Last news in Fakti

7 Октомври, 2013 15:18 2 088 0

Трима нобелови лауреати по медицина тази година

  • нобелова награда-
  • медицина

Те са отличени за откритието, засягащо механизмите за регулация на междуклетъчното взаимодействие

Трима нобелови лауреати по медицина тази година - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловият комитет отличи трима души с тазгодишната наградата за медицина, съобщават световните медии.

Американците Джеймс Ротман, Ранди Шекман и Томас C. Зюдхоф, роден в Германия биохимик, ще споделят Нобеловата наградата за 2013 година.

62-годишният Джеймс Ротман е химик от университета в Йейл, 64-годишният Ранди Шекман е професор по молекулярна и клетъчна биология в Университета на Калифорния, Бъркли, а 57-годишният Томас C. Зюдхоф е роден в Германия биохимик, работещ в Станфордския университет от 2008 година.

"Първата ми реакция беше:" О, Боже мой!", заяви Шекман в изявление, разпространено от Бъркли. "Всъщност това беше и моя втора реакция."

Те са отличени за откритието, засягащо механизмите за регулация на междуклетъчното взаимодействие, съобщи в Стокхолм Нобеловият комитет към Каролинския медицински институт.

Тримата са работили усилено за анализирането на това как хормони, ензими и други важни вещества се транспортират в клетките – т.нар. везикуларен транспорт, което позволява да се хвърли допълнителна светлина върху болести като диабета и болестта на Алцхаймер. Тримата учени са постигнали големи успехи в разчитането на неврологичното влияние върху ключови органи.

"Тези открития са имали голямо влияние върху нашето разбиране за това как веществата се доставят с време и точност в рамките на и извън клетката, " заявиха от нобеловия комитет.

Нобелистите ще си раздели 1,200 милиона щатски долара награда.

Церемонията по награждаването ще се състои по традиция на 10 декември в шведската столица – в деня, когато е починал основателят на Нобеловата награда – шведският индустриалец и изобретател Алфред Нобел /1833-1896/.

Наградата за медицина се връчва първа тази година. Отличилите се в сферата на физиката, химията, литературата, икономиката и мирът ще бъдат обявени по-късно тази седмица. Утре ще бъдат обявени имената на носителите на наградата в областта на физиката. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА