22 Април, 2015 13:30 3 515 1

БНБ излъга зъболекарите

  • ктб-
  • д-р борислав миланов-
  • зъболекари-
  • кзк

Ще съдя държавата до дупка. И по-скоро държавата в лицето на Българска народна банка и нейния гуверньор, казва председателят на Българския зъболекарски съюз

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чувстваме се излъгани, както от гуверньора на Централната банка, така и от заявката на политиците за прозрачност относно развитието на случая КТБ, заявява в интервю за Факти.бг д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Той посочи, че са блокирани средства от членски внос и дейност, която БЗС реализира като съсловна организация, за която са платили всички данъци и такси на държавата.

Какво е положението със сметката на Зъболекарския съюз в КТБ?

Парите са блокирани. В КТБ притежавахме една разплащателна и една депозитна сметка. Сумата, която е по депозитната сметка ни, беше възстановена в рамките на гарантирания минимум. Останалата част, която съставлява 50% от сумата, която трябваше да ни изплатят по смисъла на закона за гарантиране на влоговете в банките ни беше отказана.

Така, че не разполагаме с парите от разплащателната сметка. Още на 4-ти декември подадохме съответната молба – жалба до квесторите.

Първият път ни беше отговорено от служители,а втория път написахме мотивирана жалба с документи и аргументи до самите квестори. Отговорът беше същия. Нещата са меко казано странни, тъй като аз притежавам документи, в които ясно и категорично са написани две неща. Първото е, че сумата по тази разплащателна сметка е гарантирана.

Това е член 9 от договора, който имам, от Фонда за гарантиране на влоговете. Като в алинея 4-та към този член е написано ясно и категорично, че банката заявява, точно така е казано, че предоставеният лихвен процент не представлява преференциален. Тоест, че отговаря на всички условия, които са към останалите клиенти на банката.

Как кризата с КТБ се отрази на работата на Зъболекарския съюз?

Д-р Борислав Миланов е завършил Факултета по дентална медицина, София през 1988 г. с отличен успех. Работил е по разпределение в гр. Шивачево от 1988 до 1991 г.

Лекар е по дентална медицина на свободна практика от 1992 г. насам. Два последователни мандата – от 2005 до 2011 г. е председател на Столичната районна колегия на БЗС, през същия период е член на УС на БЗС .

За периода 1999 - 2011 г. е член на постоянни работни комисии: Комисия по нормативни актове, Комисия по информация и Комисия по рамково договаряне. Магистър е по реторика на Философския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. Семеен, с двама сина.

В рамките на 6 месеца беше изключително трудно, тъй като на практика средствата, с които разполагахме, за да осъществяваме нашата дейност, събирани в рамките на цялата година бяха достигнали своя пик и се намираха в тази разплащателна сметка.

Все пак успяхме с вътрешни заеми от районните колеги да не дадем възможност нито една от дейностите да бъдат нарушени. В момента нещата функционират нормално.

Държа да подчертая, че към момента нямаме абсолютно никакви задължения към държавата по отношение на данъци и такси, за което имам съответния документ, който мога да представя.

Нямаме задължения към наши контрагенти. Нямаме задължения във връзка с отпуснатите от районните ни колеги заеми. В момента сме над водата, но категорично невъзможността за използването на тези средства нарушава ритъма на нашата работа.

Искам да подчертая, че тази сума, която фактически бяхме депозирали, не се събира от държавни подпомагания и такси, а единствено и само от членски внос и дейността, която ние реализираме като съсловна организация, за която сме платили всички данъци и такси на държавата.

При нас всяка година се извършват одити, а в края на мандата се прави и ревизия. Така, че нещата са под абсолютен контрол. Всеки, който желае, може да се увери в това.

На каква стойност възлизат блокираните суми?

Аз мога да ви кажа, това не е тайна, но не мисля, че е важна стойността. Дори да е една стотинка над гарантирания минимум става дума за принципен въпрос, а не става дума за пари. Във всеки случай не става дума за милиони, да ви успокоя.

Една стотинка да беше, отново щяхме да защитаваме принципа си, защото се чувстваме излъгани, както от гуверньора на Централната банка, така и от заявката на политиците за прозрачност относно развитието на случая КТБ. И най-вече от съда, защото не допусна това дело да бъде разгледано по същество.

Това реално замазва всичко, което се е случило. Ние искаме всичко да е прозрачно и да знаем истината. Но в крайна сметка всеки да може да направи своята преоценка и да има вяра в институциите.

Смятате ли да съдите държавата за тази ситуация?

Категорично. Аз съм казвал, че ще съдя държавата до дупка. И по-скоро държавата в лицето на Българска народна банка и нейния гуверньор. До дупка.


Завели ли сте вече дело?

В момента не сме завели дело, защото чакаме да видим как ще се реши подобно дело, което се размотава между Софийски градски съд, Апелативния съд и така нататък. А и завеждането на дело е свързано с допълнителни средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктора

    6 0 Отговор
    РАМКОВ ДОГОВОР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ПОДПИСАХА КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА АД И БЪЛГАРСКИ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ
    „Поставяме начало на един дълъг път, в който първата крачка не е никак малка. Корпоративна търговска банка АД за пореден път доказва своята съпричастност към инициативи, които излизат извън рамките на банковата сфера, но имат изключително значение за обществото ни. Ръководството на банковата институция демонстрира едно съвременно и европейско отношение", сподели д-р Миланов при подписването на договора.