4 Януари, 2023 13:57 2 087 4

Разработиха система, превръщаща изпаренията от океана в питейна вода

  • питейна вода-
  • океани-
  • изпарения-
  • екология-
  • опазване на околната среда-
  • климатични промени-
  • система

Американски учени намериха решението на два сериозни климатични проблема

Разработиха система, превръщаща изпаренията от океана в питейна вода - 1
Снимка: Shutterstock

Възможно ли е затоплянето на световния океан парадоксално да помогне за решаването на проблема с недостига на питейна вода по света?

Американски изследователи са разработили система, която може да превръща изпаренията от океана в питейна вода, съобщи АФП, като цитира публикация в научното сп. "Нейчър".

С нарастващото глобално затопляне "ще ни се наложи да открием начин да увеличим прясната вода, защото опазването и рециклирането на водата от съществуващите източници няма да е достатъчно, за да покрие човешките нужди. Убедени сме, че методът, който предлагаме, може до голяма степен да постигне този резултат", каза Правийн Кумар, преподавател в университета на Илинойс, САЩ и ръководител на изследването, публикувано в началото на декември, цитиран от БТА.

Според екипа на Кумар изпаренията на водата от океана могат да служат за резервоар на питейна вода. Вместо да се издигат в атмосферата, изпаренията ще се улавят от конструкции за екстракция на бреговете, ще кондензират и ще се извеждат чрез тръби към резервоари, откъдето ще се подават за потребление.

Предимството пред традиционния процес на десалинация е, че при изпарение морската вода губи по естествен път почти цялата си сол. Така че обработката на водата от тези изпарения, за да стане годна за пиене, ще изисква много по-малко енергия и ще има по-слабо въздействие върху природата от досега съществуващите методи. Според учените цялата система може да се задвижва с енергия от ветропаркове и слънчеви панели.

Тази техника възпроизвежда естествения цикъл на водата, единствената разлика е, че можем да насочваме водата, която се изпарява от океана, каза съавторката на изследването Франсина Родригес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    8 1 Отговор
    Големи учени, открили откъде идва дъжда.
  • 2 колориметър

    4 2 Отговор
    И като няма пара,как ще се образуват облаци,които да напояват почвата и растенията? Ще има големи суши и животните ще измрат,като останат без храна и вода. Земята ще се превърне в пустиня.
  • 3 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    Много неща има измислени и направени ,действат и са в помощ на човека !Защо са скъпи ,не на достъпна цена за всеки дори и безплатно ако се налага?Например наши познати си купиха френска система която преработва мръсната вода от къщи измиване на чинии,душ...преработва се като мини пречиствателна станция и по специални тръби си поливаш градината цветя,зеленчук ...Удоволствието е 10 хиляди евро .
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    Тези са открили конденза по прозорците. Страаашни сте.