3 Януари, 2015 11:03 3 646 7

Политиците, гражданите и останалите

  • политиците-
  • гражданите-
  • останалите-
  • 2014-
  • анализ

2014 беше продължение и донякъде развръзка на 2013

Политиците, гражданите и останалите - 1
Кой гласува законите? Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическата 2014 година до голяма степен приличаше и беше продължение на предишната 2013. Отново имахме три правителства, отново имаше предсрочни парламентарни избори, само че за десерт минахме и през изборите за Европейски парламент, отново имаше протести (или по-скоро те си продължаваха)... Това което се случи е че все пак се стигна до някаква развръзка и до някакво политическо статукво, което изглежда хем крехко, хем стабилно.

За разлика от 2013 година, когато премиерът Борисов хвърли оставка след сравнително кратки протести, правителството на Пламен Орешарски стоически издържа 421 дни и подаде оставка на 23 юли 2014 не заради протестите, които, макар и да продължаваха, вече бяха утихнали и се провеждаха по-скоро „на инат”, а заради оттеглената подкрепа от страна на ДПС.

Политиците, гражданите и останалите

В продължение на 2013 г. беше и все по-ниското доверие на хората в управляващите. Парламентът достигна безпрецедентно ниски нива в това отношение. Правителството не беше по-назад. Сериозен срив на доверието имаше при всички държавни институции. 25 години след началото на промените, започнали през 1989 г. , за добро или зло, отново стана видимо едно ясно разграничението между едно привилегировано малцинство и останалите граждани.  Това, от една страна доведе до все по-силният натиск от страна на добре оформилото се гражданско общество, което осъзна, че може да бъде коректив на действията на политиците. От друга страна, псевдограждански „ГМО” формирования започнаха да организират контрапротести било в защита на правителството, било в подкрепа на ярко изразени корпоративни интереси, било в подкрепа на някой, който си плати. От трета страна, немалк а група хора, отчаяни от държавата, но не и отчаяни от себе си, започнаха да се присъединяват към стотиците хиляди, напуснали страната през последния четвърт век.

Възход и падение

Годината ще се запомни и с възхода на Николай Бареков, който от журналист и шеф на телевизия стана лидер на нова политическа формация – България без цензура, която успя да вкара двама депутати в ЕП и въпреки прогнозите, прескочи бариерата от 4% на парламентарните избори и добави 15 депутати в 43-ото Народно събрание.  Но възходът на доскорошния журналист бързо беше последван от „падение”, като към края на годината депутатите от ББЦ все повече намаляват и се преориентират към една нова формация, която вероятно ще се създаде в началото на 2015 година и която дори има име - Български демократичен център (БДЦ), засега съществуващ като парламентарна група на първоначалната коалиция ББЦ и която начело с говорителя си Любен Дилов – син, все повече се разграничава от Бареков.

2014 година беше белязана от

силните трусове в БСП,

които доведоха до смяната на твърде дълго управлявалия Сергей Станишев и до създаването на една нова успешна политичска формация – АБВ на президента Георги Първанов, която не успя на евроизборите, но на парламентарните получи 11 депутатски кресла.

Жажда за личности

Българските избиратели отдавна показват на политическата класа желанието си да гласуват за личности, а не за монолитна листа. Е, през 2014 година (като изключим нелепия опит за мажоритарен избор на парламентарните избори през 2009 г.) политиците решиха да пуснат малко свободен избор на населението. Товадоведе до промените в Избирателния кодекс, прокарани от БСП в лицето на Мая Манолова – беше създадена преференцията.  Тя пък доведе до феномена „Любимец 15” – така стана известен евродепутатът от БСП Момчил Неков. След като Неков успя да измести дори Станишев от първото мястов листата , Кодексът беше поправен и водачите на листи бяха бетонирани. Въпреки това, на парламентарните избори по този начин депутат стана Ана Баракова (поставена на 13-та позиция в пловдивската листа на България без цензура, която пък беше с номер 13 сред партиите). Благодарение на преференциите евродепутат стана Светослав Малинов от ДСБ, който измести Меглена Кунева, а в депутатските кресла седнаха Георги Кадиев от БСП и Мартин Димитров от Реформаторския блок, които не бяха поставени на избираеми места.

Несъмнено преференцията показа жаждата на хората за личности. Половинчатостта на тази мярка обаче досега даде съмнителни резултати. Предстои да видим дали през 2015 година ще се стигне до по-решителни промени в посока към възможност за мажоритарни избори или, както във Факти.бг неведнъж сме писали – защо да не се въведе изцяло мажоритарна избирателна система с избори в два тура.

Фрагментиран парламент

За пръв път в най-новата политическа история, след изборите на 5 октомври България получи парламент, съставен от 8 партии и коалиции - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, АБВ, БДЦ и „Атака“. Това даде основания на едни експерти да кажат, че по този начин избирателите са най-пълно представени в Народното събрание, докато в същото време други експерти обясняваха как това няма да позволи да се състави правителство.

Стабилно управление?

В крайна сметка, след дълги преговори вторият кабинет с премиер Бойко Борисов положи клетва на 7 ноември. Наричан от опонентите си „четворна коалиция”, засега той изглежда стабилен, въпреки трусовете в отношенията на управляващото мнозинство.

Засега виждаме видимо новото поведение на Борисов, който избягва прекалената публичност, характерна за първия му мандат, видимо изразената твърдост на Реформаторския блок да се проведат така необходимите реформи, въпреки ясните напрежения между лидерите на Блока, видимото разграничане от бюджета на „малката пица”, съчетано с вицепремиер социален министър от лява партия (Ивайло Калфин от АБВ), видимо по-прецизираното и не толкова конфронтационно говорене от почти всички политици...

Дали 2015 година ще донесе стабилност и предсказуемост, предстои да видим.

И да се надяваме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    0 0 Отговор
    Няма такава формация БДЦ, няма и да има Без Бареков тея ще се разпаднат, защото досега той поемаше отговорността и носеше негативите.
  • 2 Тодор

    0 0 Отговор
    Година, в която можехме да изберем промяната, но не го направихме!
  • 3 Дияна

    0 0 Отговор
    Щом избрахме пак Борисов, сме големи глупаци!
  • 4 Илиян

    0 0 Отговор
    Партията на Бареков пожъна големи успехи и това никак не се хареса на Борисов, затова той си накупи депутатите от нея!
  • 5 Анонимен

    0 0 Отговор
    През 2015 Бареков отново ще е във възход, след като продажните хора в бившата вече коалиция, са далеч от него. Ще има доста разочаровани от управлението на ГЕРБ, така че всички тези хора ще отидат при Бареков, защото само той остана реална опозиция.
  • 6 Adidas badka

    0 0 Отговор
    От 1 до 5 е един и същи драскач и спамаджия готов на всякви услуги за 5 лева и 2 кебапчета .. Благодаря ,че ни каза какъв пич сме изпуснали за ''О"правник...не знаехме ,че сме се пр.е.али така..Оле мале ,какво ще правим сега без него..Ужааааассс ??

    Коментиран от #7

  • 7 Кадилак Елдорадо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Adidas badka":

    пише сам. Парите свършиха.