Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 11:13 2 930 7

Защо самолети рядко летят над Тибет

  • тибет-
  • самолети

Освен това самолетите не могат да се спускат и кацат в Тибет толкова лесно, колкото в други региони

Защо самолети рядко летят над Тибет - 1
Снимка: Shutterstock

Сайтове за наблюдение на трафика в реално време като FlightRadar24 имат милиони последователи в социалните мрежи. Момчето, което следи и докладва онлайн движението на частните машини на знаменитостите - Джак Суини, дори стана известен покрай хобито си и негативната реакция на хора като Илон Мъск и Тейлър Суифт.

Едно от нещата, които правят впечатление на феновете, които следят самолетите е почти пълната липса на трафик над Тибет - област, част от която е и контролираният от Китай едноименен автономен район.

Самолети рядко летят над Тибет поради няколко причини, като планинския терен на региона и високата надморска височина. Освен това самолетите не могат да се спускат и кацат в Тибет толкова лесно, колкото в други региони, поради липса на големи международни летища. Макар много местни, спасителни и военни полети да се извършват в Тибет, все пак си има причини повечето от самолетите да избягват да летят над страната.

Трудно е безопасно слизане при аварийни ситуации

Най-важната причина самолетите да избягват полет над Тибет е високата надморска височина на района, която е около 4500 метра. Ако на самолетите им се случат извънредни ситуации, като спадане на налягането в кабината, те се спускат до под 3000 метра, преди да се отклонят към летище. С високата надморска височина на Тибет самолетите няма да могат да се спуснат правилно, а ограниченото снабдяване с кислород на борда няма да е достатъчно, за да гарантира безопасността на пътниците. Освен това, тъй като Тибет е слабо населен и има само няколко летища, е трудно да се приземят самолети при извънредни ситуации.

Много висока турбулентност

Турбуленцията се причинява от бързо движещи се въздушни течения с различни скорости. Има различни видове турбуленция, причинени от различни фактори. Въпреки че турбуленцията е възможна във всеки регион и дори при ясни метеорологични условия, най-вероятно е да се случи над планински район като Тибет. Високата турбуленция може да бъде опасна и би направила летенето и кацането на самолети особено опасна задача над Тибет.

Възможност за замръзване на реактивното гориво

Стандартно това става при минус 47 градуса по Целзий при най-големите самолети. Над планини обаче и на голяма височина, като Тибет, е още по-студено, и рискът е по-голям, особено за презокеански полет, пише Executive Flyers.

Предизвикателство за достигане до останките и спасяване на оцелели

Друга причина, поради която самолетите не летят над Тибет, се дължи на планинския терен на региона, което прави спасителните операции особено трудни, пише lifestyle.bg. Дори ако няколко души оцелеят след самолетна катастрофа в Тибет, е трудно да се изпратят спасителни екипи, за да им се помогне.

Суровите условия в региона също намаляват вероятността пътниците да оцелеят сами. Дори черната кутия на самолет може лесно да бъде изхвърлена на стотици метри по време на самолетна катастрофа, което затруднява получаването на информация за това какво се е случило, за да се изяснят причините, довели до катастрофата на самолета.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щото като

    7 0 Отговор
    паднат нема кой да ги търси по тия чукари...
  • 2 не бе-е

    7 0 Отговор
    Защото нема кого да пръскат.
  • 3 А аз

    0 0 Отговор
    А аз си мислех че ги свалят с камъни
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Mодър токинг

    1 0 Отговор
    М@йдуратота , ти го пъхна в илюминатора ,,,