14 Октомври, 2024 13:31 1 244 1

3 научни трика за по-дълъг живот

  • трик-
  • наука-
  • дълголетие-
  • продължителност на живота-
  • качество на живот

Науката казва, че някои промени в начина на живот, които може да ни се сторят маловажни, всъщност могат да подобрят значително качеството на живот и неговата продължителност

3 научни трика за по-дълъг живот  - 1
Снимка: Shutterstock

Науката може да спаси живота ви и тук не говорим само за иновативни технологии и здравеопазване. Освен редовните упражнения и здравословния начин на живот, науката може да увеличи продължителността на живота ви по начини, които не бихте очаквали.

Нюзуик разговаря с математичката Хана Фрай и комика Дара О'Брайън — водещи на подкаста Любопитни случаи, за да разберем техните най-добри научни съвети за по-дълъг и по-здравословен живот.

1. Намерете работа, която ви харесва

Както се оказа, всъщност можете да умрете от скука (това се отнася за продължителен период от време).

„Предполагах, че може да умреш от вълнение, като на влакче в увеселителен парк", каза О'Брайън пред Newsweek. "Но се оказва, че ако имате наистина, наистина скучна работа, продължителността на живота ви намалява."

Проучване от 2010 г. от University College London анализира данни от 7524 държавни служители, базирани в Лондон през 80-те години на миналия век, на възраст между 35 и 55 години. Участниците бяха помолени да попълнят въпросник за това колко отегчени са били на работа през последните четири седмици. Близо 30 години по-късно изследователите оцениха колко от тази първоначална група е починала, като изключи тези, които са имали преобладаващо сърдечно-съдово заболяване в началото на проучването.

Това, което откриха, беше, че онези, които са особено отегчени на работата си, са по-склонни да умрат през периода на проследяване.

„За държавните служители, които наистина не се наслаждават много на работата си, се оказа, че има осезаемо въздействие върху продължителността на живота им", обясни Фрай пред Newsweek.

2. Слушайте тялото си по начини, които може би не очаквате

Тялото ви може да разбере кога идва буря, без да е необходимо да гледате прогнозата за времето.

„Ако случайно попаднете на място, където косата ви започва да настръхва, тогава знайте, че светкавица ще удари“, казва Фрай.

Мълния възниква, когато по време на гръмотевична буря се натрупат противоположни заряди на земята и в атмосферата. Натрупване на отрицателни заряди в назряващите буреносни облаци, отблъскващи електрони в земята (и хората) под нея. В резултат на това кичурите на косата ви стават леко положително заредени, отблъскват се един друг и се изправят.

„Това, което трябва да направите, е наистина бързо да влезете в колата си,“ Фрай каза.

Но как вашата кола ще ви предпази от буря?

Колите са направени от метал, който е много по-добър проводник на електричество от вашето тяло. Следователно, когато удари мълния, тя действа като защитна клетка, известна като Фарадеева клетка. Зарядът от мълния се движи около външната страна на превозното средство и в земята, вместо да минава през тялото ви!.

Разбира се, има някои изключения. Автомобилите с подвижни покриви не осигуряват това ниво на защита, нито колите с каросерии от фибростъкло, които не провеждат електричество.

„Това, което също не искате да правите, е да докосвате външната страна на колата, когато светкавицата удари," Фрай каза. "Така че, когато се съмнявате, просто се снишете."

3. Научете как да съхранявате остатъците си

Оризът е една от най-разпространените храни в света. Въпреки това, той може да бъде и източник на хранително отравяне.

„Оризът е по-лош от повечето храни по отношение на това как може да стане опасен и вреден“, обяснява Ó'Брайън . "Мислех, че трябва да го оставите да се охлади, преди да го поставите в хладилника, но не. Трябва да го пъхнете в хладилника възможно най-бързо."

Суровият ориз често съдържа спорите на бактерия, наречена Bacillus cereus, бактерия, която може да причини животозастрашаващи инфекции. Спорите на тази бактерия са латентни, когато готвите ориза за първи път, но са устойчиви на топлина, така че могат да оцелеят при повечето методи на готвене. Ако оризът не се охлади достатъчно бързо—т.е. не го приберете бързо в хладилника—тези спори могат бързо да растат и да произведат опасен токсин, който може да причини стомашно-чревни заболявания.

Докато повечето случаи се изясняват от само себе си, този токсин може да бъде смъртоносен, особено при по-уязвими индивиди.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да! Спортувай ! Спортува !

    1 1 Отговор
    Да! Спортувай ! Спортувай !

    Утре като няма какво да Ядеш.... Щеш не щеш! Ще Умреш!