Last news in Fakti

1 Ноември, 2014 17:02 6 446 7

Кабинетът на ГЕРБ: Малко старо, нещо ново и реформатори за кадем

  • герб-
  • правителство-
  • кабинет

Бойко Борисов ще създаде министерство на туризма и ще раздели на отделни министерства икономиката и енергетиката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кабинетът на ГЕРБ се очертава по формулата: Малко старо, нещо ново и реформатори за кадем. Вече е известно, че

Цветан Цветанов няма да се връща в изпълнителната власт.

Той ще остане депутат и чинно ще се явява на всички призовки от съда и следствието.

За момента служебният вътрешен министър Йордан Бакалов има всички шансове да остане и в следващия кабинет. Бойко Борисов искал да види на поста професионалист, а Бакалов вече бил доказал, че не се страхува да ходи „по горещи следи“. С този ход премиерът щял да демонстрира, че е готов да даде ключово министерство на лице, близко до старата десница, която в парламента се представлява от Реформаторския блок.

Междувременно заместник-министрите щели да бъдат излъчени от ГЕРБ. В следващите седмици се готви промяна в законодателството, което ще позволи и смяната на главния секретар на вътрешното министерство. Вече на няколко пъти било разговаряно със

Светлозар Лазаров да се оттегли

в замяна за работа в наше посолство в чужбина, разкриват пожелали анонимност източници на Факти.бг.

Служебният външен министър Даниел Митов също е почти сигурен титуляр. ЕС и САЩ са дали ясен сигнал, че в тежките месеци, които предстоят пред България е добре да се гарантира приемственост във важен сектор като външната политика. Със запазването на външния министър Бойко Борисов има коз да парира претенциите на Реформаторския блок за повече места в кабинета. През 2009 г. Митов е заместник-председател на ДСБ, а три години по-късно заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин напуска ДСБ и се присъединява към партията "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. Избран е за член на нейния Национален съвет и остава такъв до есента на 2013 г.

Външният министър в предишния кабинет на Бойко Борисов – Николай Младенов, е отклонил предложението да се върне в България и е подкрепил кандидатурата на Митов. Самият Младенов е предпочел да запази поста си на представител на ООН за Ирак.

Източници на Факти.бг потвърдиха, че реформатори искат твърдо да имат поне шестима министри, а от ГЕРБ били склонни да им дадат едва три кресла. По тази причина Бойко Борисов отсякъл, че

Бакалов и Митов оставали на постовете си.

Препъни камъка се очертава да бъдат разговорите за министрите на екологията и на земеделието. ДСБ настояват да получат министерството на екологията, а от СДС предлагали Румен Христов за земеделски министър.

В периода 1997-2002 г. Румен Христов заемаше високия административен пост на “Дондуков” 2 - той бе главен секретар на президента Петър Стоянов. Преди това е съветник по земеделските въпроси на президента (1990-1997) д-р Желю Желев. Христов има сериозен стаж в изпълнителната власт. Той беше зам. земеделски министър в правителствата на Филип Димитров и на Любен Беров.

Беше и титуляр в ресора в служебните кабинети на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски. Във втория случай попадна в “окото” на зърнената криза, с която трябваше да се справя след управлението на БСП с премиер Жан Виденов.

Румен Христов не може да избяга от спекулациите,

че е свързан с ДПС. Все пак той се очертава като компромисният специалист в труден ресор като земеделието. Не трябва да се забравя, че в първите месеци на втория си мандат като премиер Бойко Борисов ще се стреми на широка подкрепа в пленарна зала и номинацията на познати политици за министри е най-добрата рецепта.

От ДСБ настояват Евдокия Манева да е министър на екологията. От 2005 г. те е депутат в 40-то Народно събрание и член на Комисията по земеделието и горите и Комисията по околната среда и водите. От 2009 е заместник-министър на околната среда и водите в кабинетите на Бойко Борисов и Марин Райков. Благодарение на нейната работа България се размина със санкции от Европейската комисия. След фиаското в екологията при премиера Пламен Орешарски издигането на Евдокия Манева било ясен сигнал към Брюксел, твърдят тъмносините.

С Аню Ангелов е разговаряно да се върне отново в министерството на отбраната.

Той ще трябва да подготви и проведе сделката за нови изтребители, които да заменят руските самолети и да се скъсат зависимостите с оръжейния комплекс на Кремъл. От Реформаторския блок предлагали за поста военен министър Божидар Лукарски. Той може да се размине с портфейла, ако Петър Москов грабне здравното министерство. Последният бил дал дума на Бойко Борисов, че за една година ще прокара всички непопулярни мерки в сектора. За здравен министър се натискали герберите ген. Стоян Тонев и Десислава Атанасова. Бойко Борисов не искал негативите от вдигането на здравните вноски, затварянето на болници и орязване на клинични пътеки да се стоварва върху партията му.

Милена Дамянова имала желание да се върне като титуляр

в министерството на образованието, където беше заместник-министър при предишния мандат. В същото време от обкръжението на Бойко Борисов настоявали на поста си да остане и Румяна Коларова. Следващият бюджет щял да бъде доста рестриктивен и трябва да се режат пари, а това можело да стане по-безболезно в образованието, а запазването на служебния министър щяло да тушира напрежението сред учителите.

Лиляна Павлова ще е вицепремиер и регионален министър.

Ивайло Москов се връщал като транспортен министър, твърдят запознати. Вежди Рашидов щял да бъде отново министър на културата, а Тотю Младенов ще е социален министър.

Бойко Борисов ще създаде министерство на туризма и ще раздели на отделни министерства икономиката и енергетиката. За последното са водени разговори с представители от бранша за предлагането на енергиен министър. Обмислял се вариант последният да е близък с АБВ с цел за подкрепа в пленарна зала.

Делян Добрев щял да отговаря само за икономиката. Големият проблем ще е министерството на финансите. Владислав Горанов все повече клонял да остане в Общинска банка, а Менда Стоянова оставала в парламента, за да следи за провеждането на инициативите на ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев нямало да влиза в правителството. От друга страна пък се обмислял варианта Меглена Кунева да поеме правосъдното министерство.

По всичко изглежда ни очаква интересен състав на кабинета.

 

По темата работи и Калина Петрова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 1 Отговор
    Бравос! Задълбочен и всестранен анализ.... Личи си школата :)

    Коментиран от #3

  • 2 Слави

    2 0 Отговор
    А бре и на тези ли взеха да им обработват снимките с фотошопа ., колкото глъмави толкова и суетни станаха . УЖАС
  • 3 скар фейс

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Много точно казано! :)

    Коментиран от #6

  • 4 Спас

    3 1 Отговор
    Няма ли едно камикадзе да влезе в тоя парламент, та всички тия стари муцуни да изчезнат, веднъж и ЗАВИНАГИ.
    Как един от тия ТКВЕНИЦИ неразбра, че на НАРОДА му трябват по високи ДОХОДИ!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 пак вдигат тока

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Спас":

    Те го знаят и за това го разиграват тоя театър.... Като историята с моркова и магарето. :)
    Показват ни моркова за да можем да продължим по нататък!
    Както се казва:
    "Никой не може да ви даде това, което аз мога да ви обещая!". Докато има вярващи ще има и "месии", които да ги лъжат! :)
  • 6 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "скар фейс":

    duduka ili stanishko te zahranvat?
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Боко тиквата нищо не прави и пътищата не оправи открадна парите и каза чакай малко !МОШЕННИК номер 1 !!!