължение на почти 50 000 години. Вирусът е открит заедно с още шест други в сибирската ледена почва. Най-младият замразен вирус е на 27 000 години, а най-старият - на 48 5000 години, което го прави най-древният вирус, който учените са съживили досега, пише БГНЕС.

Съживяването на древен вирус може да изглежда като ужасна идея, но ученият се е постарал да го направи в контролирана лаборатория. И макар че са опасни, вирусите могат да ни помогнат да се подготвим за проблеми от пандемичен характер. Предвид продължаващата заплаха, която изменението на климата представлява за нашия свят и вечната ледена покривка по света, готовността е от първостепенно значение.

Изследователите откриват 48 500-годишния вирус на дъното на езеро в Юкечи Алас в Якутия, Русия. Древният вирус, който те съживяват, е известен като пандоравирус или гигантски вирус. Той заразява едноклетъчни организми, известни като амеби. Освен това всички открити досега вируси изглежда са тези пандоравируси и въз основа на досегашните експерименти всички те са активни и се възпроизвеждат в тестовите субекти.

Това е важна информация, защото тя може да ни помогне да се подготвим по-добре за бъдещи инфекциозни вируси, които ще се освободят при топенето на вечния лед. Ако тези гигантски вируси са все още живи след хиляди години, тогава е логично да се очаква, че и други вируси могат да бъдат живи. Това означава, че рискът тези древни вируси да се съживят в природата и да заразят хора или животни е вероятен при размразяването им.

Изследователите са публикували данните за древните вируси на сървъра bioRxiv, предадено от "BGR". Статията все още не е рецензирана, така че представеното в нея разбиране може да се промени в бъдеще. Засега обаче тя представлява интригуваща и донякъде плашеща мисъл за възможността от епидемии, ако още древни вируси бъдат съживени от топенето на вечната замръзналост.

Преди това учените откриха и древни, невиждани досега вируси в ледниците, които биха могли да се освободят при топенето на ледените плочи.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    47 1 Отговор
    Учените ще довършат света, да има някой вече тях да замрази, на десет такива учени трябвало и един простичък човек да им казвал какво да правят
  • 2 Венци

    41 1 Отговор
    В София 4 часа чакам линейка за болната ми майка, която така и не дойде, а тея ми съживяват вируси на 50000 години?!

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Пич

    45 2 Отговор
    Вече като чуя учени , чета - малоумници ! Ето така може би , е тръгнал ковида ! От прости учени !

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Венци":

    господин ВЕНЦИ не дай си БОЖЕ да се разболш нямаш ли пари често краят е летален дано госпожа МАЙКА ВИ да са я излекували повечето ДОКТОРИ са
    ЕТ
  • 6 Бай изДън

    35 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Ковидът е тръгнал от умни учени, прости военни и още по-прости американци!
  • 7 Д-р Менгеле

    30 2 Отговор
    Колко му е да го пуснат в обръщение по света за да го изследват как действа на хората ?! Пък и пара да падне от ваксините !
  • 8 сила

    35 2 Отговор
    БРАВО , БРАВО.......сега пробвайте и с чумата , ей така от любопитство , с научна цел......ХОРАТА СА ИДИОТИ
  • 9 Д-р Радева

    20 1 Отговор
    А ваксината, кога ще я размразят
  • 10 умниците сега на това съживено вирусче

    21 0 Отговор
    да му дадат възможност да изскочи от лабораторията и да експериментират как се справя сред хората

    Коментиран от #11

  • 11 Д-р Мутафа

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "умниците сега на това съживено вирусче":

    Ша са мре яко, мноо яко!
  • 12 др Гей Билтс

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Венци":

    Да закарате болната си майка в бърза помощ е жива лотария. Това трябва да е последната ви опция. Напрактика им я давате на тепсия, а те само това чакат, за да активират пътеката.
  • 13 Така де...

    6 0 Отговор
    "Най-младият замразен вирус е на 27 000 години, а най-старият - на 48 5000 (!) години..." - нулите във второто число са твърде много - получават се не 50 000, а 500 000 години.
  • 14 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    18 1 Отговор
    Играете си на Богове, после да не питате откъде е тази или онази пандемия. Или пък точно за това си играета, за да ви плащаме утре за поредната 3-та доза ваксина. И да ми обвиявате за епидемията някой, който яде прилепи или катерици защоот така правят предците му от 10 000 години. И никой от тях не се е заразил от ядене на прилепи, но се е заразил сега от прилепите.
  • 15 Кръстили

    8 1 Отговор
    са го на Зилената хлебарка ВОЛОДИМИР 22
  • 16 .......

    4 0 Отговор
    Да,за него знаем.Ванга го беше казала и че ще отрови водата,няма да може да се пие."Пандоравирус" май беше.Е,това вече наистина може да погуби човечеството.Ненормални...дано не го пуснат на свобода като ковид.

    Коментиран от #18

  • 17 Аз съм

    3 0 Отговор
    Така учените измислиха и атомната бомба!
  • 18 Аз съм

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от ".......":

    Ти само гледай!
  • 19 Старшия

    0 0 Отговор
    Яжте, пийте и си носете новите дрехи !
  • 20 ганю

    0 0 Отговор
    Ами една две проби и готово дъртите при Свети Петър
    и при това ще се спести и от пенсии абе жива далавера
    после и ваксинки муцка
    какви сте ми умнички само
  • 21 ганю

    1 0 Отговор
    изкопали са го от някое динозавърско мъдо
    нямате ли си друга работа я свършете нещо полезно