Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 15:28 1 620 1

5 ежедневни навика, които забавят метаболизма

  • навици-
  • вредни навици-
  • метаболизъм-
  • бавен метаболизъм-
  • бърз метаболизъм

Следните пет неща не само забавят метаболизма ни, но и влошават качеството на живота и здравето

5 ежедневни навика, които забавят метаболизма - 1
Снимка: Shutterstock

Метаболизмът, често наричан двигател на тялото, играе ключова роля за разхода на енергия и цялостното здраве. Той е сложен биохимичен процес, който превръща изяденото и изпитото през деня в енергия. Различни фактори и навици, свързани с начина на живот, обаче, могат да нарушат този деликатен баланс, което може да доведе до хаос в метаболизма ви. Неотдавна диетологът и треньор Симран Кхосла сподели 5 неща, които могат да объркат метаболизма ви.

1. Недостатъчно слънчева светлина

Косла отбеляза, че телата ни разчитат на слънчевата светлина, за да произвеждат витамин D — ключов фактор за функционирането на метаболизма. “Без достатъчно излагане на слънце рискуваме да имаме недостиг, който може да повлияе на това колко ефективно тялото ни преработва енергията ”, каза тя.

Освен това недостатъчната слънчева светлина може да наруши циркадния ритъм на организма, обяснява Кхосла, което се отразява на хормоните, регулиращи обмяната на веществата, като мелатонин и серотонин.

2. Некачествен сън

Според Кхосла качественият сън е от съществено значение за здравето на метаболизма, тъй като регулира хормони като лептин и грелин, които контролират глада и ситостта. “Когато не си набавяме достатъчно сън, нарушаваме този деликатен баланс, което води до глад и потенциално наддаване на тегло“.

В допълнение към това Кхосла споделя, че недостатъчният или некачествен сън може дори да наруши работата на хормони като инсулин и кортизол, което води до метаболитен дисбаланс и повишен риск от затлъстяване и диабет.

3. Вредни и преработени храни

Преработените храни, пълни с рафинирани захари, нездравословни мазнини и изкуствени добавки, според Кхосла, причиняват хаос на метаболизма ни. “Тези празни калории повишават нивата на кръвната захар, което с течение на времето води до инсулинова резистентност и метаболитна дисфункция.”

4. Твърде много екранно време

Съвременната ни зависимост от екраните ни излага на изкуствена синя светлина, която може да наруши естествените циркадни ритми на тялото ни. “Това нарушение не само влияе на режима на съня ни, но и нарушава метаболитните процеси, допринасяйки за увеличаване на теглото и метаболитни нарушения“, казва Кхосла.

5. Стрес

Хроничният стрес предизвиква отделянето на кортизол - основният хормон на стреса в тялото, обясни Кхосла. “Повишените нива на кортизол могат да доведат до повишен апетит, желание за висококалорични храни и складиране на излишни мазнини, като всички тези фактори нарушават метаболитния баланс,” добави тя.

Други вредни навици

Други често срещани грешки, които често допускаме по отношение на метаболизма си, според д-р Дипак Патаде включват провеждането на бързи диети или силно ограничаване на калориите, пропускането на хранения, особено на закуска, прекомерната зависимост от кофеин или енергийни напитки и пренебрегването на хидратацията. Всички те могат да влошат метаболитните процеси и да намалят общите нива на енергия, като по този начин затруднят ежедневното функциониране.

“Чрез избягване на тези капани и възприемане на балансиран подход, включващ хранене, физически упражнения, сън и управление на стреса, хората могат по-добре да подпомогнат метаболизма си за подобряване на здравето и благосъстоянието си”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гретиния

    1 1 Отговор
    Когато е новолуние , извивайте му врата по три пъти , и през целия месец метаболизма ще ви е ок. ! Изпитана диета.