Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 09:53 3 919 32

Какво означава числото на звяра 666 и кой е белегът му?

  • 666-
  • звяр-
  • дявол-
  • йоан-
  • библия

Един от множеството въпроси, които е предизвикало „Откровението на Йоана”

Какво означава числото на звяра 666 и кой е белегът му? - 1
Снимкa: Shutterstock

В началото, както се казва имаме две новини – едната добра, другата лоша. Добрата новина е, че действително нашето поколение е избрано, защото хората от нашето време ще станат свидетели на „края на света” и на „последните дни”. Това е именно и лошата новина, че идва край на една епоха, на една цивилизация. Действително главата, за която ще говорим е последната в Новия Завет, а и в Библията изобщо.

Последната глава от Новия завет, който разказва за живота, проповедите и чудесата на нашият спасител Иисус Христос, както и за делата на неговите първи апостоли, е наречена „Откровението на Йоана”. Тази последна глава е много различна, от всичко написано по-напред и се отличава със своя алегоричен стил, особени и странни описания.

Тук именно се говори за Страшният съд и края на дните, за звяра, чието число е 666, за Майката на блудниците, за Новия Вавилон и т.н.? Множеството въпроси, които е предизвикало „Откровението на Йоана”, са вълнували човеците през последните близо две хилядолетия.

В очакване на нашия Господ и Неговия праведен съд, а и в очакване появата на неговия противник антихриста, сатаната, човек неволно борави с абсолютни категории. Това е причината много често, ние хората, да не разбираме истинските и реални прояви на двете категории Добро и Зло, тук на Земята. Така е и днес в нашата свръхинтензивна епоха на технологии и комуникации, когато все повече губим представа за Добро и Зло, а и губим изобщо представата си за каквото и да било.

Това е и причината да си представяме че антихристът или който и да е враг на хората, ще дойде с черната си армия и ще насилва хората. На човеците насила ще бъдат поставяни чипове, и белези по ръката и челото, за който се говори в Откровението. А истината е съвсем различна.

Може би най-известното място в „Откровението на Иоан” е глава 13, където се говори за звяра и за числото 666. Текстът е следния: „И той ще направи, щото на всички – малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби – да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му. Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е Шестстотин шестдесет и шест” (Откр. 13: 16, 17, 18).

Мисълта какво означава числото 666 или какво име се крие зад него, вълнува човечеството вече две хилядолетия, но именно нашето време вече дава окончателен отговор на този въпрос. Самата представа за звяра от Откровението на Иоана, също не е също съвсем точна. Старогръцката дума θήρ (θηρός), означава както звяр, диво животно, така и създание, твар, т.е. нещо което може да бъде много по-широко обхватно, а не е свързано с първична злоба, страст, стръв.

Името, което се крие зад числото 666 е по особено и не е лично име. В древни времена, шестата буква в старогръцката азбука е била така назоваемата дигама ( Ϝ ). Тази буква отпада от азбуката още в началото на новата ера, но запазва цифровата си стойност до късни времена, която е 6. Дигамата е еквивалент на финикийската буква wᾱw, като фонетично буквата се произнася като (В) по славянски или (W) по латински.

И така, ако съчетанието от три букви В само преди половин столетие е било неясно за човеците, то днес тяхното съчетание е ясно за всички – WWW (world wide web). През столетията „пресмятането” на числото 666 е вървяло в посока на име, или титла, или длъжност, и то на човек, но сега имаме основания да вярваме, че това е просто пресмятане на букви и цифри, на това човешко творение. Впрочем самите евреи, когато влизат в интернет, глобалната мрежа, пишат три шестици, за да обозначат буквите WWW. Идеята за връзка между 666 и WWW не е съвсем непозната, доколкото вече абсолютно всичко на този свят, свързано с числото 666, е отбелязано и изследвано, а още повече днес се намира в световната мрежа, за която също ще стане въпрос по-нататък. Но много важно е какво следва оттук насетне, нещо което не е направено още от никой, доколкото ми е известно, а не се срещна дори и в глобалната мрежа, този безкраен съдържател на информация.

Така получаваме доста по-различна картина от досегашните представи, че някой насилствено ще жигосва или чипира човеците, за да им постави „белега на звяра”. То всъщност ние всички сме вече чипирани, но доброволно – с нашия интернет телефон в ръката. Да, белегът е вече в нашата дясна ръка и това са нашите мобилни устройства – айпади (интернет таблети), айфони (интернет телефони), смартфони и всички подобни устройства, които държим в ръката си и които ни служат освен за друго особено и за връзка с интернет, в последно време. И сега разбираме съвсем другият смисъл на думите: „И той ще направи, щото на всички – малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби – да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му” (Откр. 13:16,17)

Виждаме действително как всичко, включително и търговията се съсредоточава все повече в световната мрежа. Особено по време на Ковид-19 карантината и локдауна, в началото на 2020 година, видяхме че не е далече времето, когато никой, който не разполага с белега, т.е. устройството, не разполага с името на звяра, т.е. световната глобална мрежа, и с числото на звяра, т.е. със абревиатурата www, няма да може нито да купува, нито да може да продава!

На няколко места в Откровението звярът (или по-точно създанието) е описан като такъв, който едновременно беше, но и го няма: „И звярът, който беше и който го няма, е осмий; той е от седемте (царе), и ще загине” (Откр. 17:11). И в същата глава 17 се казва: „Звярът, който ти видя, беше и го няма; той ще излезе от бездната, и ще загине; и ония земни жители, чиито имена не са вписани в книгата на живота от създание мира, ще се почудят, като видят, че звярът беше и го няма, макар и да съществува (Откр. 17:8). Не е ли това едно чудесно описание на интернет, глобалната мрежа, която хем съществува, хем всъщност я няма?

Ето какво още се казва в Откровението: „И той ме заведе духом в една пустиня, дето видях жена, седеща на червен звяр, пълен с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога. Жената бе облечена в багреница и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с мръсотии и с нечистотии от нейното блудствуване. И на челото и имаше написано това име: Тайна; Великий Вавилон, Майка на блудниците и на гнусотиите на земята. И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици; и като я видях, зачудих се твърде много” (Откр. 17:3).

Ако всичко казано дотук е вярно, на определено място трябва да търсим и великия град Вавилон. Понякога в писания написани от протестанти, по един елементарен начин се представа връзката между града Вавилон, споменат на много пъти в Откровението, и града Ватикан, в който резидира главата на римокатолическата църква – папата. Но това е поредното противопоставяне на протестанти срещу католиците и римския папа. Ако трябва да търсим такава фонетична връзка, то действително може да я намерим и на друго място – в името Силикон валей – Силициевата долина, разположена в западната част на САЩ. В Силициевата долина се намират седалищата на най-големите високотехнологични компании, произвеждащи компютри, софтуеър и електроника. Силициевата долина е с център градът Сан Хосе, а цялата област е част от залива Сан Франциско. Богухулните имена, за който се говори в текстът на откровението са обичаните от нас имена на високотехнологични компании, помещаващи се на това място. Разбира се други два, големи, високотехнологични центрове в САЩ има и в градовете Ню Йорк и Вашингтон.

Друг смисъл и ново значение придобиват и думите от глава 18 на Откровението: „защото всичките народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване и земните царе блудстваха с нея, и земните търговци се обогатиха от безмерния и разкош”(Откр. 18:3). Отново много точно описание към днешна дата на глобалната световна мрежа.

Днес все още си мислим, че глобалната мрежа е едно добро начинание, невероятен извор на информация, невероятно улеснение в общуването, изобщо дава ни немислими досега възможности. Но виждаме и обратните тенденции и все повече хора усещат заплахата, която интернет мрежата представлява. Изглежда съзнателно или несъзнателно все повече хора използват интернет, а и ще продължават да го използват за неугодни Богу цели и ще дойде един момент, в който греховете на мрежата и ще стигнат до небето, както е казано в Писанието, и Бог ще си спомни нейните неправди.

В Откровението има и различни предупреждения свързани със създанието (звярът) – мрежата, като например това: „Петият Ангел изля чашата си върху престола на звяра: и царството на тоя се помрачи, и човеците прехапаха езика си от болка и похулиха Небесния Бог поради болките и раните си, ала се не разкаяха за делата си” (Откр. 16:10,11). Това говори за възможни проблеми, свързани със самите интернет телефони, които днес ползваме или с по-нататъшното развитие на Изкуствения Интелект или нещо подобно. Но виждаме също, че трудно ще бъде на човеците да се откажат от такова достижение, каквото е интернет телефона, глобалната мрежа, ИИ, 5 Джи и т.н.

В крайна сметка свръхестествени бедствия ще доведат до края на глобалната мрежа: „И бидоха светкавици, гръмотевици гласове, и биде силен трус, такъв голям и силен трус, какъвто не е ставал откак има човеци на земята. Великият град се раздели на три части, и езическите градове паднаха; а Вавилон великий биде споменат пред Бога, за да му се даде чашата с вино от яростта на гнева Му. Всички острови изчезнаха, и планини вече не се видяха; едра градушка, колкото талант тежка, валеше от небето върху човеците; а човеците похулиха Бога поради поразата от градушката, защото тази пораза беше твърде голяма” (Откр. 16:18-21). В древния свят мярката за тежест един талант, е била, според различните мерни системи, около 30 килограма или около 60 килограма.

Информацията, т.е. данните, с която днес разполага световната мрежа се съхранява в огромни сървърни центрове, най-големите от който се намират отново на територията на САЩ, а вече и в Китай. Тези сървърни центрове представляват огромни халета, добре изолирани и защитени, но не чак толкова, че да издържат бедствие с непредвидими размери и мащаби – свръхмощно земетресение или пък градушка с размер един талант – тридесет килограма.

В „Откровението на Йоана” се говори за един рязък и трагичен край, свързан със световната търговия, или поне с нейната най-доходна и представителна част. Лесно може да предвидим, че тази търговия както сега, така и в бъдеще ще е все по тясно и по тясно свързана с използването на световната интернет мрежа. Именно компаниите свързани с производството на хардуеър, тези разработващи софтуеър, съхраняващи данни, предлагащи различни устройства, приложения и услуги, изобщо всичко свързано с потреблението на интернет, са най-печелившите в световен мащаб, с трудно изразими за представата на обикновения човек, печалби и капитали. От друга страна, сравнение дори с предходното десетилетие, днес използването на световната мрежа за търговия се е разраснало до гигантски мащаби. Всичките тези параметри, и производствени, и научни, и търговски, са толкова огромни, че все още са трудно представими за по-слабо развитите икономически и технологично държави, но са една съвсем истинска реалност за силно развитите икономически и технологично страни. И тази реалност вече е онова, което определя до голяма степен вътрешната и външна политика на тези държави.

Конкретните думи отнасящи се за фаталния край на великата блудница – интернет мрежата и град Вавилон великий са следните: „Затова в един ден ще ѝ се струпат поразите: смърт, жалост и глад, и ще бъде изгорена в огън, защото силен е Господ Бог, който я съди. Ще я оплачат и ще ридаят за нея земните царе, които са блудствували с нея и живели разкошно, кога видят дима от изгарянето ѝ, като стоят надалеч от страх пред нейните мъки и казват: горко ти, горко ти, великий граде Вавилоне, граде силни, защото в един час дойде твоята осъда! И търговците земни ще плачат и ридаят за нея, понеже стоките им никой вече не купува, стоки от злато и сребро, от драгоценни камъни и бисери, от висон и порфира, от коприна и багреница; всякакво благовонно дърво и всякакви изделия от слонова кост; всякакви изделия от скъпоценно дърво, от мед, от желязо и от мрамор, дърчин и тамян, миро и ливан, вино и дървено масло, брашно и пшеница, говеда и овци, коне и колесници, тела и души човешки. И овощията, за които душата ти копнееше, отдалечиха се от теб, и всичко тлъсто и светло изчезна за теб, и няма вече да го намериш. Търговците на тия стоки, които се обогатиха от нея, ще застанат надалеч от страх пред мъките ѝ, като плачат, ридаят и казват: горко ти, горко ти, граде велики, облечен във висон, порфира и багреница, украсен със злато, драгоценни камъни и бисери, защото в един час пропадна толкова голямо богатство!” (Откр. 18:8-17)

Много интересно е и мястото, където се говори за десетте царе „които още не са приели царство, но за един част приемат властта като царе със звяра. Те са единомислени и ще предадат на звярът силата си и властта си.” (Откр. 17:13) Днес всеки може да каже имената на тези царе, тези който изстрелват свои частни сателити и совалки в космоса, а също понякога си устройват двубой (в клетка), който царе обаче ще царуват само един час. Вероятно имената им обаче ще се помнят дълго след края на високотехнологичната епоха и ще се разказват в приказките на хората събрали се около огъня.

Когато имаме вече ключа на числото 666 и всичко следващо от това, може да разберем много от на пръв поглед прекалено загадъчния текст в „Откровението на Иоана”, дори и в детайли. А текстът винаги си е бил загадъчен, в по-стари времена. Може би действително днес вече наистина разбираме значението на текста, на пророчествата и на предупрежденията.

Ще можем ли доброволно да се откажем от високотехнологичните достижения, с които разполагаме днес, от телефонът, който държим в ръката си и ни свързва с целия свят и цялата информация на света? Отговорът е - няма да може да се откажем нито доброволно, нито дори и насила. Тогава какво може да направим? Ако не друго, то поне може да се чувстваме предупредени и да не сме изненадани, когато тоталният срив ще ни заведе в други времена…

Въпреки всичките порази, които ще понесе човечеството според „Откровението на Иоана”, въпреки описаната ярост на гнева на Бог, когато Той съди човеците, всъщност отново виждаме неговата велика милост към човеците. Защото Бог не иска непременно да накаже човеците, изпращайки им тежки изпитания, а иска да ги поучи, да им посочи правилния път и да им покаже, макар и чрез наказания, когато вървят по грешния.

Ще свърши ли светът след края на глобалната мрежа? Отговорът е не, макар че мнозина ще погинат. Ще имаме поне още хиляда години живот на Земята, според „Откровението на Йоан” преди окончателно да дойде Рая, за тези който са останали чисти и са оцелели.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Точка Омега Последни Времена

    13 0 Отговор
    Никой няма да ви жигосва на сила. Нали затова бяха декларациите, дето разписвахте.
  • 3 Петият Ангел

    12 0 Отговор
    Изида-София-Дияна-Ищар-Вавилон много имена има блудницата на Лукавия.
  • 4 12343211

    10 0 Отговор
    Както винаги липсва конкретика.
    Всички знаем, че това е система ръководена във времето от човек.
    Разумните са го сметнали.
    По простичките като мен се надяват да си заминат преди да се развихри Армагедон и всичко да не е алегория.
  • 5 1111

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А ти обикаляш по форумите и хейтиш.

    Коментиран от #20

  • 6 Андрей Георгиев

    14 3 Отговор
    Г-н Киряков, бива си ви! Прочетох с удоволствие написаното, тъй като и мен не ме кефи Интернет, изкуствения интелект, чипирането и прочие погрешни простотии в развитието на човечеството. И все пак ми се иска нещата да не са толкова апокалиптични, макар, че е съвсем очевидно, че Биг Тех компаниите и милиардерите не само се самозабравят, но и сериозно вредят на демокрацията и на добрия капитализъм. Както винаги съм казвал свестен капитализъм може да се прави само от добри християни със здрав морал, а не от еврейски гейове и безбожници.

    Коментиран от #7

  • 7 между_другото

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Андрей Георгиев":

    Давате превес на версията на бъдещето, в която вярвате.
  • 8 УдоМача

    9 1 Отговор
    Ц! Не заблуждавайте хората! Белегът е боц-боц и без него няма да може да се купува и продава.
  • 9 Някой

    4 1 Отговор
    666 или по-точно 0666, е има права за писане и четене без за изпълнение за юзера, групата и други. ;) Или за отделните битово 110, или 2 на 2 степен + 2 на първа. Първото е флаг за право за четене, второто за писане, а третото за изпълнение, което тук не е позволено - 2 на 0 степен или 1. Всяко нещо на 0 степен е 1, макар да се спори за 0 на 0 степен дали е възможно, защото се получава 0/0. Нулата просто се представя като (1-1), а отрицателното на степен слиза като делител и се маха минуса или n на степен 0 е n на степен 1 делено на n на степен 1.
    Отговор от програмист.

    Коментиран от #11

  • 10 Механик

    4 6 Отговор
    Тук си трябва сериозно лечение. Не съм убеден обаче, че медицината ще може да помогне на тоя човек.
    Може би някаква трапанцийка на черепа, колкото да има от къде да се изпусне налягането в тази глава....
  • 11 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    "Две на първа степен" ???????
    Това пък какво е и в кой институт си го учил?

    Коментиран от #12, #23

  • 12 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Всяко число на първа степен е себе си, а на 0 се брои 1. Битово като пишеш 11111111, това десетично е сума от 2 на степен 0 до 2 на степен 7. Или горното посочвано в обратна последователност е 1+2+4+8+16+32+64+128 . Следващото битово 100000000 е 2 на 8 или 256. Сумата от предните е с едно по-малко - 255. Както в IP-тата се задават числа от 0-255.

