9 Януари, 2023 10:58 2 504 5

Създадоха първата ваксина за пчели

  • пчели-
  • ваксина-
  • лекарство-
  • болест-
  • сащ

Ваксината срещу болестта американски гнилец ще започне да се използва съвсем скоро в Щатите

Създадоха първата ваксина за пчели - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на САЩ одобри за употреба първата в света ваксина за медоносни пчели. Революционното средство увеличава надеждите за ново оръжие срещу болестите, които редовно опустошават колониите, на които се разчита за опрашване на растителността.

Американското министерство на земеделието издаде лиценз за ваксина, създадена от Dalan Animal Health, за защита на медоносните пчели от болестта американски гнилец, съобщи в. "Гардиън", цитира trafficnews.bg.

"Нашата ваксина е пробив в защитата на медоносните пчели. Готови сме да променим начина, по който се грижим за насекомите, оказвайки влияние върху производството на храни в световен мащаб", обяви Анет Клейзър, главен изпълнителен директор на американската биотехнологична компания.

Целта на ваксината, която първоначално ще бъде на разположение на пчеларите с търговска цел, е да ограничи гнилеца - сериозно заболяване, причинено от бактерията Paenibacillus larvae, което може да отслаби и убие кошерите. До момента няма лек за болестта, която в някои части на САЩ се среща при 1/4 от кошерите. Това принуждава пчеларите да унищожават и изгарят всички заразени семейства и да прилагат антибиотици, за да предотвратят по-нататъшното разпространение.

Това е нещо, което пчеларите могат лесно да разпознаят, защото превръща ларвите в кафява слуз със зловонна миризма, обясни Кийт Делаплан, ентомолог в Университета на Джорджия, участвал в разработването на ваксината.

Препаратът действа, като включва част от бактериите в пчелното млечице, с което пчелите работнички хранят майката, която след това го поглъща и получава част от ваксината в яйчниците. След това развиващите се пчелни ларви получават имунитет срещу гнилец, когато се излюпят. Според проучвания на Dalan това ще намали смъртността от болестта.

В най-добрия случай пчелните майки биха могли да бъдат хранени с коктейл в бонбони за майки - мека, пастообразна захар, която пчелните майки ядат по време на транспортиране, посочи Делаплан. По негови думи развъдчиците на пчелни майки биха могли да рекламират "напълно ваксинирани пчелни майки".

Американският гнилец възниква в САЩ, откъдето се разпространява по целия свят. Пробивът може да послужи за разработването на ваксини и за други заболявания, свързани с пчелите, като европейската версия на гнилеца.

САЩ са необичайно зависими от управляваните пчелни колонии, които подпомагат опрашването на хранителните продукти, като кошерите редовно се транспортират с камиони из цялата страна за размножаване на всичко - от бадеми до боровинки.

Причината е, че много диви видове пчели намаляват застрашително поради загуба на местообитания, използване на пестициди и климатичната криза, което подхранва опасенията за глобална криза в броя на насекомите, застрашаваща екосистемите и сигурността на храните и здравето на хората.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винкело

    5 5 Отговор
    Кой реши, че тази "новина" трябва да обиколи всички български страници?
    Откога не сте чели нищо за събитията в Сирия, Шри Ланка, Венецуела, Южен Судан...?
    Опа, за Южен Судан чухме - президентът се опик... ъ-ъ-ъ, подмокрил на парад.
  • 2 Здравословно хранене

    12 1 Отговор
    И мед няма да ядем !!!!
  • 3 БАЙ КУРТИ

    9 0 Отговор
    Щом ТРИПОЛОВИТЕ създадоха ВАКСА И за ПЧЕЛИТЕ,
    значи скоро ще изчезнат/ заразят. МЕД ще ядят само
    прилигированите/ богатите. Другите да го ду........т .ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🪵🪵🪵🪵🪵

    14 1 Отговор
    Сетили се! А Монсанто,BАSF,ДюПонт,
    защо не спрат,да тровят целия
    свят.Лицемери,ще ни пробутват
    ваксини.Тия знаят ли ,как живее
    едно пчелно семейство.Свтовни
    простаци!!!