Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 16:26 6 409 11

Глупост е обединение на НАП и Митници

  • григор здравков-
  • обединението-
  • нап-
  • митниците-
  • обединиш-
  • пожарникарите-
  • военните

Ордените няма да ни вкарат в Шенген, защото контрабандните канали си вървят, според Григор Здравков от Българска легия антимафия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обединението на НАП и Митниците е пълна глупост, това е все едно и също  да обединиш Пожарната, МВР и военните, защото всичките имат униформи. Това заяви в интервю за Факти. бг председателят на сдружение Българска легия „Антимафия” Григор Здравков. Според него хубаво е да се кичим с ордени на различни служби, но ордените не ни вкарват в Шенген, защото контрабандните канали си вървят, нищо, че всички обичат сегашния шеф на Агенция „Митници” „Ваньо Танов”.


Г-н Здравков, идеята за обединението на НАП с Митниците, е подкрепена, макар и половинчато, и от сегашния министър на финансите Владислав Горанов, с уточнението, че трябва все пак да се направи анализ. Смятате ли, че това обединение е удачно и ще има ли по този начин повече приходи в хазната?

Идеята за обединение на НАП и Митниците в последните няколко години бе пробутвана от БСП и ДПС, но не се осъществи. След това бе записана в предизборната програма на ГЕРБ, като се уточни, че се предвижда подобно обединение във връзка с по-голямата ефективност на двете агенции. Така че, ГЕРБ, ако реши да изпълни предизборните обещания, което е нормално, трябва да има такова обединение. Дали ще е ефективно, аз нямам мнение, тъй като обединението е на политическа основа. Но ще кажа, че в момента шеф на Агенция „Митници” е г-н Ваньо Танов. Той три години от четири, през които бе шеф на агенцията, правеше реформи, за да подобри работата й, събираемостта и разкриваемостта. След като ГЕРБ идва на власт след една година и казва, че тази агенция не работи и трябва да се обедини с НАП, за да се подобри ефективността, т.е. реформите на Ваньо Танов не стават за нищо, тогава е чудно защо още е шеф на Агенция „Митници”. И г-н Горанов му гласува толкова доверие и говори за професионализъм. Личното ми мнение е, че когато една система не работи, първо оправяш самата система, а след това я претопяваш в по-голяма система.  Категорично, при обединение на приходните агенции, няма да има повече приходи. Да го обясня по друг начин - в бюджет 2014 е заложено толкова, колкото са събрали миналата година, колкото по времето на г-н Орешарски. По времето на Орешарски пък са събрали точно колкото са събрали през 2012 година – по времето пък на г-н Танов. Мога да се обзаложа с вас, че в бюджета за 2015 г., в частта си акциз говорим, ще бъде точно толкова колкото този бюджет преди актуализацията, т.е. ние се въртим в един затворен кръг и за това няма виновни, има един професионалист Ваньо Танов, който героически ще събира повече приходи.

Експерти обясняват обаче, че логично е събираемостта в Митниците да намалее, тъй като имаме реално митнически контрол с граничещите ни страни, които са извън ЕС, как ще коментирате?

България е в Митническия съюз от доста дълго време, както и Турция е в Митническия съюз, това не означава, че нямаме граници. Да напомним на „всички, които разбират”, че акцизните стоки, които идват и от ЕС подлежат на митнически контрол и са въведени така наречените електронни падове. Няма как да няма на Видин и Русе митница, тъй като освен фискални функции има и контролна дейност.

Как ще коментирате шумната акция на „Лесово”, при която задържаха трима началници на смени и един митнически шеф на пункта, като първоначално стресираха всички митничари, работещи на пункта.

