Last news in Fakti

26 Януари, 2023 14:32 1 501 8

Последното сверяване на "Часовника на Страшния съд" ни приближава до края повече от всякога

  • часовника на страшния съд-
  • страшния съд-
  • самоунищожение-
  • ядрена заплаха-
  • стрелки-
  • полунощ

Учените преместиха стрелките на часовника с десет секунди напред

Последното сверяване на "Часовника на Страшния съд" ни приближава до края повече от всякога - 1
Снимки: Shutterstock

Във вторник водещи учени и експерти по сигурността преместиха стрелките на "часовника на Страшния съд" напред до 90 секунди преди полунощ, което е сигнал за повишен риск за оцеляването на човечеството, свързан с ядрената сянка над конфликта в Украйна и нарастващата климатична криза.

Новото време на часовника, определен от Бюлетина на атомните учени, е по-близо до полунощ от всякога, отбелязва ScienceAlert.

Стрелките на часовника, който Бюлетинът описва като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение", от януари 2020 г. бяха на 100 секунди до полунощ - най-близкото време до полунощ в историята му. До този момент.

Решението за нулиране на стрелките на символичния часовник се взема всяка година от Съвета за наука и сигурност на Бюлетина и неговия съвет на спонсорите, който включва 10 нобелови лауреати. В изявление Бюлетинът заяви, че тази година премества стрелките на часовника с 10 секунди напред "главно, но не само, поради нахлуването на Русия в Украйна и повишения риск от ядрена ескалация".

"Тънко прикритите заплахи на Русия за използване на ядрени оръжия напомнят на света, че ескалацията на конфликта - случайно, умишлено или поради грешка в изчисленията - е ужасен риск", се казва в него. "Възможността конфликтът да излезе извън контрол на когото и да било остава висока".

В бюлетина се казва, че новият час "е повлиян и от продължаващите заплахи, породени от климатичната криза и разпадането на глобалните норми и институции, необходими за намаляване на рисковете, свързани с напредващите технологии и биологичните заплахи като COVID-19".

"Живеем във време на безпрецедентна опасност и времето на Часовника на Страшния съд отразява тази реалност", заяви Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Бюлетина на атомните учени.

"90 секунди до полунощ е най-близкото време, в което часовникът е бил нагласяван до полунощ, и това е решение, което нашите експерти не приемат лесно", каза Бронсън.

"Правителството на САЩ, неговите съюзници от НАТО и Украйна разполагат с множество канали за диалог", каза тя. "Призоваваме лидерите да проучат всички тях докрай, за да върнат часовника назад."

Призиви за действие

Бившият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун също призова световните лидери да предприемат действия в един свят, който е станал по-опасен заради COVID-19, екстремните метеорологични явления и "възмутителната война на Русия срещу Украйна".

"Лидерите не се вслушаха в предупрежденията на Часовника на Страшния съд през 2020 г.", каза Бан. "Всички ние продължаваме да плащаме цената за това. През 2023 г. е жизненоважно за доброто на всички нас те да действат".

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, носител на Нобелова награда за мир, също коментира изместването на стрелките на часовника.

"Достатъчно ни е предупрежденията на Часовника на Страшния съд да бъдат последвани от бездействие", заяви в изявление изпълнителният директор на ICAN Беатрис Фихн.

"Лидерите на ядрените държави трябва спешно да договорят ядрено разоръжаване, а срещата на Г-7 в Хирошима през май 2023 г. е идеалното място за очертаване на такъв план", каза Фихн.

Първоначално часовникът беше настроен на 7 минути до полунощ. Най-голямата отдалеченост от полунощ, която някога е била, е 17 минути след края на Студената война през 1991 г.

Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия.

Идеята часовникът да символизира глобалната уязвимост към катастрофа се появява през 1947 г.

Последното сверяване на "Часовника на Страшния съд" ни приближава до края повече от всякога


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Яжте, пийте и си носете новите дрехи!
  • 2 Емил

    5 6 Отговор
    Доста глупава система за оценка на опасността! Сигурно е измислена от руснак или американец!!!
  • 3 Господ да прости

    4 4 Отговор
    Събина превъртялата крава
  • 4 Анти-маймуна

    0 16 Отговор
    Вечният пубертет "Путин" лека по лека ще се озове в положение или да сдаде властта в Русия на посочен от Зеленски човек(Зеленски има такова конкретно искане, за да спре офанзивата си срещу ватенките) или да използва ядрени оръжия.
    Който има по-добри карти, той печели. На Путин картите са 2 тръби и 140 милиона милиционери с външни тоалетни и ядрени ракети, които няма да ползва. Как нагази яко в л....та.

    Понеже е интелектуален инвалид, ще разцепи Русия и ще остане в историята като най-неумния Президент на Русия.
  • 5 12 часа

    10 0 Отговор
    Треперете соросоиди края ви идва
  • 6 БИНГО

    9 0 Отговор
    СТАТИЯ ЗА КОЗЯЦИ И КРАВАРИ
  • 7 Шшшшш

    1 0 Отговор
    Къв тоа часовник ва🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 8 Часовникар

    1 0 Отговор
    Уж часовник,пък му местят ръчно стрелките.Батерийте ли са му свършили,манивелата ли се е счупила.Да ви го кажа от опит:
    Един часовник не е ли самонавиващ,не ми го хвалете.