Last news in Fakti

18 Юли, 2014 16:30 3 851 11

Генадий Москал: Русия показа истинското си лице пред Украйна

  • генадий москал-
  • крим-
  • украйна-
  • донецк

Антитерористичната операция не може да продължава безкрай. Имаме сериозен проблем с корупцията и противопоставянето на властите, заявява украинският политик

Генадий Москал: Русия показа истинското си лице пред Украйна - 1
Снмка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За анексирането на Крим от Кремъл са виновни всичките президенти и премиери на Украйна, но и политиците, участващи в обществения живот от 1991 г. насам. Украйна най-накрая избра Европа и престана да се лута, заявява в специално интервю за Факти.бг Генадий Генадиевич Москал, украински политик и специалист по борба с корупцията и престъпността.

Геннадий Геннадиевич, По мнението на анализатори Украйна се намира в състояние на Гражданска война. Тези дни напрежението нарастна много по границата. Какъв ще е изходът от ситуацията?

Ние се намираме в състояние на Гражданска война. Толкова дълго една антитерористична операция не може да продължава. Това знаят всички специалисти по борба с терора по света. Кога да очакваме изхода от създалата се ситуация е трудно да се прогнозира. Военните действия могат да продължат до зимата или до няколко години. Днес това е трудно да се предвиди.
 

Защо Крим така лесно „пристана“ на Русия?

Имаше настроения сред гражданите, че решението на Хрушчов за предаване на Крим от Русия на Украйна е неправилно. От друга страна проруски обществени организации, партии и интелектуалци налагаха образа, че Русия ни е като родна майка, а Украйна като мащеха за жителите на Крим. По този начин се наслагваше тезата, че трябва да се върви към Русия. Това схващане беше възприето положително от близо 90% от населението. Създаде се масова психоза по проблема, която не можеше да бъде спряна със силата на оръжието. Фанатизмът не може да бъде спрян силово. Това е урокът от всикчи подобни конфликти по света било в Близкия изток или другаде. При сблъсък се стига само до по-голям брой човешки жертви и ескалация на тероризма.

По този начин стояха нещата в Крим. Те бяха много добре подготвени и планирани. И така местното население посрещнаха руснаците като освободители... Такива бяха реалиите, които не се формираха през последните години, а процесът започна от момента на обявяване на независимостта на Украйна през 1991 г. За съжаление нашата власт не искаше да обърне внимание на този проблем. За Крим са виновни всичките президенти и премиери на Украйна, но и политиците, участващи в обществения живот от 1991 г. .
 

Според Вас каква ще е Донбас? Русия ще може ли да създаде и сухопътен коридор към Крим чрез Донбас?

Не. Това не е нужно на Русия. Москва има над 2000 км. сухоземна граница с Украйна. В момента Русия не се нуждае от подобен коридор за Крим. Кремъл трябва да реши проблема с преминаването на хора и стоки през Керченския проток, който съединява Черно и Азовско море. Там има фериботна линия, която е твърде натоварена и има опашки от 12-15 км.

Трябва да припомним, че руско-украинската граница беше "зелена граница". Хората от двете страни свободно преминаваха. Ние нямаме визов режим с Руската федерация. Ние не укрепвахме границата, защото не виждахме в Москва агресор. В лицето на Русия виждахме икономически и политически партньор или както е модерно да се казва у нас - по-голям брат. Но по-големият брат постъпи не по-братски, а по-свински, извинете. Ако Русия иска сухоземен коридор, то тя трябва да помисли за неговата защита, което не става от днес за утре, а още по-малко за няколко години.

Промените в конституцията на Украйна, насочени към увеличаване на правомощията на местната власт, не са ли заплаха за териториалната цялост на Украйна?

Не смятам, че са заплаха. Рано или късно ние трябва да дадем повече правомощия на местната власт. В Украйна в момента действат два закона. Единият е за местното самоуправление, а другият е за местната и държавната администрация. Това се видя, че не дава положителен резултат. По местното самоуправление се избират кметовете и общинските съвети. В същото време по закона за местната и държавната администрация им се поставя "шапка" от назначаеми ръководители на областта. Резултатът е, че в 80-90% от страната има конфликти между избираемите и назначаемите политици. Това е породено от конфликта на интересите. Отделно някои кметове казват: аз нито на теб, като назначаем губернатор, се подчинявам, камо ли на президента. Аз се подчинявам само на избирателите, които са ме избрали. Тази ситуация не може да продължава дълго време. Тя пречи както на политическото развитие, така и на икономическото развитие на страната. В някой райони на Украйна това противопоставяне преминава и във физическо такова. По тази причина е нужна подобна реформа за засилване на местното самоуправление, но президентът трябва да има механизмите за наблюдение, за да не могат последните да злоупотребяват с предоставените им правомощия, а да работят строго в рамките на законите и конституцията. Трябва да се помисли за създаването на института на префекта, който е изграден в Румъния, и следи за изпълнението на правителствените решения и закони. Институтът на префекта ще има изцяло контролни функции. Казано образно това ще е гласът на президента и закона на местно ниво.

През последните 23 години живеем изцяло в конфронтация между властта, избрана от народа и тази, назначена от президента.

За укрепване на централната власт Вие предлагате да се приеме антикорупционно избирателно законодателство.  Генадий Генадиевич, кои са най-корумпираните служби в Украйна?

Ако ме запитате просто, а не дипломатично, има ли в Украйна некорумпирани органи на властта? То аз ще ви отговоря, че такива няма. Вижте, ако вкъщи всички са болни от грип, никой няма има имунитет, че няма да се разболее, ако все още не е болен. По този начин в общество, което е изцяло корумпирано, не може да имаме някаква част от властта, която да не е засегната. От политическите партии, които в момента продават за пари местата в избирателните си листи, до всеки, който разполага с власт, се виждат следите на корупция.

Винаги припомням известната поговорка, че рибата се вмирисва от главата. А ние в Украйна, не знам защо, започваме да се борим с корупцията от селските съвети. Погледнато статистически това е 90% от всички случаи на корупция. А в същото време корупционните пари, които се акумулират в регионите, отиват в Киев. В същото време няма разследване за случаи на корупция в средите на президентската администрация, правителството, съдебната власт и други.

По тази причина се ангажирахме пред Европейския съюз да създадем Антикорупционно бюро, което да се занимава с Киев. Ако централната власт в столицата спре да взема пари, то пари няма да се вземат и в регионите и в селата. Ако продължаваме да чистим рибата от опашката, нищо няма да се промени. И Украйна от година на година ще пада все по-надолу в класацията за борба с корупцията в Източна Европа и за старият континент като цяло ( изготвяна от Амнести интърнешънъл - бел.ред).

За справянето с проблема е нужна твърда политическа воля, изразена първо от президента на Украйна и препотвърдена и от парламента. Ако имаме воля няма да имаме корупция.

Аз лично съм писал пет законопроекта, но те дори не бяха разгледани от Върховния съвет към президента. Не може изцяло корумпираното министерство на вътрешните работи да се бори с корупцията. Това не се вписва в здравомислещата логика.

Подписахте Споразумение за асоцииране с ЕС. Необратимо ли е европейското бъдеще на Украйна?

Най-важното ние определихме посоката, накъде се движим. Хората разбраха, че вървим към Европа. Досега ние ту тръгвахме към Европа, а след това се обръщахме на 180 градуса към Русия. След агресията на Москва в Крим и помощта от Кремъл за терористите и сепаратистите в Източна Украйна, изразена в изпращането на модерна техника и наемници, участието на руските спецслужби в ескалацията на напрежението на въоръжения конфликт, хората, които искаха да вървим към Русия стават все по-малко и малко.

Живеещите в Донецк и Луганск, които познаха истинското лице на окупаторите от непризнатите така наречени "народни републики", разбраха, че става дума за бандити, мародери, рецидивисти и наркомани, които убиват хора на улицата. Конфликтът в Крим и в Източна Украйна направи евроскептиците еврооптимисти. Те познаха истинското лице на Русия. Ние нямаме друг път освен този към Европа. Ние разбираме, че не можем да очакваме от утре реки от мед и мляко.... Предстои ни много работа.

Интервюто с Генадий Москал е взето преди вчерашната трагедия с самолета на "Малайзия еърлайнс" над Източна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змей Горянин

    5 0 Отговор
    "Живеещите в Донецк и Луганск, които познаха истинското лице на окупаторите от непризнатите така наречени "народни републики", разбраха, че става дума за бандити, мародери, рецидивисти и наркомани, които убиват хора на улицата."
    Този "експерт" много добре е охарактеризирал сборището, което представлява в момента украинската войска, и да, населението на Донбас наистина видя какво значи да те окупират такива хора и да те избиват с установки "Град", "Смерч", "Ураган", оръдия, гаубици, авиация, танкове, БТР-и, БМП-та, БДМ-и, стреляйки по жилищни квартали, църкви, детски градини, болници, заводи, пазари.
    Господинът Генадий с многозначителната фамилия Москал нищо не казва за насажданата 23 години омраза към всичко руско и фашистките сборища в западната част на страната, но иначе говори за борба с корупцията, не казва нищо за така наречения "майдан", който свали законна власт и избиваше служителите на "Беркут" като ги палеше живи.
    Лицемерие и фалш са всичките му приказки!

