Last news in Fakti

10 Декември, 2014 19:29 2 266 0

Тайван финансира компютърна зала в Бежански център

  • пол чанг-
  • тайван-
  • дарение на компютри-
  • с. пъстрогор-
  • свиленград-
  • суверенен малтийски орден

Интервю за Факти.бг с Пол Чанг, посланик на Тайван в Атина

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За пореден път ставаме свидетели на щедростта от страна на Тайван и Суверенния орден на Малта в България, откъдето дойде и финансовата помощ за откриване на оборудвана компютърна зала в Бежанския център, в с. Пъстрогор по предложение на кмета на Свиленград Георги Манолов. Целта й е да обслужва нуждите на 280-те имигранти в Транзитния бежански център, които ще ползват и безплатен интернет. По този повод на посещение у нас е посланика на Тайван в Атина – Пол Чанг. Ето какво  сподели той в интервю за Факти.бг: 

Знаем, че причината за Вашата визита е едно дарение. Разкажете ни малко повече за тази инициатива.

Да. Тук сме по тази причина. Ние сме отворени да помогнем. Запознати сме, че в Пъстрогор, района на Свиленград, има Център за бежанци, който се нуждае от компютърна зала. Затова решихме да помогнем като направим дарение на компютърно оборудване и осигурим достъп до интернет. Започнахме проекта с помощта на Суверенния Малтийски орден, който ни подсказа и самата идея. Проектът вече е факт и залата ще бъде открита със специална церемония.

Казвате, че обичате да помагате.

Да.

По какви други проекти работите в тази връзка?

Участваме в различни инициативи винаги, когато можем. Включително и с дарения, свързани с Ебола. Отворени сме за идеи и за нас е важно да бъдем полезни на нуждаещите се.

Знаем и за други Ваши хуманитарни акции в България. Ще ни разкажете ли за тях?

Да. Преди няколко месеца през септември отново бяхме на посещение в България във връзка с друг проект. Става дума за град Враца, където направихме дарение на компютри за едно училище.
Също така дарихме и 36 таблета за първокласниците в едно от училищата в Белене. Като цяло взимаме участие в подобни инициативи на драго сърце.

Българите имаме славата на доста гостоприемен народ. В тази връзка бих искала да Ви попитам щедростта характерна черта ли е за тайванците, защото знаем, че взимате участие и в много благотворителни кампании в световен мащаб?

О, дори сме още по-щедри отколкото изглежда. Ние сме приятелски настроен и много състрадателен народ. Преди години (50-те и 60-те години) ние бяхме бедна страна. Положението ни далеч не беше добро. Но тогава ние получихме помощ. Други страни ни подадоха ръка в труден за нас момент. Ние помним такива неща. Знаем какво е да се нуждаеш от помощ. Затова днес и ние искаме да помагаме.

Нещо като „предай нататък”?

Да.  Така се прави. Така е редно. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА