Last news in Fakti

21 Май, 2014 07:00 2 776 2

5 здравословни начина да ядете повече шоколад

  • шоколад-
  • черен шоколад-
  • съвети-
  • рецепти-
  • полезно

Сред ползите от яденето на шоколад са: намаляване на кръвното налягане, предпазване на сърцето и мозъка и ограничаване на апетита към сладки и солени храни

Няма човек, който да не обича шоколад, или ако има то той е част от онова малцинство, което може да бъде преброено на пръсти. Въпреки това много хора се отказват от това удоволствие по здравословни причини или защото са решили да пазят строга диета, за да отслабнат.

Д-р Кристина Сас е диетолог и специалист по здравословно хранене. В последната си статия за списание „Тайм“ тя разкрива ползите от яденето на шоколад, сред които са намаляване на кръвното налягане, предпазване на сърцето и мозъка и ограничаване на апетита към сладки и солени храни. Според нея тъмният шоколад дори може да бъде заместител на закуската ви сутрин тъй като съдържа в себе си много полезни и нужни за организма съставки.

Ето пет вкусни начини, препоръчани от американската диетоложка да не се отказвате от шоколада, а дори да го включвате по-често в ежедневния си хранителен режим без да преобръщате диетата си.

Смесете в шейкър

Като добавите няколко парченца тъмен шоколад в шейкъра към здравословната си напитка ще й придадете по-приятен и интересен вкус. Можете да добавите парченца шоколад и към млякото с какао например.

Добавете към зърнената си закуска

Добавете малко шоколад към най-важното хранене за деня. Смесете с овенената каша или поръсете върху мюслите заедно с нарязани ягоди или банани. Изследванията показват, че този "десерт за закуска" помогна за отслабване. Учените са установили, че  тази стратегия помага за намаляване на кръвното налягане. Шоколад за загуба на тегло? Да, наистина!

Направете си течен шоколад

Разтопете малко тъмен шоколад като му добавите гореща (но не вряла) вода и не забравяйте да разбърквате. След това можете да го поръсите върху всичко - върху плодове или пуканки. Но не спира дотук: Горещата кулинарна тенденция е да съберете тъмен шоколад с други неочаквани храни, като например шоколад и аспержи, печен карфиол поръсени с черен шоколад или покрити с шоколад маслини, сушени домати и скилидки чесън с шоколад. Безмно? Няма как да знаете ако не опитате.

Смесете с ядки за закуска

Ядките са изключително полезни и хранителни. Американски орехов, орех, макадамия, кашу, бадеми, слънчогледово семе, тиквено семе, конопено семе, лешници – всички те са полезни, богати на енергия,много хранителни и разбира се вкусни. Има много начини да ги използвате, но един хубав и вкусен трик е като ги смесите с различни неща. Ето ви една идея: Смесете ядките с надробени на ситно сушени плодове, прясно мляко, подправки като прясно настърган джинджифил, овесени ядки и настърган тъмен шоколад. Получената смес можете да намажете върху нарязани плодове или да ядете направо с лъжицата.

Добавете го към пикантни ястия

Зеленчуци поляти с шоколад може да звучи авантюристично, но включването на тъмен шоколад в пикантни ястия не е толкова необичайно. Помислете например за традиционния мексикански сос „Моле“, направен с шоколад, чили и други подправки. Други вкусни начини да прибавите тъмния шоколад в обедното и вечерното си меню включват добавянето му към вегетарианско чили, патладжан капоната или дори хумус. Добър апетит!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Не робувайте на моди защото те отминават.Едни харесват слаби а други по Рубенсов тип. И дебелите и слабите накрая умират затова гледайте си кефа без да прекалявате и това е!
  • 2 Васили Барон

    3 0 Отговор
    шоколада е просто супер,а когато е съчетан със любов е още по - добре,обожавам го,а когато е подарен от любим човек става невроятен,неописуем,ммм просто класика!