    Коментиран от #15, #28

  • 13 Що бе

    9 0 Отговор
    Пощата още бачка. Ако иска човек, може и чрез нея да общува. Още има библиотеки. Още има и.....каруци.

    Коментиран от #18

  • 14 Какво означава последният абзац?

    5 0 Отговор
    Ще можем ли да се откажем от всичко това???
    Човекът е най висшето създание, познато на ......човека.
    Той е способен на всичко. Може да се научи да оцелява на безлюден остров при корабокрушение. От двоен счетоводител с две висши, да стане гангстер-страшилище в затвора. От Земята да отиде на Луната и по-далеч. В морските дълбини и недрата на Земята-също. Да построи невероятни, огромни творения, както и да умее да ги разрушава за милисекунди. Както казват у нас-"Всяко чудо за три дни".
    Три дни без телефон и нет и свикваш".

    Коментиран от #17

  • 15 Защото там 256-тоточисло е самата 0

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    плоскоземец такъв. Едното е сбор на числата, а другото са броя числа, учавстващи в сбора.
  • 16 бобо

    0 1 Отговор
    айде и тоя изкукурига
  • 17 Идън

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Какво означава последният абзац?":

    Въпросът не е да се откажем от тях- а да ги използваме само за добро. И без тях има хора обладани от рогатия, които изпитват извратено удоволствие да лъжат- манипулират- да убиват с думи под маската на съвсем невинно създание. Те са лишени от чувства и единствената им радост е когато гледат някой друг да страда.Всичко си е от нас и Бог не наказва- Христос е лекувал всички- той не би му се противопоставил. Та зависи кой и какъв стои зад мрежата и чий служител е.. И трябва да сме будни... защото както се казва в една песен-,, Те ще ви казват че черното е наистина бяло и ще ограбват мечтите ви- те са фалшивите Крале и Кралици,,
  • 18 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Що бе":

    С гълъби е по- романтично и не се налага да впрягаш каляската да идеш до пощата.... Преди това требе да си оскубал перата и да си направил мастило от бъз...
  • 19 Абе

    5 0 Отговор
    Истината е,че никой или нищо не е по велико и по силно от майката природа.Достатъчно е само един природен катаклизъм и всичко отива по дяволите.

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ънгей

    0 1 Отговор
    киртакоф
  • 23 МЕИ Ленин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Освен две на първа, има и две на нулева. Учехме го в 22-ра гимназия Г. С .Раковски в София.
  • 24 Русенец

    0 0 Отговор
    Тази теория пропуска няколко важни факта за числото на Звяра:
    1. Казано е в Откровение на Йоана: “Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек, и числото му е шестстотин шейсет и шест.”- Ей това „ПОНЕЖЕ Е ЧИСЛО НА ЧОВЕК“ отхвърля твърдението, че глобалната мрежа е Звяра.
    2. На старогръцки 666 се изписва 600, 60, 6, но не с арабски символи, а с древногръцките им съответни ХЕF. Последната буква е дигама (прилича на F), и както сте отбелязали тя отпада от употреба в по-късният гръцки, но по времето, когато Йоан е писал Откровение, дигама е била в употреба.
    3. За Звяра е казано, че ще се роди от коляното на Дан, а за Дан е казано, че ще бъде змията, която хапе коня насред пътя, за да не може конникът да продължи. Данайците ще си върнат земите, преди Антихриста да дойде на света.
    4. Казано е, че преди да се пръкне Звяра (Антихриста), на земята ще се възвърнат двамата пророк Илия и Енох, които са единствените двама сред хората, възнесени в Рая без да са вкусили смърт. Те, ще умрат от мъченическа смърт, защото хората няма да ги познаят, нито ще се вслушат в думите им.

