Last news in Fakti

9 Декември, 2023 11:47 2 894 18

Часовникът на страшния съд се приближи още повече до унищожението през 2024 г.

  • часовника на страшния съд-
  • стрелки-
  • катастрофа-
  • глобални катастрофи-
  • апокалипсис-
  • края на света

2023 година е била период на плашещи климатични рекорди, както и на нови военни конфликти, застрашаващи цялото земно кълбо

Часовникът на страшния съд се приближи още повече до унищожението през 2024 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Часовникът на Страшния съд беше сверен отново и този път предупреждава, че човечеството се намира на ръба на катастрофата през 2024 г., тъй като стрелките му се приближават все повече и повече към т.нар. "полунощ", пише Mirror.

Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който Земята ще стане необитаема. Той се актуализира ежегодно от организацията с нестопанска цел Bulletin of Atomic Scientists в Чикаго (САЩ).

„Когато часовникът удари полунощ, това означава, че е имало някакъв вид ядрен обмен или катастрофална промяна на климата, която може да унищожи човечеството. Никога не искаме да стигнем до там и не искаме да знаем как ще се случи“, казва Рейчъл Бронсън, изпълнителен директор на "Бюлетин".

Часовникът е създаден от специалисти, помогнали за реализирането на скандалния проект Манхатън след създаването на първите ядрени бомби в САЩ, пише blitz.bg.

Последният път, когато стрелките на часовника бяха сверени беше на 24 януари 2023 г. и те отброяваха само 90 секунди до полунощ — по-близо от всякога. Това се дължи на поредица от смущаващи международни събития, като нахлуването на Русия в Украйна, заплахата от изменението на климата и повишаващите се рискове от използването на оръжия за масово унищожение.

Организацията също цитира биологични заплахи като фактор, допринасящ за такива драстични корекции на часовника.

„Опустошителни събития като пандемията COVID-19 вече не могат да се считат за редки, случващи се веднъж на век“, се казва в уебсайта на "Бюлетинът".

Часовникът на страшния съд е създаден през 1947 г., когато първоначално стрелките му са били настроени на седем минути до полунощ. Но тъй като напрежението между Изтока и Запада ескалира по време на Студената война, когато САЩ и СССР започнаха да тестват ядрени ракети, часовникът се е приближил с две минути по-близо до Страшния съд.

С развитието на съперничеството между двете световни суперсили през втората половина на 20-ти век стрелките на часовника се движили напред-назад, спирайки в различни моменти, приближавайки се и отдалечавайки се от Апокалипсиса.

Часовникът е бил най-отдалечен от Страшния съд през 1991 г., когато Студената война официално приключи с подписването на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. По това време стрелките на часовника са показвали цели 17 минути до полунощ.

Учените предупреждават, че светът е навлязъл във „време на безпрецедентна опасност“, дължащо се до голяма степен на „извънредно“ опасната ядрена ситуация, разиграла се във военната кампания на Русия срещу Украйна. Конфликтът между Израел и Хамас, както и температурните рекорди, отчетени през тази година ни приближават още повече до "полунощ".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    30 0 Отговор
    Глупости на търкалета...
  • 2 учен

    33 0 Отговор
    Абсолютна глупотевина създадена от американски псевдо-учени.
    Смешници.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Комунист и хуманист

    24 2 Отговор
    Добре е хората да спрат да обръщат внимание на такива писания, да се обърнат срещу тези, които налагат страх, отклоняват вниманието от истинските проблеми, да ги изметат скоропостижно! Виртуалните ни проблеми, войните, климатичните измами, пЛандемиите и заплахата от ИИ са начини да се държат в подчинение масите от едни безскрупулни индивиди! Време е да се работи за по-справедливо общество, човеколюбиво общество, където няма да има овластени екземпляри пиещи кръвта на останалите, време е отново да се обърнем към идеологиите, там е спасението за нормалния човек!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха ха имате много поздрави....

    18 3 Отговор
    Кой, каквото посял, това и ще ожъне! Всичко си е описано в Библията! Няма да има свършек на Света, след определени години Земята се дава на Божия Син ☀️❤️ и Той ще царува 1000 години на целия свят, но Тази година не е упомената никъде и след това има продължение.....🌎🕕
  • 8 соломон пасе

    14 0 Отговор
    ПРИСТИГАТ САТАН А АЗ В ТРАБАНТА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 българин 777

    14 0 Отговор
    дрън дрън чи пляс мачкат хората със слаба психика я си пийте ракията и не обръщайте внимание на простотий
  • 11 123

    11 0 Отговор
    Полунощ. Сатанинска символика.
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    Стига Лъжи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Читател

    11 0 Отговор
    То какво да очакваме от сащисани те щати,ударил стрелки ,на баба ви хвърчило то е ударил часовник.
  • 16 Соваж бейби

    12 0 Отговор
    Колко тъжно тези хора съвсем са психясали ,и филмите им такива само с зомбита .... амин !
    Крайно време е Европа да ги дистанцира американците и излезе от НАТО като за начало!
    Американската мечта се стече в септичната яма на много хора от други държави мечтали някога да живеят там.Дали е кармата на индиянците и африканци която плащат не знам ама този народ става все по зле
  • 17 окото на съвестта

    5 0 Отговор
    Кой,ако не САЩ ще предупреждават СВЕТА,че наближава края на света,като знаят от първо лице какво в същност правят за унищожаването на света.Кой взриви първата атомна бомба,кой създава постоянно военни конфликти по цялата планета,чии са конгресмените които стоят в основата на сегашния конфликт в Украйна,кой нарежда на всички държави по света какво и как да го правят,кой,кой,кой...все една и съща държава властва по света и се мисли,че това ще продължи до безкрай,която си мисли че целия свят е нейн...до кога ? Много държави имат ядрено оръжие,но никой не е посмял да го използва,освен САЩ. Излиза,че всички имат глави на раменете си и ум в главите си,освен...САЩ. И забележете,те ,,установили" , че наближавал края на света ...като знаят каква са я свършили,какво ни предупреждават....да скачат от кораба и да се пръждосват от тоя свят и да оставят хората да си живеят мирно на Земята,аман от тяхната ,,демокрация",и тероризъм, и атлантическите им ,,ЦЕННОСТИ" !

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.