4 Юни, 2023 16:40 1 292 8

Защо дъждът ухае така приятно?

  • дъжд-
  • миризма-
  • ухание-
  • петрикор

Ето каква е причината

Защо дъждът ухае така приятно? - 1
Снимка: Shutterstock

Малките неща, които ни заобикалят, ни дават най-голямото щастие, без да го съзнаваме. Прегръдка от любим човек, мирис на кафе, сладка хапка шоколад. Така е и с пленяващата миризма на дъжд, която всички усещаме.

Мирисът, който се разнася навсякъде след проливен дъжд, докоснал сухата почва, е наистина приятен. Нарича се петрикор. Терминът идва от гръцки и означава течността, която тече във вените на боговете в гръцката митология.

Тази характерна земна миризма се дължи на освобождаването на специфични химикали, отделящи се в момента, в който дъждът докосва сухата земна повърхност.

Живеещите в почвата бактерии, наречени стрептомицети, съдържат секрет - геосмин, пише BBC. Когато дъждът падне върху сухата почва, дъждовните капки образуват въздушни балончета, съдържащи геосмин. Мехурчетата се движат чрез дъждовните капки и предизвикват освобождаването на аерозоли с микроскопични частици от този биохимикал, които се разпръскват във въздуха.

След като геосминът се отдели от земята във въздуха, ние сме способни да усетим миризмата му. Повечето хора са изключително чувствителни към неговата миризма.

Според Smithsonian Magazine, някои хора са способни да регистрират миризмата на геосмин в екстремно ниска концентрация.

Друг фактор, допринасящ за разпространението на петрикора е комбинацията с растителни масла в почвата. Австралийските изследователи Изабел Джой Беър и Р. Г. Томас, които въвеждат термина през 1964 година, откриват, че някои растения съдържат неактивни масла, които остават скрити по време на суша. Когато най-накрая завали, маслата, натрупвани в почвата, се освобождават във въздуха по същия начин, по който и геосминът, пише Reader's Digest.

Ако миризмата стане по-силна, особено след гръмотевична буря, можете да благодарите на озона. Светкавицата или мълнията могат да накарат кислорода и азота да се разпаднат и да се рекомбинират в азотен оксид – един от компонентите, необходими за образуване на озон. Молекулата е известна с това, че има остър, подобен на белина мирис.

Така че, зад тези омайващи земни миризми се крие науката и невероятната хармония в природата, които ни карат да се чувстваме прекрасно, въпреки дъжда.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    3 4 Отговор
    на мокро куче
  • 2 Мис мокра фланелка

    1 0 Отговор
    Защото при гръмотевична буря с дъжд се образува озон, който усилва сетивността, а ако сте сред природата, изпаренията от мокрите растения се възприемат като приятни.
  • 3 Идън

    4 0 Отговор
    Обожавам този аромат. Наричаме го календро. Ароматът,предизвикан от озона,наподобява този на календрото- кориандър.Парфюмът Noa ухае на след дъждовно време- т.е. на чистота и зеленина.
  • 4 Последния Софиянец

    1 0 Отговор
    Щото идва от Хмелницки.
  • 5 Факти.БГ

    6 0 Отговор
    Дъждът ухае така приятно, а така също и окосената трева! Да, ухаят на чистота и зеленина...!

    Коментиран от #7

  • 6 Роза

    2 0 Отговор
    Най-хубаво ухае дъжда,когато си сред природата-например в село или в малък град,където няма химия и озонови пари.Тогава този мирис е невероятен и изпитваш огромна благодарност,че живееш на този свят ,в който има много лоши ,но и много хубави неща!
  • 7 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факти.БГ":

    На окосена трева ухае,,Truth,,-CK-във върховите нотки има детелина и ветивер.Дъждът го няма и окосената трева е в суха юнска вечер- няма календро.
  • 8 Ехааааа

    0 1 Отговор
    Някой на дърти години е научил нещо по физика! В училище явно нищо не е чул за озона и сега е попрочел нещо из интернер и го е постнал, като велика статия. Голяма простотия се шири сред родната журналистика!