    Коментиран от #4

  • 2 Христо Христов

    3 0 Отговор
    "Досега ние ту тръгвахме към Европа, а след това се обръщахме на 180 градуса към Русия. След агресията на Москва в Крим...."
    Др.(Г-н) Москал нещо не е назовал точно повратния момент, а именно - СЛЕД ПРОФАШИСТИЯТ ПУЧ, ОРГАНИЗИРАН В КИЕВ С АМЕРИКАНСКА ПОМОЩ..... Просто американците не ги устройваше една сътрудничеща си с Русия Украйна и както обикновено, с цената на всичко, сгомниха обстановката докрай... А сега познайте кой в крайна сметка е виновен за гибелта на последните 298 невинни хора в малайзийския самолет!!??!!
  • 3 Putin

    2 0 Отговор
    Антитерористичната операция не може да продължава безкрай . Да прав си , скоро ще приключи в Киев . Като гледам как се развиват нещата в У-крайя ме обзема чувство за национална гордост . Досега си мислех , че ние българите сме най-големите глупаци в света , но тия, наричащи себе си украинци са в пъти по-зле от нас...

    Коментиран от #5

  • 4 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Змей Горянин":

    стига лъга .покажи къде са тези разрушения от масови бомбандировки на мирно население.дай линкове да видим.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 5 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Putin":

    в украйна преди руската агресия ,хората бяха разделени 50 на 50 .сега са 100 % за евроинтеграция .русия си заби такъв автогол какъвто 10 цру та не биха могли да и вкарат.при по-дълъг конфликт отношенията русия -украйна ще станат подобни на тези русия- прибалтика,демек вместо да върнат урайна в руската зона путиновистите я тласкат към радикална русофобия.
  • 6 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Деси, прекаляваш. Всички лъжат ,само ти си извор на чистата истина. Ето ти един линк-http://vk.com/video6186433_169364362...4da258d5df2869, не че това ще ни затвори устицата.
    На 4-ти октомври 2001 г. украински военен самолет сваля по погрешка пътнически Ту-154 с 74 пътници на борда. Ако руснаците искаха и търсиха повод, Украйна нямаше да я има сега. Да чу тогава нещо за възмутената световна общност? А на 3-ти юли 1988 г. "Еърбъс А-300" свален от американците с две ракети в Ормузкия пролив? Било грешка на командира на американския военен кораб. И руснаците са сваляли пътнически самолет-корейския през 1983 г. , но над тяхна територия.

    Коментиран от #9

  • 7 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Айде гледай малко реално на нещата, че ми омръзна само аз да ти слагам +че. Руснаците знаят, че САЩ наблюдават с всичките си възможни средства района на бойните действия и пуск на каквато и да е ракета от тяхна страна ще бъде засечена от хората на "Ушкото".

    Коментиран от #10

  • 8 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Ето ти и Flightradar24.com - Live flight tracker! Да видиш в реално време, колко граждански самолети /в реално време/ летят над руска територия до самата граница с Украйна, заобикаляйки размирният раойн в момента. Ако ги беше страх, нямаше да са там...

    Коментиран от #11

  • 9 Десислава Димитрова

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    украинците свалиха самолет през 2001 и си признаха .сега е момента това да сторят и сепаратистите.ясно е, че е станала грешка и са го свалили неволно ,но неморалното е сега да прехвърлят топката на други.те обаче не проявяват такива признаци ,което показва морала им.скоро ще се докаже безспорно,щото има разлика от това самолета да е свален от друг такъв или от ракета земя-въздух.украинските власти вкарват в разследването международни институции както и представители на засегнатите страни,а сепаратистите не позволяваха на наблюдатели и експерти да приближат отломките докато не ги пребараха!да не говорим за публикациите за свален самолет,изтрити в последствие от сепаратиските саитове или за подслушаните разговори.освен това сепаратистите свалиха доста самолети в това число и транспортни, летящи на голяма височина ,а украинската армия няма пво системи в района.след всичко това кой е виновен,а путиовисчета?
  • 10 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    руснаците знаят ,но при работа поркат и допускат грешки.лошото е че от тях загиват хора.
  • 11 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    какво доказва това?