Аз ще ви отговоря по следния начин - по-голямата част от наркотиците, цигарите и фалшивите маркови стоки влизат през два митнически пункта – Капитан Андреево и Лесово. Да питам колегите от ДАНС, след като четири месеца са слушали Лесово, а в момента същото нещо се прави и за Капитан Андреево, как не успяха да хванат нито един грам наркотик, нито един къс цигари, нито един грам горива или фалшиви маркови стоки, а хванаха митничари, както те твърдят, които са събирали по 5 лева. На мен това ми прилича на "еми защото не ни давате кинти, ние сега ще ви озаптим и ще ви опандизим, пък вие се оправяйте за по-нататък". Много хубаво е обяснението на г-н Танов, ама вие да не си мислите, че само на Лесово е така, но то на всички митници е така, аз какво да направя. Най-смешното е, че излиза прокурор и виден служител на ДАНС и ни обяснява как евентуално тези пари стигат само до шефа на Митница – Лесово. И аз тогава да питам, след като шефът на Митница Лесово разполага с достатъчно много имоти в Бургас, какво е правил ДАНС – Бургас, ГДБОП – Бургас, какво е правил инспектората на Министерство на финансите. Всички тези хора носят отговорност какво се е случвало на Лесово. Да напомним, че въпросният служител е от много време шеф на Митница – Лесово, а Ваньо Танов казва, че не го е назначавал, ама Танов го е търпял четири години като шеф на Митница – Лесово. А може би шефът на митницата, е решил да наруши закона като са дошли лошите комунисти, а при Ваньо Танов е бил един почтен митнически служител.

Не може една година да няма редовен шеф на Митница – Свиленград и в момента да е шеф Тодор Караиванов. Да бъде така добър г-н Горанов и да види какви сигнали има за Тодор Караиванов и Инспектората, а не да ги крие. Предишният министър на финансите Румен Порожанов леко си изпати от нас като го дадохме на прокурор заради същите тези сигнали. Втората ни стъпка е, че и Горанов ще се озове в прокуратурата с наш сигнал, ако продължава по този начин. Крайно време е някой да каже за какво става дума. Не може Тодор Караиванов да е шеф на Митница – Свиленград по времето на Ваньо Танов, Цветан Цветанов се разхождаше там с едни акции, лови едни пачки, заради което Тодор Карастоянов да е наказан с последно предупреждение и накрая да му направят конкурс за шеф, като единственият допуснат до него е именно той. Еми, аз по същата логика предлагам Ваньо Танов да си вземе Каратиста и Пашата за заместници и единият ще отговарят за наркотиците, а другият за акцизите, те са видни герои от негово време и тогава да продължим нататък с Шенген.

Не е ли това една от причините да сме все още извън Шенген, първоначално стана ясно, че нямаме необходимите съоръжения, които май покрихме, въпрос на икономика ли е, на съдебна система ли е...

Шенген не е припокриването на физически показатели, това е доверие от партньорски служби. Ние продължаваме да се отдалечаваме по няколко причини от Шенген. Първо – сътрудник на ДС, какъвто е г-н Танов да отговаря за „Митниците” , респективно да отговаря за международния наркотрафик и контрабандата в Шенген, просто няма как да стане. Не може ООН да казва, че минават 250 тона хероин, ние да не можем да хванем повече от половин тон на година. Не искам да споменавам „успехите” на Ваньо Танов в наркотрафика с 600 грама кокаин. Не може борбата с контрабандата на акцизни стоки, в случая най-вече касаят ЕС, обмитените късове цигари да паднат с 45%  по времето на Ваньо Танов. Тук да сме един от основните транзити на цигари към ЕС и да ни пуснат в Шенген. Това освен, че го твърдя аз, твърди го доклад от ЕС в три поредни години, както и Държавният департамент на САЩ. Не може през България да минат безпрепядствено 320 килограма хероин преди два месеца. На всичко отгоре да се пуснат на проверка през прословутите рентгени на г-н Танов, дето щяха да оправят държавата, немците да го заловят, да бъде водеща новина по всички немски издания, а официалният отговор на Танов е, че те направили всичко възможно и този камион е минал седем граници. Да му обясним на Ваньо Танов, че откакто България е в Митническия съюз, оттук натам е границата само една, така, че не е минал седем граници, а е минал три. Но това за Ваньо Танов е свръх негови очаквания и точка по въпроса. Проблемът е не, че са го изпуснали, той е изпуснал много повече.  Проблемът е, че  крият случая от обществеността и се опитват да ни убедят как те са си свършили работата, но това да го кажат на родителите на децата на наркозависимите. 320 кг. в стъклени буркани между буркани с кисели краставички. Това е толкова нагъл случай, че нямам думи, защото и рентгенът би трябвало да отчете друга плътност на бурканите с краставички и на бурканите с хероин.

А какво мислите за заловените над 112 кг.  хероин на зелена граница в землището на с. Щит, където не носи отговорност „Митницата”, а задържаните свиленградчани – баща и син бяха освободени...

Факт е, че този наркотик е заловен. Друг е въпросът дали са събрали достатъчно добре доказателствата, знаем, че ДАНС не се славят с това, че могат да си вършат акциите като хората. Нека да видим как ще протече делото, но 112 кг през зелена граница е достатъчно много.

