Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 22:39 17 724 6

Какво ще ни донесе Шенген

  • шенген-
  • шенгенско пространство-
  • какво-
  • донесе

Освен безпроблемно пътуване за гражданите, ще има и предимства за бизнеса

Какво ще ни донесе Шенген - 1
Изглед от селцето Шенген
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто през 2007 година се наредихме сред членовете на европейското семейство, политиците не пропускат да ни подсещат и за още две неща, които ни предстоят – влизането в еврозоната, което ще доведе замяната на лева с евро и влизането в т.нар. Шенген.

С еврото нещата са общо-взето ясни – във валутен борд сме, така че преминаването към еврото най-вероятно ще мине безболезнено. Е, заплатите ни ще станат два пъти по-ниски, а цените на стоките и услугите може и да се качат нагоре, но ще го преживеем.

С Шенген или по-точно Шенгенското пространство нещата не са толкова ясни. А и то като еврозоната изглежда все още далечно за нашата държава.

За обикновения български турист в момента влизането в Шенгенското пространство е сравнително облекчено. Ако пътувате с автомобил, след формалностите по пресичането на границата с Унгария, например, пътуването нататък е безпроблемно не само заради хубавите пътища, но и заради липсата на досаден граничен контрол. Като изключим леко зловещите, празни и изоставени гранични пунктове, които бележат краищата на бившия соцлагер, по повечето пътища ще забележите, че влизате в някоя държава, само ако обърнете внимание на поредната табела.

Малко история:

Шенген (Schengen) всъщност е винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границата с Германия и Франция. Населението му от преброяването през 2011 г. е 1 527 жители. Селцето съществува от доста време, местният замък е построен през 1390 г.

Шенген става известност на 14 юни 1985 г., когато на борда на кораба „Принцеса Мария Астрид“, плаващ по местната река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между страните-членки и общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници.

Понастоящем Шенгенското пространство се състои от 26 европейски страни, от които 22 са държави членки на ЕС: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чешката република и Швеция, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Функциите на Шенгенското споразумение са две. Първата е да се създаде Европа без граници, в рамките на която придвижването е напълно свободно за гражданите на ЕС, за легални имигранти и за граждани на трети страни с „шенгенска виза“.

Втората функция изпълнява точно обратната роля – „затваря“ достъпа на трети страни към Шенгенското пространство.

Безопасност

За да гарантират безопасността в рамките на пространството без граници, държавите от Шенгенското пространство задълбочиха полицейското сътрудничество, по-специално чрез използването на правото на преследване по гореща следа и трансгранично наблюдение, както и чрез Шенгенската информационна система.

„Преследването по гореща следа“ позволява на полицейските служители от една шенгенска държава, заловили престъпниците в момента на извършване на сериозни нарушения, да преследват извършителите през границата и да ги задържат на територията на друга шенгенска държава.

Шенгенската информационна система (ШИС) е в основата на шенгенското сътрудничество. Това е информационна система, която позволява на националните органи за граничен, митнически и полицейски контрол, отговорни за проверките на територията на Шенгенското пространство, да разпращат сигнали за издирвани или изчезнали лица, или откраднати превозни средства и документи. По този начин ШИС компенсира премахването на контрола на вътрешните граници и прави възможно свободното движение на хора в рамките на Шенгенското пространство.

Какво печелим ако сме в клуба

Ако се върнем към обикновения български турист, минималното което той печели е бърз и безпроблемен достъп до плажовете в Северна Гърция.  След само няколко часа пътуване без формалности и проверки.

Всички ще печелят както от достъпа до алтернативни възможности за пазаруване, използване на услуги (включително използване на близки летища), така и от оптималните цени при засилената конкуренция в широк регионален пазар.

Бизнесът ще има възможности за привличане на повече клиенти от съседни държави или директно да се разраства – в търговия, производство или услуги, към съседни страни.

Възможни са позитивни ефекти за българските туроператори заради по-лесните „комбинирани“ пътувания. Наличието на „шенгенска виза“ ще позволи на туристите да се придвижват свободно в цялото пространство, което би насърчило тези, които са били привлечени например от гръцки курорт, да прекарат и няколко дни в близък курорт в България.

България може да развие и предимствата си на транзитна страна. Очакваното общо разширяване на пътуванията в рамките на Шенгенското пространство ще увеличи и броя на преминаващите през България. Основните направления са две – от Турция и Гърция към Западна Европа, и за всички пътуващи от страни членки на Шенгенското споразумение към курортите на Турция и Гърция.

Подобряване на бизнес средата. Отпадането на вътрешните граници в ЕС и унифицирането на изискванията към стоките (санитарни и пр.) премахват сериозни пречки и улесняват търговията в рамките на Съюза. От друга страна, прилагането на европейските изисквания за външните граници на Съюза ще намали пречките и пред търговията с трети страни – чрез въвеждането на системата на „единен фиш“, „контрол на едно спиране“ (съвместен граничен контрол от двете държави), ускоряване на преминаването, подобряване на ГКПП и построяването на нови, повишаване качеството на обслужването и пр.

В по-дългосрочен план ефектите за бизнес средата ще са засилване на конкуренцията в регионален мащаб, намаляване на монополите и картелизацията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    3 3 Отговор
    ОЩЕ БЕЖАНЦИ
  • 2 европеец

    4 2 Отговор
    като влезем в шенген (евентуално някой ден), трябва да се направи нова социална помощ за цигани - еднопосочен билет до всяка столица на ЕС + 500евро на човек. Същото може да се приложи и за всички бежанци
  • 3 мама леоне

    6 1 Отговор
    Няма да имаме парички но ще минаваме през бившите граници свободно.....ха ха ха...За луди ли ни взимат ! Гладни и свободни да ходим на екскурзии...без граници.. Ееее цените ще се вдигнат АМА кои го интересува...да сме мислили на време..!
  • 4 Монго

    0 1 Отговор
    И аз искам в Шенген, но в селцето, в Люксенбург...
  • 5 1234

    2 3 Отговор
    Всичко това се прави само за хората които имат много пари.До тук нищо за множеството от населението.Не се споменава за откриване на работни места ,за производство,а само за екскурзии,за пътуване...може би безцелно защото само да пътуваш в името на самото пътуване е поредната глупост?!Бизнес,тур оператори,почивки,едно си баба знае - едно си бае,тях нищо друго не ги интересува,само да пътуват,и никой да не ги проверява какво носят.
  • 6 един пастир

    2 0 Отговор
    и как точно се предполага да компенсираме завишаването на цените ?! Цялата нация ли смятат да превърнат в просяци ? Тия не са наред изобщо!!! За завишаване на заплатите защо никой не говори ?! И как точно смятат да се справят с монопола и картелизацията, като ги фалират ли ? Много умно, няма що ! Народа гладен, бизнеса фалирал, цените до тавана, ще си ровим по кофите из чужбината... Нали за тия екскурзии трябват мънгизи?! Откъде пари, като стандарта на цените се завиши двойно на фона на десеторно по-ниските заплати ?! Глупаци и НЕНОРМАЛНИЦИ !