15 Октомври, 2024 11:15 1 206 2

Внимавайте: Милиарди потребители на Gmail стават обект на хакерска атака

  • хакерска атака-
  • изкуствен интелект-
  • gmail-
  • измама

Te са получили мейл от поддръжката на платформата, в който се твърди, че има проблем с профила. 

Внимавайте: Милиарди потребители на Gmail стават обект на хакерска атака  - 1
Снимка: Shutterstock

Милиарди потребители на платформата Gmail стават обект на хакерска атака с изкуствен интелект. Te са получили мейл от поддръжката на платформата, в който се твърди, че има проблем с профила.

„Всичко идва от фалшива, фишинг страница на Google. В нея потребителят въвежда своето потребителско име и парола и данните биват получени от хакера”, каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS експертът покиберсигурност Любомир Тулев.

„Когато говорим за атаки от типа киберинженерство, трябва да се замислим дали това, което ни се случва, е възможно. Можем да се предпазим от хакерски атаки, ако мислим трезво и знаем какви са възможностите на хакерите. Те атакуват масово потребителите, защото защитата става все по-усъвършенствана и е по-лесно да се „пробие” профил чрез техниката на социално инженерство. Изкуственият интелект вече много добре може да наподобява гласове, да пише мейли, които изглеждат като истински”, коментира Тулев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Убиецът Маричков

    4 1 Отговор
    Аз пък миналият месец продадох апартамента си на пъпа на Софето и парите преведох на един дубайски шейх, братовчед по майчина линия. Парите му трябвали за транзакционните разходи, за да ми преведе 100 милиона щатски долари и за нотариалните такси за няколко ламборгинита и някакво вехто бентли от миналата година. Сигурно трябва още малко да почакам, защото до момента нямам отговор. А вие се изяжте от яд, бедняци.
  • 2 Механик

    4 0 Отговор
    Такива имейли се получават всекидневно по всяка една ел. поща. Ту че банката ми била блокирала акаунта и трябвало да напиша старата парола. Ту, че съм превишил лимита по кратата си. А аз дори нямам сметка във въпросната банка.
    НАП/НОИ ме задължава да имам фирмена ел. поща по незнайна причина. А на тая поща получавм съобщение "уж" от НАП/НОИ, че на един от работниците си не съм внесъл осигуровките и трябва незабавно да преведа "определена" сума на "определена" банкова сметка.
    И ако си шиле, се ловиш и пращаш парици на измамниците.
    Еконт ми пращат известие за пратка по пощата (електронната), аз никога не съм им давал имейл. Е, от къде го имат тогава?
    Звъни ми мобилен оператор (не моят), за да ми предложи услуги. Знае ми трите имена. От къде ми знае номера и имената?
    Звъни ми другарката "Х", за да ме покани на някаква промоция. И тя ми знае номера и имената. От къде, като аз дори не се интересувам от предметът на тяхната промоция?
    И много още въпроси. Ама шилето обича да е модерно. Да "джитка" на ДЖИСИМЕ-то. Кефи го, че има кауфланд карта (та дрънка). С удоволствие си раздава личните данни на кого ли не и си вика "е, кво могат да ми направят". Качва си интимните снимки из разни "мрежи", после майка му реве, че педофилите ползвали тия снимки. Кефи се, че си е "качило" банковата сметка на телефончИтУ и като иде на касата не му се налага се бърка за пари (щото дори не може да брои), а вади тел-а и ЦЪК- всичко готово. После реве, че некой му итеглил пари