Last news in Fakti

13 Август, 2013 10:09 1 781 0

Учените са на крачка от ваксината срещу малария

  • ваксина-
  • малария

Маларията е една от най-разпространените заразни болести, известна още от дълбока древност

Учените са на крачка от ваксината срещу малария - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учените са на крачка от изобретяването на ваксината срещу малария. Тези окуражителни резултати идват от първите тестове на медикамента, съобщават специализираните издания.

Според тях ваксината срещу малария е показала окуражителни резултати при ранните си клинични изпитания.

Ваксината, която се разработва в САЩ, е показала добри резултати при 12 от 15 болни от малария.

Методът е необичаен, защото се базира на инжектиране на живи, но отслабени паразити, причиняващи малария, директно в пациентите, за да се предизвика имунитет.

Бяхме въодушевени и развълнувани от резултата, но е важно, той да се повтори и при по-голяма контролна група, заяви ръководителят на проекта д-р Робърт Сидър от Центъра за изследване на ваксините към Националния институт за здраве в Мериленд.

Маларията е една от най-разпространените заразни болести, известна още от дълбока древност. Тя е най-значимата тропическа болест, причиняваща висока смъртност.

В момента около 20 вида на ваксина срещу малария са в момента на клинични тестове.

В момента в най-напреднал стадий се намира препаратът, познат с кодово си название RTS,S/AS01, разработена от фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. Тя е във фаза -3, която включва клинични тестове на 15 000 деца в Африка.

Според данни на Световната здравна организация през 2010 г. е имало 219 млн. случаи на малария и 660 000 смъртни случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА