Last news in Fakti

4 Юни, 2023 20:33 2 377 21

НАСА няма данни за съществуване на извънземен живот

  • наса-
  • извънземни-
  • извънземен живот-
  • доказателства

Необходими са повече данни, за да бъдат обяснени тези явления

НАСА няма данни за съществуване на извънземен живот - 1
Снимка: Shutterstock

Експертна група, назначена от НАСА, за да проучи деликатния въпрос за НЛО, подчерта необходимостта от събиране на повече данни, за да бъдат обяснени тези явления в бъдеще, съобщиха световните осведомителни агенции, предава БТА.

"Съществуващите данни и разкази на свидетели са недостатъчни, за да се предоставят убедителни доказателства за естеството и произхода на всяко събитие", заяви астрофизикът Дейвид Спъргъл, председател на експертната група.

Доклад, в който ще бъде изложено как може да бъде постигнато това, ще бъде публикуван през лятото.

НАСА обяви миналата година, че започва изследване за неидентифицираните летящи обекти, а през октомври избра 16 експерти, които да изпълнят задачата. Сред тях са изтъкнати учени, както и служители на американския регулаторен орган за гражданска авиация, а и бившият астронавт Скот Кели.

Тяхната цел не е да преглеждат едно по едно минали събития в опит да ги обяснят, а да направят препоръки към НАСА как те да бъдат проучвани правилно в бъдеще.

Темата е много сериозна, казаха от НАСА на първото публично заседание по темата. Тя засяга както националната сигурност, така и безопасността на въздушния трафик. Но тя привлича голям интерес и заради конотацията на думата НЛО. Официалният термин вече е "неидентифицирани анормални явления".

"Понастоящем не разполагаме с изрични данни, които да сочат, че има връзка между неидентифицираните аномални явления и извънземния живот", заяви Дейвид Гринспун, един от учените в комисията.

За Дейвид Спъргъл трудността при разглеждането на този въпрос се състои във факта, че някои хора са убедени в съществуването на НЛО, докато за други темата е смешна.

Има данни за около 800 неидентифицирани въздушни явления, съобщи на срещата Шон Къркпатрик, директор на службата, която се занимава с този въпрос в Министерството на отбраната. Но "може би само между 2 и 5%" са "наистина необичайни", каза той.

Той показа два видеоклипа. Единият е със сферичен обект, наблюдаван в Близкия изток през 2022 г., който и до днес не е обяснен. На втория се виждат три точки, които се движат странно напред-назад. В действителност това са самолети във въздушен коридор, чиито необичайни движения се дължат на осцилации в самия сензор, обясни той.

Заседанието беше излъчвано на живо в интернет, а част от него беше посветено на въпроси на зрителите. Тази прозрачност беше съзнателна - НАСА изтъква необходимостта от "дестигматизиране" на темата.

Работата на експертната група се основава единствено на публични данни, така че да може да бъде обсъждана свободно и да бъде достъпна за всички, каза Даниъл Еванс, който отговаря за координацията на проекта в НАСА.

Астрофизикът Дейвид Спъргъл добави, че класифицираната информация - която тук не се взема предвид - често е засекретена не заради наблюдавания обект, а по-скоро за да не се разкрият определени характеристики на самолета, заснел изображението.

В бъдеще наблюденията ще трябва да се правят със специфични, многобройни и добре калибрирани инструменти, каза той. Той обаче изключи идеята за специален спътник.

Препоръките вероятно ще включват и начини за по-добро интегриране на любителските наблюдения. Милиардите мобилни телефони на Земята могат да предоставят полезни данни, особено ако се правят няколко изображения едновременно.

Майк Голд, бивш служител на НАСА в експертната група, се изказа в полза на създаването на служба в космическата агенция, която да се занимава с този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джо

    18 3 Отговор
    Е как няма! А бидона какво е??
  • 2 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    Това че не знаят не значи че няма.

    Коментиран от #7

  • 3 провинциалист

    3 14 Отговор
    НЛО-тата са немски секретни разработки, свързани с базата им на Луната. Подробности - в документалния филм Желязно небе (Iron sky) от 2012г.
  • 4 Има,

    27 8 Отговор
    но мълчат. Ние обаче си знаем. Трябва да си много прост, за да мислиш, че сме единствени в МНОГОТО вселени. Те отдавна са тук и ако искаха, щяха да ни ликвидират. Напротив, помагат ни със знания и технологии.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 между_другото

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    "Живот" е силно казано ...
  • 8 Знаете ли си ...

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Има,":

    И не се замисляте дали да ги използвате срещу хората.
  • 9 Роза

    17 4 Отговор
    Разбира се,че има извънземни!Може би дори искат да ни помогнат,но ги възпира алчността и агресивността на хората.Ние се смятаме за разумни от своя гледна точка,но дали според тях сме такива?!Например-нима е разумно толкова много хора да гладуват,а други да трупат оръжия за милиарди?!Или пък толкова варварски да се унищожава природата заради печалби?!Разбира се,че докато сме такива,извънземните няма да се показват!
  • 10 Последния Софиянец

    3 15 Отговор
    Но пък в робсия кушат въглища от векове, там са извънземните , онова с ботокса ги праща на война по комшийте, а ватите и дума не казват, после ги връщат в чували и пак си мълчат, според мен не са от нашата планета!
  • 11 Алф

    8 0 Отговор
    Защото извънземните са хитри и се крият.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Радо

    15 2 Отговор
    Защо извънземните по филмите първо атакува ли САЩ??----------за да спасят света!
  • 14 НАСА откри:

    20 2 Отговор
    И в България има живот, но не за всички.
  • 15 121222

    6 2 Отговор
    Има,има,Деса дуловската прилича на изванземно

    Коментиран от #19

  • 16 Кафява медия

    5 1 Отговор
    То вече и за интелигентен земен няма
  • 17 12212

    2 0 Отговор
    Ima-божидара,изванземна е
  • 18 плюс минус

    7 0 Отговор
    Вселената е безкрайна.
    Без начало и без край.
  • 19 1122

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "121222":

    Ако е извънземно, сигурно е от грейовете. 😄😄😄
  • 20 Мана Мана

    8 0 Отговор
    Това, че НАСА не може да обясни извънземните не значи, че не съществуват.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.