Радвам се, че след пет години Ваньо Танов, управлявайки Митницата, разбра, че в България се произвеждат амфетамини, че те се изнасят за арабския свят и успяха да хванат около 100 килограма. Той до преди три години ни обясняваше, че ние сме ненормални и такова нещо няма. Сега неговите служители на Малко Търново хващат два пъти амфетамини, да питаме и МВР защо е спало, къде са производствените лаборатории. Само ще ви кажа, че четвърти месец Танов търси фабрика за нелегални цигари, които се произвеждат в района на Хасково. Аз си направих труда и отидох за два дни, в които успях да разбера къде е фабриката, взехме си и мостра, съвсем случайно станахме и свидетели на трафик на хора и наркотрафик. Само законът не ми позволяваше да си купя и мостра от хероин, иначе и това щях да направя. Но това за Влади Горанов няма никакво значение. Ваньо Танов и според Горанов, и според двама премиери и един президент е най-успешният шеф на „Митниците”, който щял да влезе в историята на България. Перфектно е просто, да го кажат на хората, от които зависи приемането ни в Шенген.

А вие как си обяснявате, „че всички обичаме Танов” ?

Естествено, че всички ще го обичаме. Освен премиера, Каратиста го обича, Пашата го обича и всякакви контрабандисти на петрол. Много лесно е да удариш една бензиностанция, не казвам, че не е важно, но когато удариш краен потребител, тази бензиностанция се затваря и другата започва да бълва. Това е все едно всеки ден да громиш ромите на пазара „Георги Кирков” и какво от това. Защо го правят, защото вече корупционната практика, когато горивата или цигарите са стигнали до крайния разпространител, това е консумирано – платили сте на МВР, на политици, на Митници, за да вкарате тези цигари. Защо не ударят голям канал, вие да сте чували за поне един камион цигари хванат от митничарите по времето на Ваньо Танов, или един голям вносител на горива да е посочен с пръст от Агенция „Митници”. Няма такова нещо правят се дубъл документи, с едни и същи документи се вкарват безброй много горива. Аз дори се радвам, че дори и г-н Георги Кадиев разбра, че 30% от горивата са контрабандни, защото такова нещо нямаше. Те не са контрабандни само сега, да ви кажа количеството обмитени цигари по времето на Ваньо Танов, по времето на Пламен Орешарски, защото на бившия шеф на Митниците Павел Тонев не му помнят дори името журналистите, е едно и също. И за това всички обичаме Танов, контрабандните канали си продължават, наркотиците си продължават, сменят се благодетелите. А Ваньо Танов е добър за всички.

Как се разбива тази схема?

Първо трябва да убедим премиер, президент и финансов министър, че Ваньо Танов не е най-успешният шеф на Агенция „Митници” и ГДБОП. След това просто трябва да започнем да си комуникираме с другите партньорски служби. Хубаво е да се кичим с ордени на различни служби, но ордените не ни вкарват в Шенген. И трябва да престанем да правим глупости като обединение на НАП и Митници, същото е да обединиш Пожарната, МВР и военните, защото всичките имат униформи.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Разочарован

    2 0 Отговор
    НАП са най-корумпираната и забатачена структура. Бумащина, бумащина и никаква полза на обществото. Плащаш, плащаш за нищо! Да ги уволнят всички и направо да се направи друга структура с други хора.... Всички обикновенни хора ще ме разберат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бен Гун

    1 0 Отговор
    ТОЗИ ОЩЕ ЛИ НЕ Е В ЗАТВОРА ?????
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стажанта

    0 1 Отговор
    Вместо да правите някакви безмислени обединения(при комунизма много я обичаха тази дума)Направете рестарт с нови хора и решете проблема за винаги .Ръководете се от старите и изпитани максими ,че нов бардак със стари к..ви не се прави.Дайте шанс на младите хора в тази област и направете така ,че да не бъдат КОРУМПИРАНИ .За всяко едно действие има противодействие,стига изпълнителната власт да има ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ за справяне с проблема.От държавата по силно нещо няма,явно до сега държавата е била само населена територия !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 от времето

    1 0 Отговор
    Ти си във нещата от дълго време.

  • 10 танев

    1 0 Отговор
    веско петров кога бе хванат с пари край Хасково и за кого бяха.
  • 11 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    toia vavilon 5 veche drazni.