6 Ноември, 2013 07:00 2 871 0

4 прости разтягания, с които да повишите енергията си

  • разтягане-
  • съвети-
  • физически упражнения

Дори не е нужно да ставате от работното си място

Всеки знае, че седенето на едно място за дълъг период от време влияе лошо както на тялото така и на ума. Раздвижването на кръвта помага да останете свежи и с творческа нагласа, повишава енергията ви и помага на тялото ви да работи по-ефективно. Много от нас не разполагат с възможността да се движат активно. Много хора седят по цял ден на работните си места без да станат да се разтъпчат поне.. Тук на помощ идват 5 прости упражнения, които можете да правите, докато седите зад бюрото си, за да подобрите работата на  ума и тялото си.

Завъртете се докато седите

Лесно е. Докато седите на стола изпънете тялото си така че да изправите гърба. Поставете дясната си ръка от външната страна на лявото коляно. Използвайте тази ръка като средство да се обърнете на ляво. Така ще усучете тялото си в едната посока без да се премествате от стола. Ако столът ви се върти, използвайте лявата ръка, за да се хванете за нещо, докато се въртите. Включете и дишането си в това упражнение.  Издишайте, докато се разпъвате и вдишвайте, докато отпускате. Повторете упражнението и в другата посока. Повторете всяка страна 2-3 пъти.

Отворете гръдния си кош и раменете

Седейки на ръба на стола си, хванете ръцете си зад гърба и ги опънете назад. Така ще отворите гръдния си кош и раменете. Вдишайте и издишайте няколко пъти. Ще забележите, че когато вдишвате опъна се увеличава. Отпуснете се и повторете упражнението 2-3 пъти.

Седнал гълъб

Странното име на това упражнение идва от йога позата „гълъб“, която по принцип се прави в легнало положение. Очевидно това обаче не е опция по време на работа. Ето защо има и „седнала“ версия, която може и да не работи при дамите, които ходят с къси поли и рокли на работа (освен ако не работят в самостоятелен кабинет).

Седнете на ръба на стола и сложете десния си глезен върху лявото коляно. Уверете се, че левият ви ви крак е в права линия с лявото коляно. Изправете гърба си и повдигнете главата нагоре, представяйки си, че нещо ви дърпа нагоре към тавана. Задръжте позата за около 30 секунди. Това упражнение е чудесно за отпускането на седалищните мускули, които могат да ви заболят ако седите дълго на едно място. Направете същото и с другия крак. Повторете всяка страна по 2-3 пъти.

Разтягане на мускулите на таза и бедрата

Седенето наистина  скъсява и затяга вашия къс Хип флексор мускул. Той се намина в предната част до сгъвката на вашия ханш, минава през слабините и стига до гърба, затова когато е стегнат често причинява болки в гърба. За да разтегнете този мускул докато стоите на бюрото си застанете на ръба на стола, но се обърнете наляво. Протегнете десния си крак назад с възможно най-изправено коляно. Стойте изправени и изпънете гръбнака си напред, а опашната кост назад . Повторете и с левия крак. Направете 2-3 повторения за всяка страна.

Не е необходимо да правите всички упражнения на куп. Правете по едно от тях през час например и ги редувайте. Лесно е. Вашите мозък и тяло ще са ви благодаря за това малко усилие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА