Last news in Fakti

7 Март, 2014 13:36 1 569 0

Маларията се "разпространява на нови височини"

  • малария-
  • болест-
  • повишаване на температурата

Учените са провели изследванията си в гъсто населените райони в планините на Колумбия и Етиопия

Покачващите се температури са предпоставка маларията да се разпространява към по-големи надморски височини, предполага изследване. Тези зони традиционно представляват рай, свободен от опустошителната болест, тъй като и комарите и паразитът на маларията не понасят по-хладния въздух.

Но според новото изследване болестта започва да окупира нови територии, които преди това не са били засегнати от нея.

Изследователи от Университета на Мичиган в САЩ са установили, че хората, живеещи в планините на Африка и Южна Америка са все повече изложени на риск от заразяване с болестта, пренасяна от комарите през топлите години.

Те смятат, че повишаването на температурите в бъдеще може да доведе до милиони нови случаи в някои области. Изследването е публикувано в списание „Сайънс“.

Професор Мерседес Паскуал, ръководител на екипа, правил проучването, заяви: "Въздействието по отношение на увеличаване на риска от излагане на болестта е много голям."

"Рискът от заболяването намалява с увеличаване на надморската височина и затова много хора са се заселили в тези по-високи райони", казва тя.

Учените са провели изследванията си в гъсто населените райони в планините на Колумбия и Етиопия, където има подробна документация за случаите на малария и за промените в температурата от 1990 до 2005 година.

Те открили, че в по-топлите години има повече данни за заболяването в планинските райони, докато през хладните години то е било ограничено. Екипът смята, че покачващите се температури може да предизвикат по-нататъшно разпространение на маларията.

Според учените, в Етиопия, където почти половината от населението живее на височина между 1600 м и 2 400 м, може да има много повече случаи.

"Въз основа на разпространението на малария и взаимодействието с надморската височина, покачването на температурата с един градус може да доведе до още три милиона случая", казва проф. Паскуал.

Екипът смята, че хората, които живеят в райони, които никога не са били изложени на малария са особено уязвими към болестта.

Според най-новите проучвания на Световната здравна организация е имало около 207 милиона случая на малария през 2012 г. и около 627 000 смъртни случая. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА