Last news in Fakti

5 Септември, 2013 13:18 8 075 1

10 полезни свойства на кафето

  • кафе-
  • ползи-
  • свойства

Кафето може да бъде много полезно, стига да се приема умерено

Обичате да пиете кафе, но смятате, че то е вредно за вашето здраве? Това не е точно така, защото, ако приемате горчивата напитка в умерени дози, тя може да се окаже изключително полезна за вас.

Британски специалисти изброиха пред Би Би Си 10 полезни свойства на кафето:

1. Настроението и общото здравословно състояние се повишават от 1-2 чаши кафе дневно. Това се дължи на допамина. Допаминът е веществото, което е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Специалистите обаче предупреждават, че повече от 2 чаши кафе на ден, ще ви докара по-лесни пристъпи на паника.

2. Кафето се съчетава добре с алкохола. Любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб. Това е доказано!

3. Консуматорите на кафе имат по-малки шансове да се разболеят от рак на кожата. Кофеинът се използва в козметиката. Лосионите за тяло, които съдържат екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

4. Хората, които не обичат да пият кафе, са заплашени в по-голяма степен от болестта на Паркинсон.

5. Кафето е богато на антиоксиданти.

6. Кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. Дори е установено, че в подобни ситуации черната напитка има по-ефективно действие дори от аспирина.

7. Кафето не нарушава сърдечната дейност. 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечно-съдови заболявания, твърди най-новото изследване.

8. Кафето действа положително на паметта. Установено е, че хората след 60 години по-малко страдат от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

9. Кафето подобрява и кратковременната памет.

10. При определени ситуации кафето е полезно дори за децата. Преди години бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата, в случай на внезапно спиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mitko Vagenidis

    0 0 Отговор