Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 07:44 3 082 0

Вратите за българска музика се отварят

  • sevi-
  • група-
  • пет години-
  • рок-
  • вратите-
  • отварят

Рокът ни избра. Ние само го последвахме, казва Светлана Близнакова

Вратите за българска музика се отварят - 1
Снимка: Рали Велинов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Група SEVI e създадена през 2010 година (януари). До момента бандата има стотици клубни участия в София и страната, 5 официални сингъла и 2 албума. Групата взима участие и в редица големи рок фестивали, мото събори и други подобни събития. Тяхната песен Speed Up става soundtrack на ежегодния Italfest 2014 (национален събор на любителите на италиански автомобили). През 2014 реализират първо европейско турне с  дати съответно в Гърция, Сърбия и Италия. Избрани са от международното жури на Каварна рок фест и подгряват вечерта на групи като Europe, Krokus, Pretty Maids... Най-новото видео на SEVI – On My Own се върти по музикални телевизии в Еквадор, Чехия, Сърбия, Перу, Италия...

В края на миналата седмица те отпразнуваха петия си рожден ден и представиха книгата на Николай Христов „Цената да бъдеш себе си”, в която се разказва историята на бандата. По този повод разговаряме с вокалистката Светлана Близнакова – Севи.

Сигурно са ви питали стотици  пъти, но все пак - защо SEVI, а не друго име?

Името дойде случайно покрай моя артистичен псевдоним. Решихме, че след като вече имам някакъв солов път изграден до момента с това име, ще бъде добре да го запазим и като име на бандата. В последствие разбрахме, че на корнуелски диалект sevi означава „дива ягода“, което по случайност пасва идеално на символиката в нашето лого и стила ни например.

Пет години не са малко време. Какво загубихте и какво спечелихте?

Не мисля че сме загубили нещо. След всяка затворена врата има поне една нова отворена. А често са и повече.

Спечелихме много нови фенове, много битки, много опит, много емоции, много пътувания. Станахме по-силни и уверени. Всяка поредна трудност ни амбицира и прави желанието ни да творим още по-голямо.

Снимка: 8th Colour

Защо рок? Какво ви накара да се влюбите в тази музика?

Рокът ни избра. Ние само го последвахме.

Пеете на английски. Защо? Не мислите ли, че трябва да имате поне няколко песни на български?

Музиката говори на езика на сърцето и емоциите, а те са еднакви за хората от целия свят. За музиката, когато е хубава и откровена, езикът не е бариера.

Групата често свири на мотосъбори. Какво е усещането при подобни концерти?

Уникално! Толкова много енергия, скорост, свобода. Винаги е зареждащо изживяване. Спомням си откриването на Мото сезон 2013, когато свирихме на огромен камион-сцена, който прекоси София, следван от близо 3 000 мотористи. Незабравимо!

Снимка: Красена Ангелова

Ти самата харесваш ли мотоциклетите, бързите коли, скоростта? 

Да , много. Обожавам моторите, но най-много от всичко харесвам ретро автомобилите. Ето защо за мен беше като сбъдната мечта да снимаме най-новия ни клип On My Own. Имахме невероятния шанс да се запознаем със собственика на едно уникално DKW от 1938 година, който бе така добър да ни предостави автомобила си за снимките. Беше уникално изживяване. Тази кола има толкова много история и дух. Само да застанеш до нея и сякаш се пренасяш във времето.

Не мога да не питам за „бъдещите творчески планове”. Нов албум? Ново видео? Нови концерти?

Работим по нов албум. Малко се забавихме поради смени в състава и други ангажименти на бандата, но сега се надяваме да няма пречки и да успеем да го завършим тази година. Планираме нов сингъл преди това и още едно лятно европейско турне. Вече имаме няколко потвърдени дати за Италия.

В най-близко време( буквално след броени дни) ни предстои и турне из страната, с което ще представим книгата „Цената да бъдеш себе си“.

Какво мислиш за живота на музиканта в България? Не съжаляваш ли поякога, че не си се родила някъде по на запад – в родината на рока?

Не, не съжалявам. Тогава нищо от това, което сме постигнали, нямаше да е съшото. Обичам живота си такъв, какъвто е. Не е лесно да си музикант в България, но и на запад нещата не са много по-розови. Просто мащабите и конкуренцията са други. Аз обичам предизвикателствата, а това да успяваш у нас с авторска музика е не малко предизвикателство.

Мислите ли за пробив извън страната? И защо според теб, досега българска група не е отбелязала успех навън?

Разбира се че мислим за успех и навън.Всяка група с мечти и амбиции иска музиката и да достигне възможно най-далеч.

Относно успеха на български групи извън страната ни - зависи кой какво разбира под успех. Има много наши банди, които са свирили на огромни сцени по света, други се въртят по MTV, което според мен, не е никак маловжно. Аз мисля, че вратите за българска музика все по-широко се отварят и вярвам, че все повече колеги, а и ние самите ще успeeм да постигнем много в световен мащаб. Само трябва да работим здраво и да не се отказваме!

Останалите членове на група SEVI са:

Рали Велинов – бас

Павлин Иванов – барабани

Деси Маркова – клавир

Темелко Темелков (Томи) - китара

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА