Last news in Fakti

17 Януари, 2014 18:47 1 058 0

Правителството оптимизира лекарствената политика

  • лекарствена политика-
  • оптимизират

За първи път броят на заетите и на осигурените са много близо. Това е стъпка за стабилизиране на приходната част в бюджета на Държавното обществено осигуряване, изтъкна министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов

Лекарствената политика е един от акцентите на кабинета през тази година, особено що се отнася до цените и достъпа до лекарства. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на традиционната си среща с представители на граждански и неправителствени организации, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Средствата, които се отделят за лекарства в съотношение със средствата за болнична помощ са изключително асиметрични. Затова нашите усилия ще бъдат насочени към оптимизиране на цялостната лекарствена политика, в това число и там където е възможно – централизиран подход при търговете за лекарства, така че да се получат възможно най- благоприятните ценови условия за българските граждани”, обясни премиерът. Той постави въпроса и за необходимостта да се модернизира Спешната помощ.

По темата за доходите министър-председателят подчерта, че те зависят от капацитета на икономиката да ги създава. „Трябва да възстановим икономиката. Ако не направим това, няма да има средства да реализираме добрите намерения“, категоричен беше премиерът Орешарски. На въпрос дали да има закон за възрастните хора, той изрази мнението си, че проблемите на възрастните хора не са за закон. „Те са свързани с цялостната възможност на държавата да подпомага нашите родители. Финансовият капацитет не се решава със закон“, обясни министър-председателят.

По отношение на бежанската вълна премиерът Орешарски отбеляза, че стриктното изпълнение на плана, приет в края на миналата година, дава резултати. Министър-председателят изтъкна, че в последните няколко месеца броят на нелегално преминаващите през границата е сведен до няколко души на ден като дори има дни, когато няма преминаващи границата бежанци. „Капацитетът, който страната има, отдавна е надхвърлен. Ще полагаме усилия за подобряване на условията в бежанските центрове, тъй като хуманността към тези хора е наша първа задача от тази гледна точка, но ще възпрепятстваме нелегалното преминаване през границата“, добави г-н Орешарски.

На въпрос за шистовия газ министър-председателят беше категоричен, че няма промяна в позицията на България. „В момента е в сила мораториумът, поставен от парламента”, напомни г-н Орешарски.

Министър-председателят обясни още, че влизането в ЕРМ II и Еврозоната в момента е процес, който има доста плюсове, но и доста минуси. „Нашата страна на този етап не е напълно подготвена за ефективно членство – не в контекста на формалните критерии – тях ги изпълняваме по- добре и от някои членки. Имам предвид степента на сближаване на цялостното социалноикономическо развитие и равнище“, заяви премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов коментира проблема с демографската криза. „Всяка година един град около 40 000 души на практика се заличава от броя на населението на страната. Всички мерки на социалното министерство и на държавата като цяло трябва да бъдат ориентирани към това да има по- голяма ефективност на социалните трансфери към възрастните хора от една страна и към младите от друга“, каза министър Адемов. Той обясни, че има стратегия за демографско развитие до 2020г., в която са набелязани конкретни мерки. Министърът отбеляза, че като цяло за 2014г. средствата за социална политика са с 94 млн.лв. повече в сравнение с предходната година.

„За първи път парите за фонд пенсии са 8,1 млрд.лв. Това са близо 10% от БВП. От тях близо 5 млрд.лв. са от данъци. Затова е важна икономиката, да се опитаме да възстановим пазара на труда“, каза министър Адемов. Той беше категоричен, че политиката на замразяване на пенсиите през последните години е била грешна. Според  министър Адемов светлият лъч от последните месеци на 2013г. е, че за първи път броят на заетите и броят на осигурените са много близо. „Това означава, че има стъпка в поска на стабилизиране на приходната част в бюджета на Държавното обществено осигуряване“, каза министърът на труда и социалната политика.

На въпрос за месечните помощи за деца министър Адемов каза, че средствата, които са предвидени за това са 400 млн.лв., а за интеграцията на хората с увреждания има 170 млн.лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА