Last news in Fakti

25 Септември, 2013 15:43 1 916 2

130 млн. лв. е дефицитът в НЗОК

  • румяна тодорова-
  • нзок

2 млн. души не си плащат осигурителните вноски

130 млн. лв. е дефицитът в НЗОК - 1
Снимка: БГНЕС

130 млн. лева няма да достигнат на Здравната каса (НЗОК), за да плати на болниците до края на годината.

За това предупреди директорът на Касата д-р Румяна Тодорова. Тревожната новина идва дни след като целият финансов резерв на институцията от почти 270 млн. лв.

В болничната помощ дефицитът се очертава над 375 млн. лева. От тях 55,8 млн. лева е недостигът за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, уточни д-р Тодорова.

От 269 млн. лв. са платени 23 млн. лв., от тях 8 млн. лева са отишли за плащания по клинични пътеки, 15 млн. лева - за онкопрепарати. Така на практика от дефицита остават 246 млн. лева и реалният дефицит в болничната помощ, който се очаква до края на годината е около 130 млн. лева.

Експерти посочват, че основният проблем е големият проблем от здравно неосигурени.

„Какво правим като общество, при положение че 2 млн. души не си плащат осигурителните вноски", попита управителят на НЗОК.

Броят на неосигурените е почти двоен в сравнение с 2010 г. За същия период разходите на касата за медицински изделия са се вдигнали от 76 на 95 млн. лв., а за лекарствени продукти - от 348 на 716 млн. лв.

По повод казуса с онкоболните жени, които останаха без лечение, Тодорова обяви, че в четвъртък ще има среща между представители на касата и компанията, производител на нужното лекарство, на която ще се дискутират възможности за отпускането му до края на тази година.

От 2014 г. то ще фигурира в Националния рамков договор, увериха експертите на касата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ото Скорцени

    0 0 Отговор
    А защо е необходимо тъпите к..ви да се лекуват с лекарство 7000 лв. платено от всички нас като има далеч по евтини и не по малко ефективни аналози? След като искат глезотии да си ги плащат сами.
  • 2 tooshortname

    0 0 Отговор
    2 милиона души, ако имаха работа с добро заплащане, със сигурност щяха да си плащат здравните осигуровки. Така че, НЗОК да не търси проблема в скъсания портофейл на изнемогващия народ. С това развитие от 2 милиона, ще станат на 3 милиона, а след някоя друга година няма да плаща никой.