    Коментиран от #31

  • 25 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ганчо запази вярата си, въпреки 500-те години. А ти, посягаш ли към свинското? Що не си гледате вашата, ами сте тръгнали да кепа3ите на хората?
  • 26 Русенец

    0 0 Отговор
    За Антихриста е казано, че дясното му око ще бъде поразено от Бог и ще бъде сляпо, а дяната му ръка ще изсъхне. Ще сключи 7 годишен завет с Израел, но само след 3 и половина години, той ще влезе в Третият Соломонов храм и ще се самообяви за бог. Ще се представя за месия, но няма да проповядва мир и любов между хората, нито покаяние и смирение, а ще интерпретира писанията по своему, с което ще поведе хората към гибел. Казано е, че много хора ще го последват и няма да го познаят, но ще има и такива, които ще го познаят и ще се отвърнат от него.
  • 27 Русенец

    2 0 Отговор
    Съгласен съм с авторът, че интернет и по-точно екранните устройства причиняват големи вреди на хората, особено на младото поколение, което още не може да се противопостави на предлаганите му изкушения. Особено опасна е апокрифната литература, подвеждащата информация и всякакви подобни фалшиви "факти", които объркват ума на младите. Паралелно с това и вредата от постоянното зяпане на клипове с премигващи образи, влияещи на нервната система. Прибавете и конгнютивните разтройства от неспирното цъкане на онлайн игрички и киснене в чатове и други социални мрежи. Младите тотално губят връзка с реалността и все повече живеят във виртуална среда. Там постигат целите си лесно с минимални усилия, докато в реалният живот се изисква много труд и време за да постигнеш каквото и да било. Това разочарова младежите от реалността и ги тласка към виртуалното съществуване в Матрицата.

    Коментиран от #30

  • 28 Ако броиш нулата като единица

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    се получава.
    Збачи компютъра не я брои. Следователно 0 на нулева не е 1. Ако приемем, че той изчислява правилно. Ако не, означава, че този, който го е "научил" да изчислява, го е научил грешно. От там следва да не вярваме на компютъра, докато не оправим белята.
  • 29 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    Бог не би унищожил праведния заедно със злия- това означава, че природните катаклизми са си наше дело. Също както катастрофите- войните- болестите. Числото 6 е число на несъвършенството- 666 е това число три пъти- т. е. то е много далече от : 7. А според библейските писания Бог е създал всичко за 7 дни.
  • 30 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Русенец":

    Така е. Само оправи думата,, конгютивни,,-коГнитивни- идва от cognoscere- лат. cognition- англ.
  • 31 Св. Нео от Матрицата

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    Години наред чета всякаква литература "издирвайки" Антихриста. Боря се със злото, през целият си живот и за това опознах много от формите му, включително и човешките. Изучих демоните и техните навици. Разчетох множество текстове на езици, които малцина могат да прочетат. Игнорирах на моменти мъжкият род на Антихриста и започнах да го търся и сред жените. Защото помоему той трябваше вече да е роден. Нямаше никой, който да е с всички белези на пророчеството. И тогава: "всички ще му се поклонят, като на спасител", "ще смае с чудесата си човеците", "човеците ще му се доверят, защото ще лекува нелечими болести и ще решава нерешими задачи"... Отначало приеман за спасител, после ще изиска всички да му се поклонят и да приемат числата му, а който не ги приеме "числата му", няма да може да се храни и облича, да купува и продава...Такива май ще бъдат затваряни като добитък в кошари, а земята им ще бъде взета за да не могат да се изхранват. Пророчеството в Библията "изведнъж" излезе вярно! Той - Изкуственият Интелект е в мъжки род. И се състои от числа. И ще го гледаме, но няма да го виждаме.

    Коментиран от #32

  • 32 Св. Нео от Матрицата

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Св. Нео от Матрицата":

    Тук вече има една добра и една лоша новина. Лошата е, че няма добър сценарии от гледна точка на човешката раса за времето след като дойде ИИ. Висшия интелект неминуемо обсебва бъдещето на цивилизацията, така както когато се появява хомо сапиенс преди хиляди години маймуните вземат по-задна позиция. Дори ИИ да е някак си така приказно създаден, че да е добронамерен към хората, нещата отиват в пророческия библейски вариант и най-вероятния сценарий за развитие е там: ИИ ще започне да ни манипулира да правим неща за наше "собствено добро", но в последствие ще разбере, че това са напразни усилия и не си струва, вместо да продължи без нас напред на max скорост. "Добрата новина" е че chatGPT и "подобните" му не са точно ИИ, но пък той е един от първите бета версии (ИИ е имало още в края на 70-те на миналият век в първите ЕИМ) и... това след него, което ще дойде вече ще е ИИ! Технологията вече се тества и ИИ ще работи на базата на човешките ни емоции т.е. ще може да чете мислите ни на последният етап. И...край!